Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

3+1 balatoni hely, ami az őszi hétvégéken is nyitva tart

A legmegúszósabb szilvás süti

Más gyümölccsel is király!

Az eredeti Cézár-öntet

Nyugi, nem sok unortodox dolog van benne.
Hirdetés

3+1 balatoni hely, ami az őszi hétvégéken is nyitva tart

Nyakunkon két négynapos hétvége, ami pont jó alkalom arra, hogy kipróbáljuk a Balatont ősszel is. Szerencsére most már rengeteg hely van, ami nem csak nyáron, hanem ősszel, sőt télen is nyitva tart, ezekből ajánlunk párat.
Hirdetés

Péklány kézműves pékség, Balatonfüred

Idei kedvenc helyünk a Péklány péksége Balatonfüreden. Zeliska Orsi sokáig marketingesként dolgozott Budapesten, de aztán megunta a fővárost és egész családjával együtt Balatonfüredre költözött, hogy megvalósítsa régi álmát, és nyisson egy saját pékséget. Akkor már egy jó ideje teljesen rá volt kattanva a sütésre, és minden gabonát maga őrölt otthon.

Kibéreltek egy kis helyiséget Füred központjában, és úgy indítottak, hogy az első három hétben csak a helyi lakosoknak sütöttek. Azóta is rengeteg a törzsvendégük a városból. Orsi szeret kísérletezni, úgyhogy az állandó, békebeli kovászos kenyér mellett mindig van napi kenyér kínálat is, általában négyféle kenyeret sütnek. Egy kenyér legalább 32 órán keresztül készül, és az üvegfal mögött az egész folyamat végig követhető.

Egy balatoni kirándulás során nyilván jobban csúsznak majd a kenyérnél a péksütik, amelyek szintén naponta változnak. De az egészen biztos, hogy minden süti feldobja majd a napunkat, legyen az Rákóczi túrós csiga, málnás-csokis babka, diós búrkifli, gyógynövényes briós, croissant, vagy csak a simán kakaós csiga, amiből Orsi minden nap kelt és leveles tésztás változatot is süt. A Péklány emellett remek szendvicseket is készít, szóval aki nem szeretne péksütit, az is megtalálja majd a számítását.

Apátsági Rege Cukrászda, Tihany

Idén teljesen megújult a Tihanyi Apátság tulajdonában lévő Rege Cukrászda, ami nem csak a külsőségeken, de a sütiken is látszik. A hatalmas teraszról szinte az egész Balatont belátni, de a belső tér is hatalmas, úgyhogy rossz időben is remek választás. Ráadásul a felújítás során a cukrászdában melegkonyhát is kialakítottak, így a sütemények mellett idén először nagyon komoly étlap van, szóval aki nem sütirajongó az Bencés gulyást, vagy Rege burgert is ehet.

A cukrászdában visszaköszönnek a szerzetesi gasztronómiai hagyományok, kóstolható az apátsági sör is, a hűtőpultban meg olyan sütik figyelnek, mint például a Balatoni vitorla (890 Ft), ami amellett, hogy csupa csoki, valóban úgy néz ki, mint egy vitorlás. Tihanyban természetesen kötelező a levendulás krémes (790 Ft), és nagyon különleges, de erősen gyomortpróbáló darab az apát rétes, ami a következőkből áll: mákos, diós és túrós palacsinta felgöngyölve és rétesbe sütve, tejszínhabbal felszolgálva (ára 990 Ft). A cukrászda, idén először, egész télen nyitva tart.

Fügekert, Zánka

A Fügekert több okból is különleges hely, és nem csak azért, mert egy egykori zenész, az Irie Maffia basszusgitárosa, Havas Miklós nyitotta, miután elege lett a zenész életből. Zánkát nagyon szerették, sokat nyaraltak ott a családdal, és egyszer csak úgy döntöttek, megveszik a helyi kocsmát, ami egyrészt már nagyon régóta zárva volt, másrészt az egyik legszebb épület a faluban. Havas Miki szerint nincs olyan ember, aki ne akarta volna egyszer az életében megvenni ezt a házat, aztán végül ők lettek azok, akik meg is valósították a terveket

Kialakítottak öt vendégszobát, de a fő attrakció, a kiadós reggeli és a hétvégi brunch, amiből egyelőre nincs túl sok a Balaton körül. Hétvégén vannak tematikus brunchok is, amiket a Facebookon szoktak meghirdetni, ott lehet foglalni is, más hétvégéken pedig svédasztalos reggelit kínálnak. Persze ne valami mezei reggelit képzeljetek el, hiszen a főzésben Pallag Dávid segít, aki a Michelin-csillagos Tantiban is dolgozott. A brunchban van tojás, minden változatban, grillezett kecskesajt, báránykolbász, sült zöldségek, bruschetták, gyakorlatilag a művészet határát súroló tálalásban. A brunch egységáron 4490 Ft-ért érhető el, és ebben a kávé, és a házi szörp is benne van, a terasz pedig olyan gyönyörű, hogy azonnal jó kedvünk lesz.

A négynapos hosszú hétvégére ismét egy tematikus eseményt, szüreti bor brunchot szerveznek, amelyben négy fogás szerepel: szőlőgazpacho, húsos rétes erdei gombákkal, báránypörkölt kuszkusszal, és almás pite sós karamellel. A tematikus brunchok ára 4890 Ft, és érdemes előre bejelentkezni.

+1

Pazar Coffee, Balatonfüred

Ha semmi másra nem vágytok, csak egy jó kávéra egy hosszú séta után, akkor a Pazar a ti helyetek! Ez egy remek újhullámos kávézó Füreden, és nem kell megijednie annak sem, aki amúgy nem bírja ezt a stílust. A Pazarban a tulajdonosok bármeddig képesek a kávéról beszélni, de fölöslegesen senkit nem terhelnek ezzel, kedvesek, természetesek, a hely pedig olyan kuckós, hogy ha rosszra fordulna az idő, az ember akkor is szívesen elüldögél itt. A kávé mellett friss gyümölcslevek, sütemények, szendvicsek is kaphatók. Szintén egész télen nyitva lesz.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások