Hozzávalók
- 1 kg csiperkegomba
- 2 ek olívaolaj
- 30 g vaj
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 2 tk kakukkfű
- 1 ½ l zöldségalaplé
- ½ citrom leve
- 200 ml habtejszín
A tetejére
- 3 szelet toastkenyér
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
Gombakrémleves
Hozzávalók
- 1 kg csiperkegomba
- 2 ek olívaolaj
- 30 g vaj
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 2 tk kakukkfű
- 1 ½ l zöldségalaplé
- ½ citrom leve
- 200 ml habtejszín
A tetejére
- 3 szelet toastkenyér
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
A gombakrémleves a világ egyik legegyszerűbb levese, mégsem főzzük túl gyakran, de ez most megváltozik! Nálunk csiperkéből készült, de nyugodtan dobhattok bele más gombafajtákat is! Csak arra figyeljek, hogy mindig bevizsgált gombákat vásároljatok, ha a piacon vagy a boltban jártok!
RECEPT:
A gombát jól megmossuk, leszárítjuk, vékony szeletekre vágjuk, és füstölgő, száraz serpenyőben 2-3 részletben lepirítjuk, majd kiszedjük. Egy nagy lábasban felmelegítjük az olajat a vajjal, és üvegesre pároljuk a kétfajta apróra vágott hagymát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel, visszarakjuk a gombát, felöntjük az alaplével, és 10 percig főzzük. Meglocsoljuk a citromlével, leturmixoljuk, majd belekeverjük a tejszínt. Visszarakjuk a tűzre, és ha újra felforrt, elzárjuk.
A toastkenyereket apró kockákra vágjuk, és az olajon aranybarnára pirítjuk egy serpenyőben, közben sózzuk, borsozzuk. Ezzel tálaljuk a levest.
Ha tetszett az egyszerű gombakrémleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Ezek a gombás receptek is érdekelhetnek a Street Kitchen oldaláról:
Gombás-padlizsános csirkeragu farfalléval