Hirdetés

34 éve a sütirajongók kedvenc helye Béla bácsi cukrászdája

Spárgafőzelék

Itt sem kell lisztet használni a sűrítéshez, a krumpli tökéletesen megteszi.

Gyökérkenyér, avagy ciabatta

Időigényes, de a csodás végeredmény garantált!
Hirdetés

34 éve a sütirajongók kedvenc helye Béla bácsi cukrászdája

1986-ban, azaz pontosan 34 évvel ezelőtt nyílt Béla bácsi cukrászdája az első kerületi Mészáros utcában. Pedig Juhász Béla akkor még korántsem volt bácsi, pályakezdő, alig húszéves cukrászként vette át az üzemet Kutor Lajos mestercukrásztól, akinek üzlete szinte legendaszámba ment a környéken.
Hirdetés

„Mivel nagyon sok iskola van errefelé – a nyolcvanas években pedig még több volt –, sokszor jöttek be a gyerekek fagyizni suli után, és Béla bácsinak szólítottak. Ráadásul az apám is Béla, aki sokat segített a hely beindításakor, így az iránta való tiszteletből is neveztem el Béla bácsinak a cukrászdát” – mondja Juhász Béla, majd viccesen hozzáteszi, hogy azóta a névhez idősödött.

Fotó: Mudra László

A cukrászda eleinte kizárólag a klasszikus magyar vonalat képviselte. Amíg egyszer be nem jött eladói munkára jelentkezni Ági, aki azóta már Juhászné Rajky Ágnes – több mint 20 éve házasok ugyanis. Hamar kiderült, hogy Ági legalább annyira érdeklődik a cukrászat iránt, mint férje, így gyorsan beletanult a szakmába. Rengeteg tanfolyamot is elvégzett, és 6-8 éve az ő ötletei mentén a franciás vonal is megjelent a Béla bácsiban. 

Fotó: Mudra László

Ági imád új receptekkel kísérletezni, nincs olyan hét, hogy a vásárlók ne találnának valami újdonságot az üzletben. A tulajdonosok elmondták, az újító szándék az ő kezdeményezésükre indult, de nagyon jól fogadják a vásárlók is. Olyannyira, hogy azóta a paleo és vegán vonalat is kikövetelték maguknak. Ma már a választék fele francia sütikből áll, de a hagyományos süteményekre ugyanúgy igény van, ezért nem tervezik azokat sem kivenni a kínálatból. Juhász Béla szerint egyébként a magyar cukrászsütemények nagyon jók, de a francia vonal kétségkívül könnyebb, gyümölcsösebb és kímélőbb. Ezért is keresik sokan. 

Fotó: Mudra László

Juhász Béla szerint vannak olyan hagyományos sütemények, amiket náluk már egyáltalán nem keresnek, mint például az ekler fánk, de a Sacher-tortáért, puncstortáért akár messze földről is idezarándokolnak a rajongók, csakúgy, mint a dobostortáért. Bár Ági igyekszik leszögezni, hogy ez nem „igazi” Dobos – ezért is hívják ők „Gönczi extra Dobosnak” –, hiszen a dobostorta hungarikumnak számít, és csak azt hívhatják így, ami az eredeti recept szerint készül.

Fotó: Mudra László

Ági azonban kifejezetten büszke rá, hogy az ő receptje másmilyen, hosszan kísérletezett vele, amíg megalkotta. Máshogyan készíti a tésztát is, a krém pedig sokkal csokisabb, kevésbé vajas. Teszteltem, és őrülten ajánlom – bár bevallom, az eredetinek nem vagyok akkora rajongója. Ez sokkal jobban bejött. Ági ma is emlékszik első francia sütijére, ami a Royal kocka volt, és azóta sem vették le a kínálatból, a Béla bácsisok kedvence lett ugyanis. Nem csodálom: a krém csodásan csokis és vastag, az alsó réteg pedig szuper jó mogyorós és ropogós. 

Fotó: Mudra László

A tulajdonosok elmondták, tudják, hogy ma már elcsépeltnek számít a kézműves szó, de náluk tényleg minden az. „Van egy nagyon jó csapatunk, három cukrásszal dolgozunk, és mi is állandóan itt vagyunk. Nem is tudnánk máshogy megoldani” – mondta el Juhász Béla, aki nem tagadta azt sem, hogy a cukrászat nagyon kemény fizikai munka. Legtöbbször már négykor bent van az üzemben, egész nap sütnek, és ha elromlanak a gépek, akkor kézzel dagasztanak és nyújtanak mindent. Ági elmondta, hogy a krémeshez 40 percen keresztül főzik a krémet, mert csak úgy lesz finom, a Dobos krémje pedig másfél óráig készül, és közben végig a tűzhely mellett kell állni.

Fotó: Mudra László

Csak prémium alapanyagokat használnak, nincs náluk növényi tejszín, mindent vajjal és a legjobb minőségű csokoládéval készítenek. Ági imád kísérletezni, gyakran járja a várost, minden új helyre elmegy, és időről időre tanfolyamokra is jár. Bár legalább hatvanféle sütemény szerepel a kínálatban, a vevők mindig keresik az újat. Pár éve így bekerültek a kínálatba a kekszek is. 

Fotó: Mudra László

Mondanám, hogy a kekszeket is ajánlom, de egyszerűen mindent nagyon ajánlok, nem tudok kiválasztani egyet. Nagyon régen voltam ilyen helyen, ahol tényleg minden ennyire ízlett. Még a vegán kesudiós-málnás torta is nagyon bejött. Ők is azt mondják, nem tudnának egyetlen süteményt kiemelni, mert nagyon sok kedvence van a vásárlóknak. Aki egyszer Béla bácsis lesz, az utána messziről is visszajár.

Fotó: Mudra László

Ági szerint van, aki a város másik végéből jön hozzájuk. Régebben szállítottak a Katona József színház büféjébe, és sok színházrajongó azóta is idelátogat a dobostortáért és a marcipánburgonyáért. Ez szintén egy hagyományos, régi magyar sütemény egyébként, és nagyon kevés helyen készítik. 

Fotó: Mudra László

Ne számítsunk alacsony árakra, a sütemények többsége 500-700 Ft között van, de ezt egy percig sem tartottam soknak. Sokszor láttam már a 105-ös buszról Béla bácsi cukrászdáját, de valahogy még sosem jöttem be, ez azonban mostantól változni fog. Azt hiszem, menthetetlenül Béla bácsis lettem, és ezentúl le fogok szállni a buszról, ha éppen erre járok, mert nagyon megéri. 

Béla bácsi cukrászdája, 1016 Budapest, Mészáros utca 14. 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások