Hirdetés
Instant

5 + 1 trükk, amitől rögtön menő lesz a boros kóla és te is mersz majd rendelni a bárban!

Mogyoróvajas padlizsáncurry

Más zöldséggel is simán kombinálhatjátok

Megúszós berni mártás

Steak mellé a legtutibb!
Hirdetés

5 + 1 trükk, amitől rögtön menő lesz a boros kóla és te is mersz majd rendelni a bárban!

Mindannyian tudjuk, hogy vörösboros kólát inni ciki. Bűncselekmény elkövetése egy nemes ital (mármint a bor) ellen. Éppen ezért a fogyasztása csakis bűnelkövetéshez méltó módon, rejtve, titokban történhet. Alsó polcról levett silány borból, összerázódott és felmelegedett kólával, műanyag pohárban összekeverve, lehetőleg valamilyen padon üldögélve, buli előtt, vagy ha már buliban vagyunk, akkor kint a konyhában. Normális ember, normális helyen, normális társaságban nem kér magának boros kólát. Legalábbis eddig ezt gondoltuk.
Hirdetés

De ez egy tévedés, ami pont abból fakad, hogy eddig rossz borból, rosszul ittuk a boros kólát és még csak nem is úgy hívtuk, ahogy kéne.

Kalimotxo, a menő VBK

Nekünk magyaroknak bizonyítványunk van arról, hogy igenis felhúzhatjuk a bort szódával és erre a szokásunkra még büszkék is lehetünk. Nos, Spanyolország északkeleti részén, Baszkföldön ugyanez a helyzet a boros kólával, ahol ezt a kétalkotóelemes koktélt kalimotxo-nak (ejtsd: kalimoccsó) hívják. Az ital a 70-es években terjedt el, és a célja ugyanaz volt, mint a mi jól bevált vadászunknak: a kóla édes ízével és pezsgésével eltakarni a silány vörösbor ízét. Arrafelé viszont valamiért szalonképes maradt és a legtöbb bárban máig keverik is, hasonlóan a sangriához. De mit csinálnak ők másképp, ami miatt nem tűnt el a süllyesztőben a boros kóla, sőt még ki is merik írni az itallapra? Itt jön pár tipp, hogy te is perfekt módon készítsd el ezt a szimpla piát:

  1. Jó minőségű bor. Persze nem érdemes a féltve őrzött évjáratos tételeidet erre beáldozni, de mindenképp olyan borral kell készíteni, amit magában is jó szívvel meginnál. Ugyanaz a szabály, mint mikor fröccsöt készítesz, vagy épp borral főzöl. Mi egy jobb kékfrankosra vagy kadarkára esküszünk.
  2. Frissen kibontott, jéghideg kóla. Ezt szerintem nem lesz nehéz megugrani.
  3. Jó sok jég.
  4. Citrusok! A citromkarika-, vagy gerezd alap, de jöhet bele narancs és lime is!
  5. Megfelelő pohár. Egy öblös borospohár vagy egy tumbler áll neki a legjobban, de egy jó nagy üvegkancsóban is dögösen mutat.

+ 1: Jól csengő név. VBK helyett hívjátok nyugodtan ti is kalimotxonak és rögtön kíváncsi lesz rá mindenki.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások