Hirdetés
Instant

5 érdekes idei gasztrotrend a világból

Mogyoróvajas padlizsáncurry

Más zöldséggel is simán kombinálhatjátok

Megúszós berni mártás

Steak mellé a legtutibb!
Hirdetés

5 érdekes idei gasztrotrend a világból

Minden évnek megvannak a maga sajátos trendjei a gasztronómián belül is. Újra felfedezett borászati eljárások, különböző kultúrák jellegzetes fűszerei, tudatos étkezési szokások. Összegyűjtöttünk öt olyan érdekes irányzatot, amelyek ebben az évben tarolnak szerte a világon
Hirdetés
  1. Fermentált italok ideje

A legújabb frissítő ital-őrület a vízikefír (japán kristálygomba) és a kombucha tea, fogyasztásuk világszerte rohamosan nő. A leginkább egészségtudatos körökben fogyasztott gombákkal erjesztett frissítők enyhén szénsavasak, édes-savanykás ízűek és állítólag az emberi bélrendszerre pozitív hatással vannak. Kelet-Ázsia országaiban évszázadok óta nagy kultusza van ezeknek a fermentált italoknak, de már Amerikában és Európában is nagy rajongótáborral bírnak. Az egyébként otthon is elkészíthető italokat egyre több üdítőital gyártó veszi be repertoárjába.

kombucha
  1. Vízi növényekből snack

Pirított hínár, puffasztott tavirózsa magok, alga chips… Elsőre igen bizarrnak hangzanak ezek az új keletű nassolnivalók, de meglepő módon egyre nagyobb a piaca a vízi növényekből készített snackeknek. A magas vitamin- és ásványianyag tartalmú snackeket a legkülönbözőbb ízekben állítják elő, mint például a BBQ, thai vagy mediterrán fűszerezésű.

alga snack
  1. Tökéletes szépséghibás gyümölcsök

Fantasztikus hír, hogy egyre több vásárló engedi el a tökéletes formájú gyümölcsök és zöldségek felé való ragaszkodását. Nap mint nap rengeteg friss élelmiszer kerül kidobásra az élelmiszerboltokban, amelyben a túltermelés mellett a vásárlók “finnyáskodása” is szerepet játszik. Ennek orvoslására egyre több országban születnek olyan startup cégek, amelyek kissé hibás, de tápanyagban gazdag és ízletes gyümölcsöket és zöldségeket válogatnak össze, és szállítanak ki rendszeresen megrendelőiknek. Emellett egyre több nagy áruházlánc is igyekszik felhívni a figyelmet a szépséghibás, ám attól még finom zöldségekre és gyümölcsökre. 

répa
  1. Tahini desszertek 

Néhány éve kezdték felfedezni a vásárlók, hogy az eredetileg hummusz ízesítésére használt szezámmagból készült krém más ételekhez is passzol. Egyre több vendéglátóhely használja ezt a különleges ízű alapanyagot édességek készítéséhez. A mogyorókrémet felváltó tahinit süteményekhez, fagylaltokhoz, turmixokhoz és egyéb desszertekhez is előszeretettel kínálják.

tahini desszert
  1. Az újra felfedezett narancsbor

A neve megtévesztő lehet, hiszen ennek a bornak nincs köze a narancshoz. A színéről kapta elnevezését ez a különleges ital, amely egy régi, hagyományos módszerrel készül. Az újra divatba jött módszer lényege, hogy a szőlő levét taposással nyerik ki a szemekből, majd egy különleges agyagedényben – kvevri – érlelik héjával, magjaival és szárával együtt. Ez a mazsolás ízjegyeket hordozó bor egyre elterjedtebb a borászok és a borfogyasztók körében.

bor

Fotók: Pixabay

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások