Hozzávalók
A tésztához
- 100 ml meleg tej
- 2 tk porélesztő
- 2 ek cukor
- 350 g liszt
- 1 nagy csipet só
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 100 g puha vaj
A mogyorós csokikrémhez:
- 2 ek porcukor
- 3 ek kakaópor
- 1 csipet fahéj
- 120 g olvasztott vaj
- 100 g pirított földimogyoró
A cukorsziruphoz:
- 50 g cukor
- 100 ml víz
A karamellszószhoz:
- 2 ek barna cukor
- 2 ek cukor
- 150 ml habtejszín
- 1 csipet só
A tetejére
- 50 g pirított földimogyoró
Hozzávalók
A tésztához
- 100 ml meleg tej
- 2 tk porélesztő
- 2 ek cukor
- 350 g liszt
- 1 nagy csipet só
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 100 g puha vaj
A mogyorós csokikrémhez:
- 2 ek porcukor
- 3 ek kakaópor
- 1 csipet fahéj
- 120 g olvasztott vaj
- 100 g pirított földimogyoró
A cukorsziruphoz:
- 50 g cukor
- 100 ml víz
A karamellszószhoz:
- 2 ek barna cukor
- 2 ek cukor
- 150 ml habtejszín
- 1 csipet só
A tetejére
- 50 g pirított földimogyoró
A babka önmagában is egy elég szexi dolog, de ez karamellás-csokis sztori a legmerészebb álmotokat is felül fogja múlni!
A tésztához a tejben elkeverjük az élesztőt, a teljes cukormennyiségből szórunk bele 1 teáskanállal, és 4-5 percet hagyjuk állni. Közben egy nagy keverőtálban összekeverjük lisztet és a sót, majd mehet bele az élesztős keverék, a tojások és maradék cukor. Összekeverjük, majd belerakjuk a vajat, és 7-8 perc alatt alaposan kidagasztjuk. Lefedjük, és hagyjuk, hogy a duplájára keljen.
A krémhez összekeverjük a porcukrot, a kakaót, a fahéjat és a vajat. A mogyorót egy aprítógépben lezúzzuk, és ezt is belekeverjük.
Ha megkelt a tészta, enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, és kb. 40 x 30 cm átmérőjű téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a mogyorós krémmel, majd az egészet szorosan feltekerjük. Ezután egy késsel hosszában félbevágjuk a tésztát, és a két darabot vágott felével fölfelé összetekerjük. Klasszik kenyérsütő formába rakjuk, lefedjük, és hagyjuk fél órát kelni. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
A cukorszirup hozzávalóit összeforraljuk, és a felére redukáljuk. Elkészítjük a karamellszószt is: a kétfajta cukrot felolvasztjuk, közben rázogatjuk, hogy ne égjen meg, majd ha megkaramellizálódott és szép barna színű a karamell, 2-3 részletben, fokozatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejszínt, végül a sót is, és hagyjuk, hogy kicsit hűljön.
Ha megsült a babka, egyből lekenjük a cukorsziruppal, majd hagyjuk kihűlni. Leöntjük a karamellszósszal, megszórjuk a mogyoróval, és kész is.
Ha tetszett a mogyorós-karamellás-csokis babka receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!