Hirdetés

Tippek a tökéletes főtt kukoricához

Narancsos-fahéjas csirkecomb vele sült zöldségekkel és vajas polentával

Igazi ünnepi fogás, karácsonyi asztalon a helye!

Kakaós mézeskalács

Ha már unod a klasszik verziót
Hirdetés

Tippek a tökéletes főtt kukoricához

Hirdetés
A főtt kukorica olyan, mint a lángos: a nyár, a Balaton-part és igazából bármilyen magára valamit is adó strand elengedhetetlen kelléke. De akkor sem kell lemondani róla, ha nincs se Balaton, se strand, mert otthon is simán elkészítheted – viszont ennek, bármennyire is triviálisnak tűnik, lehetnek buktatói. Most azonban mutatjuk, hogyan csináld!
Hirdetés

A tökéletes kukorica nyomában

Ha van rá mód, érdemes nem csomagolt kukoricát vásárolni, mert ott nagyjából ellenőrizhető a minőség. Amire fontos figyelni, hogy a kukorica alja és a kukoricát borító levelek, valamint a kilógó szálak is szép zöldek legyenek. Ha bele tudunk nézni, a nyers szemekből is látni lehet, hogy főtten milyen lesz a kukorica. Ami telt, aranysárga színű, az olyan lesz, mintha kukoricakonzervet bontanánk. Ha töpörödött, apró, ráncos szemeket látunk benne, azt nem érdemes megvennünk.

Magyar tévhit, hogy órákon keresztül, a levelekkel összebugyolálva kell kukoricát főzni. Ez valószínűleg abból a tévképzetből eredhet, hogy így majd intenzívebb íze lesz a kukoricának. A valóságban viszont csak azt érjük el vele, hogy a levelekről leázott koszos, földes vízben áll, ami, valljuk be, nem túl gusztusos. 

Főtt kukorica: mikróban is, vízben is oké

A leggyorsabb megoldás, ha a fél csöveket mikróba teszünk, majd maximum fokozaton (általában 800 watt), a cső méretétől függően 10-15 percig főzzük.

Még finomabb lesz a végeredmény, ha sós-cukros vizet forralunk (kb. 5 liter vízhez 2-2 ek), amit pár csepp almaecettel ízesítünk. Ezután a teljesen megtisztított, darabolt kukoricát forrásban lévő vízbe tesszük, és 5-10 perc alatt puhára főzzük. 

Ha nem fogyasztjuk el azonnal, érdemes a főzővízben hagyni, mert a forrázott szemek ilyenkor vizet szívnak magukba. Így fogyasztáskor zamatosabb lesz a kukoricánk – a strandon is ezért tartják a főzővízben.

A főtt kukoricán túl

És bár főtt kukoricáról beszélgetünk, ejtsünk néhány szót egyéb hőkezelési módszerekről: grillezni ugyan nyersen is lehet, de ha van rá mód, ilyenkor is érdemes előtte leforrázni őket, hogy a szemek magukba szívhassanak egy kis nedvességet. Így egész biztosan nem fog kiszáradni. Ha mégis a sütős vagy nyersen grillezett megoldást választjátok, célszerű közben pár percenként valamilyen zsiradékkal locsolgatni, így szintén megelőzhetjük a kiszáradást. Másik jó sütős módszer, ha a megtisztított csuhékat durva szemű tengeri sóval és egy jó adag vajjal együtt alufóliába vagy sütőpapírba tekerjük. Így akár a parázsra dobva, vagy a sütőben, 200 fokon kb. 15-20 perc alatt megsül.

Keressetek fel minket a Facebook-oldalunkon, és írjátok meg üzenetben, hogy milyen cikkeket látnátok még tőlünk, vagy csak küldjetek random macskás képeket!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?