Hozzávalók
A pavlovához
- 8 db tojásfehérje
- 160 g cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
A lekvárhoz
- 2 kg eper (kb. 1,5 kg tisztítva)
- 2 kis maréknyi friss bazsalikom
- ½ db citrom leve
- 500 g befőzőcukor
A tejszínhabhoz
- 250 ml habtejszín
- ½ db citrom leve
Hozzávalók
A pavlovához
- 8 db tojásfehérje
- 160 g cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
A lekvárhoz
- 2 kg eper (kb. 1,5 kg tisztítva)
- 2 kis maréknyi friss bazsalikom
- ½ db citrom leve
- 500 g befőzőcukor
A tejszínhabhoz
- 250 ml habtejszín
- ½ db citrom leve
Az epres pavlova elkészítéséhez először a tojásfehérjéket a cukorral és a vaníliás cukorral egy gömb keverőtálban, vízgőz felett, folyamatos kevergetés mellett elkezdjük összemelegíteni, ameddig az 55 fokot el nem éri. Ez azért kell, hogy a cukor teljesen felolvadjon a tojásfehérjében. Ha ezzel megvagyunk, robotgéppel közepes erősségű fokozaton elkezdjük habosra verni a tojásfehérjét és kemény, de nem törős állagú habbá verjük.
Egy habzsákba töltjük, és sütőpapírral kibélelt tepsire kis kosarakat formázunk belőle, majd 95 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 2 órára. Onnan lehet látni, hogy elkészült, hogy kellőképpen kiszáradt. Ezután nyitott sütőajtóval hagyjuk lehűlni a pavlovákat.
A lekvárhoz a tisztított epreket egy edénybe tesszük, melegíteni kezdjük és hagyjuk, hogy az eper elkezdjen megfonnyadni. Ha nem szeretitek az eperdarabokat a lekvárban, akkor nyugodtan vágjátok kisebb darabokra, viszont ha inkább darabosan szeretitek, nyugodtan hagyjátok akár egészben is az epret. Ha levet eresztett, és összeesett az eper, jöhet rá az apróra vágott bazsalikom, a citromlé és a cukor, majd 6-8 percig főzzük és mehetnek is az üvegekbe.
A citromos habhoz a habtejszínt felverjük, és a citrom kifacsart levét óvatosan hozzákeverjük. A kész pavlova kosarakba teszünk egyenként kb. egy evőkanál lekvárt, a tetejére egy kis tejszínhabot, majd jöhet rá még egy kis friss bazsalikom is. A pavlovákat simán el tudjátok készíteni előre, és bőven elég tálalás előtt megtölteni őket.
Elkészítési idő:
Ha tetszett az epres pavlova receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!