5 érdekes idei gasztrotrend a világból
- Fermentált italok ideje
A legújabb frissítő ital-őrület a vízikefír (japán kristálygomba) és a kombucha tea, fogyasztásuk világszerte rohamosan nő. A leginkább egészségtudatos körökben fogyasztott gombákkal erjesztett frissítők enyhén szénsavasak, édes-savanykás ízűek és állítólag az emberi bélrendszerre pozitív hatással vannak. Kelet-Ázsia országaiban évszázadok óta nagy kultusza van ezeknek a fermentált italoknak, de már Amerikában és Európában is nagy rajongótáborral bírnak. Az egyébként otthon is elkészíthető italokat egyre több üdítőital gyártó veszi be repertoárjába.
- Vízi növényekből snack
Pirított hínár, puffasztott tavirózsa magok, alga chips… Elsőre igen bizarrnak hangzanak ezek az új keletű nassolnivalók, de meglepő módon egyre nagyobb a piaca a vízi növényekből készített snackeknek. A magas vitamin- és ásványianyag tartalmú snackeket a legkülönbözőbb ízekben állítják elő, mint például a BBQ, thai vagy mediterrán fűszerezésű.
- Tökéletes szépséghibás gyümölcsök
Fantasztikus hír, hogy egyre több vásárló engedi el a tökéletes formájú gyümölcsök és zöldségek felé való ragaszkodását. Nap mint nap rengeteg friss élelmiszer kerül kidobásra az élelmiszerboltokban, amelyben a túltermelés mellett a vásárlók “finnyáskodása” is szerepet játszik. Ennek orvoslására egyre több országban születnek olyan startup cégek, amelyek kissé hibás, de tápanyagban gazdag és ízletes gyümölcsöket és zöldségeket válogatnak össze, és szállítanak ki rendszeresen megrendelőiknek. Emellett egyre több nagy áruházlánc is igyekszik felhívni a figyelmet a szépséghibás, ám attól még finom zöldségekre és gyümölcsökre.
- Tahini desszertek
Néhány éve kezdték felfedezni a vásárlók, hogy az eredetileg hummusz ízesítésére használt szezámmagból készült krém más ételekhez is passzol. Egyre több vendéglátóhely használja ezt a különleges ízű alapanyagot édességek készítéséhez. A mogyorókrémet felváltó tahinit süteményekhez, fagylaltokhoz, turmixokhoz és egyéb desszertekhez is előszeretettel kínálják.
- Az újra felfedezett narancsbor
A neve megtévesztő lehet, hiszen ennek a bornak nincs köze a narancshoz. A színéről kapta elnevezését ez a különleges ital, amely egy régi, hagyományos módszerrel készül. Az újra divatba jött módszer lényege, hogy a szőlő levét taposással nyerik ki a szemekből, majd egy különleges agyagedényben – kvevri – érlelik héjával, magjaival és szárával együtt. Ez a mazsolás ízjegyeket hordozó bor egyre elterjedtebb a borászok és a borfogyasztók körében.
Fotók: Pixabay