Hozzávalók
A piskótához
- 75 g liszt
- 15 g holland kakaópor
- 2 g sütőpor
- 1 csipet só
- 5 db tojás
- 170 g cukor
- 50 ml tej
A csokikrémhez
- 200 ml tejszín (30%-os)
- 200 g étcsoki
- 50 ml ír krémlikőr
A csokiforgácshoz
- 200 g étcsoki
A vaníliás krémhez
- 500 g mascarpone
- 100 g porcukor
- 1 mk vaníliaaroma
Az összerakáshoz
- kb. 20 szem málna
Hozzávalók
A piskótához
- 75 g liszt
- 15 g holland kakaópor
- 2 g sütőpor
- 1 csipet só
- 5 db tojás
- 170 g cukor
- 50 ml tej
A csokikrémhez
- 200 ml tejszín (30%-os)
- 200 g étcsoki
- 50 ml ír krémlikőr
A csokiforgácshoz
- 200 g étcsoki
A vaníliás krémhez
- 500 g mascarpone
- 100 g porcukor
- 1 mk vaníliaaroma
Az összerakáshoz
- kb. 20 szem málna
A csokis piskótatekercs elkészítéséhez a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót összekeverjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét elkezdjük felverni, majd amikor elkezd kifehéredni a hab, hozzáadjuk a cukor felét, és kihabosítjuk, de nem kell törős, kemény habot kapnunk. A tojássárgájákat a cukor másik felével szintén kihabosítjuk, majd hozzáöntjük a tejet.
A lisztes keverék és a fehérjehab felét a sárgájához adjuk, és átkeverjük. Jöhet bele a lisztes keverék másik fele, átkeverjük, majd az egészet fellazítjuk a maradék fehérjehabbal. Sütőpapíros, nagy méretű tepsire (kb. 35×45 cm) simítjuk a masszát, és 170 fokos sütőbe toljuk 18-20 percre.
A csokikrém
Közben a csokikrémhez a tejszínt felmelegítjük, és ráöntjük az összetördelt csokira vagy csokipasztillára, és hozzáöntjük a krémlikőrt is. Mikor felolvadt a csoki, átkeverjük a csokikrém alapját, majd hűtőbe dobjuk 1 órára.
Mikor megsült a piskóta, még melegen egy konyharuhát rakunk rá, és feltekerjük.
A csokiforgács
A csokiforgácshoz a csoki háromnegyedét megolvasztjuk vízgőz fölött egy tálban, majd levesszük a gőzről, és belekeverjük a maradék csokit. Mikor felolvadt az egész, elsimítjuk egy sütőpapíron és feltekerjük a papírt, majd hűtőbe rakjuk a csokidíszt.
A vaníliás krém
A vaníliás krémhez a mascarponét kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a porcukrot és a vaníliaaromát. A hűtőből kivesszük a csokikrém alapját és robotgéppel, magas fokozaton kissé kihabosítjuk, vigyázzunk, ne keverjük túl, mert könnyen darabossá válhat.
A csokikrém háromnegyedét rákenjük a kitekert piskótalapra, erre jön a mascarponekrém szintén háromnegyede, majd rádobjuk a málnának kb. a felét, és feltekerjük a piskótát. A megmaradt kétféle krémet összekeverjük, és megkenjük vele a piskótatekercset.
A csokidíszről letekerjük a sütőpapírt, és az így kapott csokidarabokkal kidíszítjük a tekercset. A maradék málnát a tetejére rakjuk, és 1-2 órára hűtőbe tesszük, így jobban összeérnek az ízek, és könnyebben is szeletelhető majd a tekercs.
Előkészítés: 35 perc
Hűtés: 60 perc
Összeállítás: 20 perc
Összesen: 115 perc + 1-2 óra pihentetés
Ha tetszett a csokis piskótatekercs receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!