FromJuci: a lány, aki sosem süti meg kétszer ugyanazt a tortát
Mélykuti Juci eredetileg közgazdászként végzett, dolgozott is a szakmájában pár évet, de igen hamar rájött, hogy a sütés érdekli igazán, ezért blogot indított, ahol saját süteményreceptjeit tette közzé. Pedig mint mondja, a családjában egyáltalán nem volt divat a nagy sütögetés. Az anyukája ma is inkább a hagyományos, retró sütik híve, és a nagymamája sem töltötte minden percét a konyhában.
“Én tehát nem tudok ilyen történetekről beszámolni, hogy már gyerekként is állandóan a sütő mellett álltam” – mondja Juci. Aki azt is hozzáteszi, hogy őt a sütésben sokkal inkább az alkotás folyamata érdekli: “Fantasztikus dolog a semmiből létrehozni egy nagy, akár többemeletes tortát”.
Sütiműhely a nulláról
Így volt ez a saját sütiműhelyével is, amit a nulláról hozott össze. 2017-ben nyitott meg a fromJuci Sütiműhely, amire végtelenül büszke, amellett, hogy az egyszemélyes vállalkozás mindig nagyon nehéz dolog. Ráadásul a sütés nehéz fizikai munka is, hiszen mindennap több tortát készít, és mellette még sütivásárokat is rendez, ahol az aprósüteményeké a főszerep. Ilyenkor apró pitéket, hókiflit és kekszes-málnás-sajtkrémes brownie-t is kínál, ami a legnépszerűbb süteménye, megőrülnek érte a vásárlók. De leginkább mégiscsak az esküvői tortákban éli ki magát, amelyekből mindegyik egy külön műalkotás. Ebben a műfajban is az alkotás folyamatát szereti, ahogy megszületik valami a semmiből.
“Amikor megkeres a jegyespár, még csak néhány halvány elképzelésük van arról, milyen tortát szeretnének, a folyamat végére azonban egy egészen egyedi és megismételhetetlen dolog születik. Ami illik hozzájuk, az eseményhez, a helyszínhez, ugyanakkor tükrözi a cukrász személyiségét is.” Juci bátran vállalja, hogy nála nincs két egyforma torta. “Ezt elmondom a vásárlóknak is, ha kinéznek egy tortát az Instagramról, hogy mindegyik egy kicsit más, hiszen egyedileg festem meg mindet.” De persze nemcsak a díszítést végzi a tortán, hanem az összes fázist saját kezűleg készíti – a piskótasütéstől kezdve, a díszeken, figurákon át, az utolsó simításokig.
Szereti a tejszínt és a cukrot
“Ahhoz is ragaszkodom, hogy nem készítek mentes tortát. Én tejszínnel, vajjal, mascarponéval és cukorral tudok jól dolgozni, és szeretem is ezeket. Ezért nem akarok elmenni mentes irányba, aki arra vágyik, nagyon sok helyre tud már fordulni” – mondja Juci, akinek egyetlen mentes sütemény található a repertoárjában, ezt szokta ajánlani esküvőkre, ha a vendégek miatt egy mentes torta is szükséges. A minőségi alapanyagok biztosítják, hogy a torta nemcsak kívül szép, hanem valóban finom is.
Többféle, hosszú idő alatt kikísérletezett ízzel dolgozik, de mindegyik tortának az alapja a mascarponekrém. Ezt ízesíti gyümölcsökkel vagy citrusos fehér csokival, de készít csokis tortákat is, például sóskaramell-krémmel. A tortabelső tehát adott, ami változik, az a megjelenés és a díszítés. A megrendelő általában csak az alapszínt adja meg, Juci pedig megfesti a tortát, ami a vevő ízlésének megfelelően lehet teljes egészében festett vagy minimalista stílusú, aminek éppen csak az egyik oldalán van egy kis szín. Mostanában pedig a legnagyobb divat a fekete torta, amit egyre többen rendelnek nemcsak születésnapra, hanem esküvőre is.
Mindig ünnep
Juci még mindig azt élvezi a legjobban, hogy mindennap a semmiből, a nulláról hozhat létre valamit. Bár egy egyszemélyes cukrászműhelyt vezetni nem egyszerű dolog, és tervezi is, hogy hamarosan felvesz valakit maga mellé, hiszen sokszor nehezen bírja. De nagyon inspirálja, hogy tortái a legfontosabb, ünnepi alkalmakon lehetnek jelen.
“A torta mindig az ünnepléshez kapcsolódik, mindig valami jó dolognak a kísérője, és nagyon boldoggá tesz, hogy ennyi örömet okozhatok a saját munkámmal másoknak. Sok pár az esküvő után már csak tőlem rendel tortát minden alkalomra és a gyerekek születésnapjára is. Így a tortáimmal tulajdonképpen végigkísérem az életüket.”
1078 Budapest, Hernád utca 56/a