Szakácskönyvet az Ikeából? Naná!
A hétvégén a skandináv bútorok és kiegészítők fellegvárában jártam felfrissíteni serpenyő és tányérkészletemet, amikor is belebukkantam egy szakácskönyvbe. Tagadjuk, vagy sem, de azért az Ikea annyiszor nem szokott mellényúlni, én se tettem a könyvvel, ami pattant is a bevásárlókosárba.
SILENTPANTOMIME
A könyv címe “Ételeink – természetesen” is azt sugallja, hogy a receptek illeszkedni fognak a cég magáról mutatott képébe, és a fenntartható fejlődés, felelős gazdálkodás, stb. témakörében fognak főleg mozogni, és ebben nagyon nem is tévedünk. Már külalakra is megvan ez a percepció, elég csak ránéznünk a kötésre, amelyet bár el tudok képzelni egy Gersby könyvespolcon, azért nem a szépség hovatovábbja.
IKEA
A kötet több nagy fejezetre bomlik, és ezek között vannak bőven olyan, akár több oldalas átkötő részek is, melyek a tudatosságra próbálnak nevelni. Ilyen például a hogyan hasznosítsuk a maradékokat, miért főzzünk otthon, milyen módon ne pazaroljuk a vizet, vagy miként növesszünk fűszernövényeket a konyhánkban.
IKEAFAMILYLIVEMAGAZINE
Természetesen nem csak a környezettudatosságot kapjuk meg ebben a több, mint 250 oldalas könyvben, hanem recepteket is, egészen pontosan 101-et a weboldal tanulsága szerint, bár én nem számoltam össze. Kezdődik az egész az italokkal, majd bevezet minket a különböző fajta kenyerek sütéseibe (naanok, cipók, focaccia), utána pedig rátér a különböző halételekre (tőkehal, kagyló, hering).
IKEAFAMILYLIVEMAGAZINE
Ezek után következik a könyvnek a lelke, ami 17 elkészíthető ételt jelent. Természetesen azért nem áll meg ennyinél, hanem mindegyik ételre mutat még három variációt, melyeket el lehet belőle készíteni, így máris 51 fogásnál tartunk. Ezek közé tartozik a konfitált kacsa, a sárgarépaleves, a sült hering, vagy épp a banános torta, és ezekből lehet csinálni akár kacsaburgert, salátákat, vagy csokis shake-et. Némi inkonzisztenciát véltem azért felfedezni helyenként, mert míg a tartalomjegyzékben például egyik helyen a sült csirke szerepelt, annak alverziójában pedig már a sült friss tökmagról van szó, mindenfajta csirke nélkül. Az alverziók amúgy sem fognak hatalmas megváltást hozni az életünkbe, hiszen mindenből lehet szendvicset, öntetet, vagy salátát csinálni, de aki még új a konyhák fantasztikus világában, annak még akár ez is jól jöhet.
IKEAFAMILYLIVEMAGAZINE
Azért még nem ér véget a könyv, a végefelé kapunk pár tippet arra nézve, hogyan kutassuk fel a vadon termő ételeket, valamint arra is, hogyan hasznosítsuk újra a környezetünket. Természetesen receptek is akadnak még, a saláták és a desszertek témaköréből, majd a könyv legvégén kapunk még egy összefoglalót, hogyan is érhetjük el a minőségi életet.
Az Ikea legújabb szakácskönyve 3490/2990 forintért érhető el a boltokban, és bár túl sok újdonságot nem mond nekünk, ha úgy érezzük, hogy a skandináv életérzés nem lehet teljes nélküle, egészen nyugodtan pakoljuk oda a Granslös mellé, a szép képek és a fényes, vagy pont a matt lapok miatt nem kell szégyenkezni majd az anyós előtt sem.