Hozzávalók
- 500 g sertésszűz
- 1 ek színes bors
- 1 ek só
A karamellizált lilahagymához
- 2 ek olaj
- 2 nagy fej lilahagyma
- 50 g barna cukor
A szilvaszószhoz
- 8 db szilva
- 100 ml víz
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- 1 tk őrölt gyömbér
- 50 ml whiskey
- 2 ek fehérborecet
- 100 ml tejszín
- 1 csipet só
A grillezett polentához
- 200 g kukoricadara
- 1.2 l víz
- 20 g vaj
- 50 g parmezán
- só, bors
- 1 mk őrölt rozmaring
- 1 tk morzsolt kakukkfű
Sült sertésszűz grillezett polentával
Hozzávalók
- 500 g sertésszűz
- 1 ek színes bors
- 1 ek só
A karamellizált lilahagymához
- 2 ek olaj
- 2 nagy fej lilahagyma
- 50 g barna cukor
A szilvaszószhoz
- 8 db szilva
- 100 ml víz
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- 1 tk őrölt gyömbér
- 50 ml whiskey
- 2 ek fehérborecet
- 100 ml tejszín
- 1 csipet só
A grillezett polentához
- 200 g kukoricadara
- 1.2 l víz
- 20 g vaj
- 50 g parmezán
- só, bors
- 1 mk őrölt rozmaring
- 1 tk morzsolt kakukkfű
A polentához felforraljuk a vizet, majd egy habverővel csomómentesre keverjük benne a kukoricadarát, és folyamatosan kevergetjük közepes lángon, míg be nem sűrűsödik. Belereszeljük a parmezánt, belevágjuk a vajat, fűszerezzük, majd további 3-5 percig kavargatjuk, amíg kellemesen sima állaga nem lesz. Tepsibe öntjük és kihűtjük.
A szilvaszószhoz a szilvát kimagozzuk, apróra vágjuk, és egy kevés vízben megpároljuk, hogy kicsit összeessen. Ráöntjük a whiskey-t, kicsit intenzívebb lángon elforraljuk, majd beleöntjük az ecetet, hozzáadjuk a fűszereket és a tejszínt. Késes aprítóba öntjük, és tetszés szerinti állagúra mixeljük.
A karamellizált lilahagymához a hagymát felszeleteljük, és kevés olajon elkezdjük hőkezelni, lassabb tűzön, 8-10 percig. Ezután hozzáadjuk a cukrot, alaposan elkeverjük, majd további 5-8 percig rotyogtatjuk.
A sertésszüzet só és tört színes bors keverékébe forgatjuk, és egy forró serpenyőben kevés olajon 10-15 perc alatt, közepes lángon meg-megforgatva megsütjük.
A kihűlt puliszkából formákat vágunk, és forró serpenyőben, kevés olajon mindkét oldalát alaposan megpirítjuk. Tálalás: tányérra szedjük a grillezett polentát, mellé jöhet a felszeletelt szűz, közéjük a karamellizált hagyma, majd a húst gazdagon meglocsoljuk a szilvaszósszal.
Ha tetszett a sült sertésszűz receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!