Hozzávalók
- 400 g borjúmáj
- 300 ml tej
- 1 ág kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db tojás
- só, bors
- 3 ek liszt
- 3 ek zsemlemorzsa
- olaj
A lyoni hagymához
- 2 fej hagyma
- 3 ek keményítő
- 3 ek liszt
- só
A krumplipüréhez
- 4 db krumpli
- só
- 100 g vaj
- 100 ml tej vagy tejszín
A karamellizált körtéhez
- 1 db körte
- 2 - 3 ek cukor
- só, bors
Hozzávalók
- 400 g borjúmáj
- 300 ml tej
- 1 ág kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db tojás
- só, bors
- 3 ek liszt
- 3 ek zsemlemorzsa
- olaj
A lyoni hagymához
- 2 fej hagyma
- 3 ek keményítő
- 3 ek liszt
- só
A krumplipüréhez
- 4 db krumpli
- só
- 100 g vaj
- 100 ml tej vagy tejszín
A karamellizált körtéhez
- 1 db körte
- 2 - 3 ek cukor
- só, bors
A májat lehártyázzuk, felszeleteljük, és kivágjuk belőle az ereket. Nem szabad előre megsózni, mert a só kiszárítja, rágóssá teheti. A tejet felforraljuk a borssal, a kakukkfűvel és a fokhagymával, majd szűrőn keresztül a májszeletekre öntjük. Hagyjuk kihűlni.
Ezután a májszeleteket törlőpapíron leszárítjuk, a sót belekeverjük a tojásba, és a szokásos módon panírozzuk. Jót tesz neki, ha egy órára panírozva a hűtőbe tesszük, mert így kicsit megszárad rajta a bunda, és ropogósabbra tud sülni. Ezt követően 170 fokos olajban 6-8 perc alatt készre sütjük. Alaposan leitatjuk róla a felesleges olajat.
Köret
A krumplit bő, sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, egy krumplinyomó segítségével áttörjük, majd hozzáadjuk a vajat és a tejet vagy tejszínt, és megsózzuk. Szép krémes állagot kell kapnunk.
A hagymát felszeleteljük. Ügyeljünk rá, hogy nagyjából ugyanakkorák legyenek a szeletek, különben míg az egyik megég, addig a másik nyers marad. A felszeletelt hagymára szórjuk a keményítőt és a lisztet, majd jó alaposan összekeverjük, hogy a lisztes keverék mindenhol érje a hagymát. A hagymát egy nagyobb szűrőbe tesszük, és lerázzuk róla a felesleges lisztes keményítőt. Bő olajat melegítünk kb. 130 fokra (ne legyen túl forró az olaj, mert akkor hamar megsül a hagyma, viszont a nedvességet megtartja, és nem lesz ropogós), és több részletben kisütjük benne a hagymakarikákat, majd törlőpapírra szedjük és meghintjük sóval.
A körtét négybe vágjuk, kiszedjük a magházát, majd vékonyra szeleteljük. Egy hideg serpenyőbe teszünk 2-3 evőkanál cukrot, amire rárakjuk a körteszeleteket, és csak ezután kapcsoljuk be a főzőlapot. A cukor elkezd karamellizálódni, és bevonja a körte alsó felét. Amikor ez megtörtént, levesszük le a tűzről a serpenyőt, és megfordítjuk benne a körteszeleteket.
Tálalásnál szedünk a sült hagymából a krumplipürére, melléhelyezzük a májat, és az egészet feldobjuk karamellizált körtével.
Ha tetszett a borjúmáj karamellizált körtével és lyoni hagymás krumplipürével receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!