Hozzávalók
A tésztához
- 1 csomag leveles tészta
A töltelékhez
- 120 g vaj
- 120 g darált mandula
- 120 g cukor
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 db citrom reszelt héja
- 30 ml rum
- 1 db tojás
- 1 marék áfonya
A lekenéshez és szóráshoz
- 1 db tojás
- 2 ek cukor
Áfonyás-mandulakrémes süti
Hozzávalók
A tésztához
- 1 csomag leveles tészta
A töltelékhez
- 120 g vaj
- 120 g darált mandula
- 120 g cukor
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 db citrom reszelt héja
- 30 ml rum
- 1 db tojás
- 1 marék áfonya
A lekenéshez és szóráshoz
- 1 db tojás
- 2 ek cukor
A töltelékhez a hozzávalókat, az áfonya kivételével, alaposan összekeverjük. A leveles tésztát kihajtjuk, a egyik rövidebb oldalából levágunk egy 3 cm-es sávot (ez lesz a díszítés), amit derelyeszaggatóval kb. 4-5 mm-es sávokra vágunk fel. A megmaradt tésztát hosszában kettévágjuk. Az egyik téglalap alakú darabra rákenjük a tölteléket, úgy hogy hagyunk egy kb 0,5 cm-es peremet a szélén, majd megszórjuk áfonyával. A kihagyott peremeket lekenjük felvert tojással, és rárakjuk a másik téglalap alakú tésztát.
Egy villával óvatosan lenyomkodjuk a szélén a sütit, majd lekenjük a tetejét is tojással. A díszítésnek szánt vékony csíkokat átlósan rárakjuk a süti tetejére, ezeket is lekenjük óvatosan tojással, megszórjuk kristálycukorral és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 20 percre, hogy végül ropogós, aranybarna süteményt vehessünk ki a sütőből.