Te is megvásároltad eddig a mindenféle porított verzióban kapható superfood-változatokat, amiket aztán turmixba kevertél? Mutatunk néhány tavaszi, kora nyári ételt, amik frissen, nyersen a leghatékonyabbak, és nem is kell feltétlenül több ezer forintot költeni rájuk!
7 szezonális szuperétel itthon:
Spárga
Tudtad, hogy egy bögrényi spárga csupán 20 kalória? Na de nem is a fittsége a lényeg, hanem, hogy számos vitamint rejt ez a roppanós zöldség. A napi szükséges folsavmennyiség mintegy felét magunkhoz vehetjük, ha egy bögrényit elfogyasztunk belőle, és ezzel a K-vitamin-bevitelünk dupláját is teljesítjük. Utóbbi hozzájárul a kalcium felszívódásához, ezáltal pedig a csontjaink egészségéhez. Egyél te is spárgát, amíg még lehet kapni, és készítsd el belőle ezt a különleges carbonarát!
Újhagyma
Nem is gondoltad volna, hogy egy ilyen hétköznapi zöldség is lehet szuperétel, ugye? Pedig az újhagyma olyan fitokemikáliákat tartalmaz, mint a kvercetinek, amik valójában antioxidánsok és segíthetnek a szívbetegségek, illetve a rák megelőzésében is. Ezek a hatások akkor lesznek igazán érvényesek, ha nyersen fogyasztjuk az újhagymát. Készítsd el például ezt a dipet, amibe főzve és nyersen is kerül belőle!
Rebarbara
A csodaszép, rózsaszínes árnyalatú zöldségből isteni pitéket lehet készíteni, ezen túl pedig ez is egy szezonális szuperétel. A rebarbara tartalmaz A-, K- és B-vitamint is. Az A-vitamin segít az immunrendszer erősítésében, és támogatja a bőr és a szemek egészségét. A K-vitamin a csontok épsége szempontjából fontos, a B-vitamin pedig a metabolizmus megfelelő működésében segít. Ha kipróbálnád, akkor pite formájában ajánljuk!
Édeskömény
Az édeskömény itthon még kevésbé elterjedt zöldségtípus, ha nem tudjátok, mit kezdjetek vele, akkor ajánljuk hozzá Bürgés uborkarelishét, vagy Zé narancsos szicíliai salátáját. Miért érdemes kipróbálnotok? Mert már évszázadokkal ezelőtt is használták rendkívül jótékony hatásai miatt! Segíthet ugyanis számos emésztési problémán, mint a hasgörcs vagy éppen a puffadás. Emellett pedig tartalmaz anetol illóolajat, ami valójában egy antioxidáns és antimikrobiális (a baktériumok és gombák legyőzésére való képesség) tulajdonságokkal rendelkezik.
Retek
Érdekes módon itthon a retek többnyire csak húsvét környékén kerül reflektorfénybe, pedig egész tavasszal fogyasztható szezonális szuperétel ez is, ezért érdemes az ünnepeken kívül is gyakran fogyasztani. Magas a C-vitamin-tartalma, és amit talán még kevesebben tudnak, hogy zöld levele is ehető, ami tele van kalciummal, K-vitaminnal és káliummal! Próbáld ki egy frissítő salátába, és ne feledd, bátran belekeverheted a zöldjét is!
Menta
Eljött az a pillanat, mikor kiderül, hogy Mojitót inni egészséges! Persze csak virgin formában! 😀 Viccet félretéve, a menta is rendkívül hasznos növény, amit szintén nagyon régóta alkalmaznak. Valós hatásait még ugyan kutatják, de segíthet az emésztésben, valamint a fejfájás és a hányinger leküzdésében is. Ezek alapján tehát másnaposságra például kiváló lehet egy mentás limonádé! A borsmenta pedig a gyulladáscsökkentésben és a gyomorproblémák csillapításában lehet hű társunk.
Sóska
Nem éppen a gyerekek legkedvencebb étele, pedig mindössze félcsészényi sóska tartalmazza a napi ajánlott C-vitamin-bevitel felét és 2 gramm rostot is, ami különösen jó hatással van az emésztésre. Tudtátok, hogy a kollagén előállításához a szervezetünknek szüksége van a C-vitaminra? Így ezzel a szezonális szuperétellel két legyet ütünk egy csapásra, hiszen az immunrendszerünket is támogatjuk, és a kollagén-előállításunkat is! Ráadásképpen pedig még antioxidánsokat is tartalmaz. Kell ennél több? Mi főzelék formájában ajánljuk, természetesen buggyantott tojással!
Forrás: https://www.thehealthy.com/
Fotók: Shutterstock
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!