Az épület U alakot formáz, és körülöleli a tágas és gondozott udvart, ahol az embert maximum a csend zavarhatja. Kicsit sajnálatos, hogy ilyen komor időben láttam először az éttermet, bár ennek is megvan a maga borongós, befelé fordulós hangulata. A csupa ablak télikertből jó elmerengeni a csupasz fák lombkoronái között lenyugvó napot bámulva. Ez az időszak az étteremben nem a gyerekekről szól – és nekünk most nagyon helyén is volt így.
Látogatásunk apropója egy programajánlat, az újévi pezsgős vacsora volt. Ez egyike annak a sok programlehetőségnek és változatos gasztrokalandnak, amit kínálnak. Van itt főzőtanfolyam, és remek rendezvényhelyszín is.
A Rosinante fogadóban a vacsoraest mellett természetesen belekóstoltunk a szezonális kínálatba is, ami inkább a klasszikus közönségkedvenceket sorakoztatja fel – általában remekül. Az állandó séfük Ódor Gergő, akit szakmai iránymutatással és a rendezvények alatt Horváth Gábor (A Séf és a Kertész) erősít.
A szezonális étlap és vacsoraestek
Szintén pozitív tapasztalat, hogy az érkező fogások sorrendjét nem nekünk kellett meghatározni, remek ajánlatot kaptunk időzítés és borpárosítás frontján is.
Előételfronton a hideg idő miatt a jól bevált, tartalmas leves vonal mellett döntöttünk, így a palócleves kapros citromsalsával (2200 Ft) lett a befutó. Az adag bőséges, a hús omlósan puhára főtt, az egész leves gazdag és laktató. A kapros citromsalsa jó megoldás arra, hogy frissítő kaporízt adjon a leveshez, viszont egy kis zsíros tejföl határozottan jól állt volna hozzá, hogy a citrommal marinált zeller kesernyés ízét lágyítsa. Nincs vele semmi gond, bátran össze kell keverni, és így megfelelő az ízhatás, csak arra vigyázzunk, hogy ne egy falatra kóstoljuk.
A menün eközben pácolt lazacot kóstoltunk kaviárjával, kapris ricottakrémmel és fürjtojással. Jól működött a mellé kínált pezsgővel, annyi szent. A lazac szeletelhető, de omlik a szájban, kellemes citrusos íze van, nincs túlmarinálva. Kaviárja szokás szerint jól áll neki, és jó volt, hogy a kapribogyót ropogós formában is tányérra rakták. Egyedül a savhatás volt kicsit kevés, és némi szénhidrát jól állt volna neki.
Hagyományos, magyaros főételek
Főételnek a harcsapaprikást próbáltuk ki pirított túrós csuszával (4900 Ft), és végre újra olyat, ahol a halat hajlandóak a mártásban készre főzni. A sóval nem fukarkodtak, viszont ez elmondható minden másra is. A magyar szájíznek megfelelő, puhára főtt tésztát tényleg ropogósra pirítják a gazdag szalonnazsírban, és az adagot sem érheti panasz.
A menün a rántott kacsamáj tökéletes állagú, a panír vékony, de ropog, a zellerkompót meglepően nagyon jó, a paszternákpüré édessége is jól áll neki. A zöldalma sava és roppanása kell az ételbe. Nincs túlgondolva, egyszerűen tökéletes.
Az aranybarna dödölle (3900 Ft) tökéletes népi étel, és hála az égnek itt sem gondolták túl. A hagyományos elkészítésnek hála lágy tört burgonyás és finoman pirult felületek váltják egymást, egy már-már túl bátor fokhagymás tejfölréteggel, és a szalonnazsírban pirult hagymát helyettesítő ropogós lyoni hagymával. Egyszerűen nagyszerű, laktató, szépen tálalt hagyományos étel.
A Rosinante fogadóban még hamburgerrel is készülnek
A hamburger kicsit mindig komplikált téma nekem, mert a faszénen sült házi változatnál elég nehéz jobbat készíteni. Ez egy szuper dupla húspogácsás, baconnel, cheddarral rendesen megpakolt változat, amit jól kísér benne a karamellizált hagyma és a mézes majonéz. Az egyetlen dolog, amit a szemére lehet vetni, az az, hogy olyan magas, hogy a házi buci tömörsége miatt nehéz elharapni. A rib-eye hamburger ára 4990 Ft.
Szintén furán hangozhat, de nagy erény, hogy a krumpli tökéletesre lett sütve.
A menüben a mangalicakaraj tökéletes rozé, puha, omlós, ezért viszont a bőre kicsit rágós. Nehéz dilemma, és nem is döntöttek rosszul, esetleg ezzel még kicsit lehetett volna foglalkozni. A fekete kel remekül kíséri párolt és roppanós alakban a lencsesalátát, amiben a pácolt malacfül nekem kevésbé nyerte el a tetszésemet. Ízlések és pofonok, remekül volt elkészítve, de a lencse puhaságához talán rágós választás. Viszont a ropogós malacfül perfekt, omlott a szájban, és a csicsóka gratin egy olyan ötlet, ami jól emeli ki a csicsóka kicsit diós ízét. Sokan túl savas irányba viszik, ez határozottan jó választás volt.
Kipróbáltuk a legnépszerűbb desszertet is
Desszertek közül a Rosinante fogadó közönségkedvencét kóstoltuk, a szilvás-mákos kukoricamálét (1900 Ft), ami glutén- és laktózmentes, mivel kókusztejjel készítik. Ez nagyon jól áll a kukoricának, és a téli változatában használt házi szilvalekvár is csak hozzátett. Frissítően hidegre hűtve remek választás az eltelt gyomornak.
A menün a desszert ruby csokis, málnás mille feuille volt céklával. Maga a süti remek volt, a céklát, ha kicsit jobban elosztva szerepelt volna benne, a céklatagadók is örömmel fogyasztották volna. A céklás coulis remek választás volt, de a nagy sült-aszalt céklák túl hangsúlyosnak bizonyultak ebben az elegáns és amúgy harmonikus desszertben.
Házi mozizás a Rosinante fogadóban?
Elképesztő kedvességgel és barátsággal fogadtak mindenhol, és minden kérést, nyűgöt könnyedén vettek. A menü elfogyasztása után egy kis házi mozizásra invitáltak mindenkit, mint megtudtuk, nem első alkalommal. Egy végül üresen maradt nyárestén kertmozival örvendeztették meg az érdeklődőket, és mondhatni, ennek azóta már hagyománya van. Általában egy könnyed francia vígjáték van terítéken, ami pont jólesik vacsora után.
Remek koncepció, hogy egy étterem az állandó „mindennapibb” kínálata mellett törekszik újat is mutatni. Ezek az estek ízekben és stílusban mást képviselnek. Ahogy hallgattam Szikora Esztert, a szállodavezetőt a vendégekkel beszélgetni, úgy jött le, akadnak itt visszajáró vendégek szép számban.
Érthető is, mert szerethető árfekvéssel, odafigyeléssel és a rendezvényes vonalnak köszönhetően rugalmasan kezelik a vendégeket. A fogadó wellness-szolgáltatásokkal, több ezer kötetes könyvtárral és sajátos hangulattal várja a vendégeit.
Cím: Rosinante fogadó, 2015 Szigetmonostor, Hrsz.: 057/2
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!