Hozzávalók
- 2 db kápia paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál zellerszár
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db hámozott paradicsom konzerv, darabolt (vagy finom nyári napérlelte paradicsom)
- 400 ml passzírozott paradicsom (passata)
- 500 ml zöldségalaplé vagy víz
- olívaolaj, só, bors, friss oregano, friss bazsalikom, babérlevél
Levesbetétnek
- mini mozzarella golyók
- ciabatta
Sült paprikás hideg paradicsomleves
Hozzávalók
- 2 db kápia paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál zellerszár
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db hámozott paradicsom konzerv, darabolt (vagy finom nyári napérlelte paradicsom)
- 400 ml passzírozott paradicsom (passata)
- 500 ml zöldségalaplé vagy víz
- olívaolaj, só, bors, friss oregano, friss bazsalikom, babérlevél
Levesbetétnek
- mini mozzarella golyók
- ciabatta
A paprikákat megmossuk és szárazra töröljük, majd a sütő grillfokozatán 200 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük. Negyed óránként megforgatjuk őket, hogy minden oldaluk szépen megsüljön. A héja egészen megfeketedik, de az a jó. Ha elkészült, akkor egy tálba rakjuk őket és folpackkal lefedjük. A saját gőzében hűl langyosra, így könnyen le lehet húzni a héját és kiszedni a magjait. Még jobb ha a paprikasütést kerti grillen, szabad tűz fölött végezzük, akkor igazán füstös íze lesz, ami nagyon jól áll a levesnek is.
Egy kanál olívaolajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát és zellerszárat. Belekeverjük a zúzott fokhagymát, majd felöntjük a hámozott paradicsom konzervvel, a passzírozott paradicsommal és az alaplével és beledobjuk a lehéjazott sült paprikát is. Fűszerezzük: só, bors, egy ág friss oregano és egy babérlevél. Felforraljuk és kb. negyed órán át főzzük. A tűzről levéve kissé hűlni hagyjuk, majd botmixerrel simára turmixoljuk. Ha már nem meleg, hűtőbe tesszük és egészen lehűtjük. Közben felkockázzuk a ciabattát és egy forró serpenyőben olívaolajon aranybarnára pirítjuk. A kihűlt levest durvára vágott friss bazsalikommal, a pirított kenyérkockákkal, mozzarella golyókkal és néhány csepp olívaolajjal tálaljuk. Természetesen akinek nincs türelme kivárni, hogy lehűljön a leves, melegen is nekieshet.