Hirdetés

Pákozdon találtuk meg a legjobb kecskesajtot készítő manufaktúrát

Hirdetés

Pákozdon találtuk meg a legjobb kecskesajtot készítő manufaktúrát

Hirdetés
Kádas Róbert és felesége, Anita 20 év kereskedelemben eltöltött év után úgy döntöttek, kiszállnak a taposómalomból, és valami egész másba kezdenek. A sajt mindkettőjüknek szenvedélye volt, a készítéséről, hovatovább az állattartásról viszont semmit nem tudtak. Hét évvel később ott tartanak, hogy nem tudnak annyi sajtot készíteni, amit ne adnának el.
Hirdetés

A Kádas Sajtmanufaktúrával a nyári magazin velencei mellékletének szerkesztésekor találkoztam. Mivel mindenem a sajt, egy percig nem volt kérdés, hogy felkeressem őket egy hosszabb cikk megírása kapcsán, és az utóbbi hónapok egyik legklasszabb élménye volt számomra a velük való találkozás. 

Robi és Anita elhatározását nagyban elősegítette egy Angliában élő, állattartással foglalkozó és éttermet üzemeltető házaspárról szóló műsor. Szerették volna, ha az állandó munkahelyi stresszt felváltaná valami olyan, amit valóban szívvel-lélekkel csinálnak, és amivel másoknak is örömet okozhatnak. Álmukban sem gondolták volna, hogy ez pont a sajt lesz, de mivel mindkettőjüket érdekelte a dolog, úgy döntöttek, belevágnak. Robi kizárólag az internetes anyagokra, valamint szakkönyvekre támaszkodva fogott bele a sajtkészítésbe, Anita pedig az állattartás rejtelmeibe ásta bele magát. A hátsó udvarukon volt egy aránylag nagy, kihasználatlan terület, ami abszolút alkalmasnak bizonyult a kecskék fogadására. Robi a saját kezével építette meg az istállót, majd 10 kecskével nekivágtak a kalandnak. 

Kádas sajt
Kádas Róbert/Fotó: Mudra László

Sosem unatkoznak

Ma már 50 kecskéjük, valamint 2 bocijuk van, és azóta egy percet sem unatkoztak. “Ebben a szakmában nincs hétvége, nincs szabadság, az állatok miatt hatalmas a kötöttség. Mégsem hiányzik a régi életünk” – mondja Robi. Egy átlagos napjuk reggel 5-kor kezdődik. 7-től 9-ig Anita megfeji a teheneket, akiket a nevén szólít, de ami ennél is jobban lenyűgözött, hogy a kecskék HALLGATNAK rá. Ha ezzel megvannak, közösen reggeliznek, majd nekiállnak a sajtkészítésnek. Délután ismét van egy kétórás fejés, és ezzel el is telt a nap, másnap pedig  kezdődik elölről a buli. 

A kecskéket általában szeptember környékén pároztatják, 5 hónap a vemhesség, így az ellési időszak február közepére esik. Tej csak ebben a szakaszban van, ennek ellenére az első hónap tejét meghagyják a kis gidáknak. “Nagyon sokan csinálják azt, hogy pár naposan eladják a kicsiket a haszonszerzés miatt, de mi úgy gondoljuk, hogy az nem volna fair. Az első hónap kizárólag a kis gidáké, mert csak ekkor tudják megkapni a fejlődésükhöz szükséges tápanyagot” – mondja Anita. A 2. hónapban a reggeli fejés “termése” a sajt készítéséhez szolgál, a délutáni pedig a kicsiké. A 2. hónap után a kis gidák már kizárólag takarmányt és szálas tápot kapnak. Egy kecske egy nap 3-4 liter tejet ad, egy jó időszakban tehát két nap alatt 120 liter tej is összejön. 

Kádas sajt
Anita mind az 50 kecskéjüket név szerint szólítja/Fotó: Mudra László

Közel 30-féle Kádas sajt mindegyike nagyon népszerű

A kezdet kezdetén naturálisabb sajtokkal foglalkoztak, majd tudásuk, valamint az állatállományuk növekedésével egyenes arányban szélesedett a kínálatuk is. Jelenleg közel 30-féle sajtból lehet választani. Megtalálható náluk mindenféle ízesített gomolya, lágy és félkemény sajt egyaránt. A lokációjuk miatt igen szerencsés helyzetben vannak, a főút mellett laknak, így az autós és a biciklis forgalom is hatalmas. Termékeiket kizárólag a Facebook-oldalukon hirdetik, mégis hatalmas irántuk a kereslet. A magáncélú felhasználás mellett már rengeteg szállodába és étterembe is szállítanak, gyakorlatilag nem tudnak annyi sajtot készíteni, amit ne adnának el. Ezen egy percig sem csodálkozom, hiszen mindegyik fantasztikusan finom. 

Kádas sajt
A Kádas manufaktúrában mindig találtok kis gidákat/Fotó: Mudra László

SK kedvencek

Hogy mindjárt a kedvencemmel kezdjem, az vitathatatlanul a kecske-camembert volt. Megkockáztatom, hogy Franciaországban sem lehet különbet találni, pedig volt alkalmam ott is eltölteni pár borozással egybekötött sajtkóstolást. A Kádas-camembert elkészítése 3 szakaszból áll. Az első tíz napban annak megfelelően tárolják, hogy kialakuljon a penészréteg. A következő hétben 10-12 fokon pihentetik, majd a csomagolást követően még tovább érlelik. Ha az a végtelen szerencse ér titeket, hogy nem kapkodták el az éttermek, ebből mindenképpen vigyetek magatokkal! (5900 Ft/kg)

Nem meglepő módon a másik nagy favoritom a vörösborseprőn érlelt félkemény fajta volt. A kéthónapos érlelést követően egy hétig mindennap átkenik a vörösborseprővel, ennek köszönhetően kapja meg a rá jellemző, vöröses kérget. Világmegváltó esti borozásokhoz el nem tudok képzelni jobb vagy finomabb kísérőt! (4800 Ft/kg) 

Kádas sajt
Kedvencem a kecskecamembert/Fotó: Mudra László

Egy szó mint száz, ha Pákozd felé vezet az utatok, semmiképp se hagyjátok ki Anitáék tanyáját, mert egyrészt szinte mindig van náluk simogatásra váró kiskecske, másrészt ilyen jó minőségű sajttal csak nagyon kevés helyen találkozni! 

Cím: 8095 Pákozd, Budai út 4. 

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!  

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?