Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

18 éve a vevők kedvence a budai Szír Center

Rántott kelbimbó

Jól olvassátok! Rántott. Kelbimbó.

Töltött padlizsán

Egyszerű ÉS nagyszerű!
Hirdetés

18 éve a vevők kedvence a budai Szír Center

Choman Mohamed 2001-ben nyitotta meg kicsi csemege- és húsboltját Újbudán, és azóta a különleges élelmiszerek kedvelőinek zarándokhelyévé vált. Mohamed a mai napig maga vágja az állatokat, nem csoda, hogy a város egyik legjobb hentesboltja az övé.
Hirdetés

“Báránynyelv van?” Érdeklődik valaki az ajtóban, miközben próbálunk beljebb jutni a picike, Szír Center nevű boltba. Negyven darabot tudnak neki félretenni, ha előre szól, hangzik a válasz. Közben valaki megérkezik egy fél bárányért, amit gyorsan meg is kap, a hús egészen friss, ma délután vágta az üzlet tulajdonosa, Choman Mohamed, – aki emiatt kicsit később érkezik a megbeszélt találkozónkra. Ez csak egy átlagos csütörtök délután, de befutott néhány extra rendelés, úgyhogy Mohamednek el kellett mennie a vágóhídra.

Fotó: Hartyányi Norbert

Mohamed 1995-ben érkezett Magyarországra, és annyira megtetszett neki Budapest, hogy itt is maradt. Felesége magyar, és itt alapított családot is, nagyfia iskola után ma már együtt dolgozik vele a boltban.  2001-ben nyitotta meg kis üzletét a Karinthy Frigyes úton, és üzlettulajdonosként ma már megtehetné, hogy henteseket alkalmaz, de nem él vele. A vevők ugyanis nem bíznak másban csak Mohamedben, mert tudják, hogy itt biztosan jó minőségű, és megfelelő körülmények között tartott és vágott húst kapnak. Mohamed több mint 200 juhásszal áll kapcsolatban, és minden általa levágott állatról tudja, hogyan élt, honnan származik, és hogy valóban teljesen egészséges volt.

Fotó: Hartyányi Norbert

Minden héten harminc darab bárányt, csirkét, és egy borjút vág, több vidéki vágóhíddal áll kapcsolatban, hetente kétszer utazik vidékre az állatokat ellenőrizni és vágni, – nem véletlen, hogy több kiadványnál bekerült már a legjobb budapesti hentesek közé. Bár nagyon fontos, hogy minden termék halal minősítéssel rendelkezzen, de a vásárlók 80 százaléka magyar, a legtöbben azért jönnek ide, mert tudják, jó minőséget kapnak. A hozzájuk járó iszlám vallású vevők viszont csak halal minősítésű húst ehetnek, amihez az állat vágása során nagyon sok szabályt be kell tartani (csakúgy, mint a kóser vágás esetében.) A szabályok szerint  az állatot kelet felé kell fordítani, és egyetlen vágást szabad csak rajta ejteni, majd megvárni, amíg teljesen kivérzik, utána pedig minden vért le kell mosni róla.

Fotó: Hartyányi Norbert

A Szír Center azonnal sikeres lett Budán, pedig Mohamed Szíriában nem kereskedelemmel foglalkozott. Családja óvodát üzemeltetett, nővérei tanítók és óvónők voltak, ő pedig az óvoda könyvelője. Mohamed elmondása szerint egy hatalmas óvodájuk volt, ahová 600 gyerek járt, 19 szobával, nagy udvarral egy gyönyörű műemlék épületben, de 2013-ban az egészet lebombázták. Azóta nincs a városban óvoda, a családot pedig Mohamed támogatja innen. Mint mondja, a háború előtt nagyon sok árut tudott beszerzeni Szíriából, főleg amíg a Malév is repült oda hetente háromszor. A háború és a repülőjáratok megszüntetése óta azonban nehezebb, és főleg drágább az árut beszerezni, de nem adja fel, és a legtöbb dolog még mindig Szíriából érkezik.

Fotó: Hartyányi Norbert

A vevők kedvencei például többek között a tahini paszta és a szír olívaolaj, ami Mohamed szerint még sokkal jobb, mint az olasz. Rengeteg féle olívabogyót is árulnak, az egészen feketétől a méregzöldig, – ezek egy része Törökországból és Görögországból származik. Nagyon népszerűek a szezámos kekszek és datolyás sütik, rengeteg a mag, tea, kávé, elképzelhetetlenül sok féle rizs pihen a polcokon, és nagyon sokan keresik a szír paprikakrémet, illetve minden nap frissen készül a hummusz. A szezámmagból préselt, halva nevű édességből évente legalább 300 kilót eladnak.

Fotó: Hartyányi Norbert

A Szír Center ma is ugyanott található a Karinthy Frigyes úton, ahol 18 évvel ezelőtt megnyitott. A tulajdonos Mohamed, és felesége nem csak hogy állandóan a boltban van, de ugyanabban a házban is laknak, a bolt fölött. Mohamed azt mondja, itt nem változott semmi, és a jövőben sem tervez változást, és terjeszkedni sem fog. Eddigi vevőit szeretné kitűnő minőségű áruval ellátni.

Szír Center, Karinthy Frigyes út 27.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások