Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

5 legenda a kávé felfedezése körül

Töltött padlizsán

Egyszerű ÉS nagyszerű!

Lecsós csirkecombok

Rakjatok el lecsót télre, hogy mindig tudjátok enni ezt a kaját!
Hirdetés

5 legenda a kávé felfedezése körül

Talán a kávé az egyik legmegosztóbb ital a világon. Vagy valaki mániákusan szereti és nem indulhat el a napja nélküle, vagy egyenesen ki nem állhatja. Bárhogy is van, gondolkodtatok már azon mégis hogyan zajlott az a pillanat, amikor az első kávészerűséget megcsinálták, megitták? Na most ennek, és az erről szóló legendáknak járunk utána.
Hirdetés

1. Egyes kutatók úgy vélik, hogy már i.e. 800-ban is létezett az ital, és Homérosz híres Iliász című eposzában erről a „csodálatos” italról beszél. Mások, akik úgy gondolják, hogy már a Bibliában is van szó a kávéról, és Dávid király azt kapott ajándékba Abigéltől. Ekkor i.e. 1000 körül járunk.

Forrás: http://ecolounge.hu

2. Egy másik legenda szerint i.sz. 800-900 körül egy Káldi nevű etióp kecskepásztor döbbenettel nézte, ahogy a kecskéi élénken ugrándoztak a kávécserje legelészése után. Elmesélte ezt a helyi papnak, aki porrá zúzta a babokat, felöntötte forró vízzel, megitta, és azt vette észre, hogy könnyebben ébren tud maradni az éjszakai imák alatt. Talán ez lehetett az első igazi kávé, amit ember valaha fogyasztott. A szerzetesek ezután „Isten ajándékaként” nevezték az új italt, szerintem ezzel sokan egyetértünk.

3. I.sz. 900-1000 körüli arab tudományos leírások már említenek egy „buncham” nevű italt, amiről arra következtetnek, hogy a mai kávé lehetett. Ki tudja, hogy igaz-e, de az tény,, hogy arab barátaink nagyon profik, ha kávéról van szó.

4. Egy arab legenda szerint 1250 körül egy száműzetésben levő Omar sejk vadon termő kávébogyókat talált. Elég éhes volt, így el kezdte enni a nyers bogyókat, de nem csillapította éhségét, ekkor jött elő azzal a remek ötlettel, hogy vízzel forraljon fel pár bogyót, és azt igya meg.  Zseniális ötlet volt!

Forrás: http://kertlap.hu/wp-content/uploads/kave-szuret-Guatemala.jpg

5. Az biztos, hogy hivatalosan 1454-re tehető a kávétermesztés és kávéivás bevezetése, ugyanis ekkor hagyta jóvá a jemeni kormány hivatalosan is a kávétermesztést, élénkítő hatása miatt. Teljesen 100%-ra azért nem tudjuk, hogy ki volt az első, aki kitalálta ezt a fantasztikus italt, de ami biztos, hogy nagyon sokan hálásak vagyunk neki.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások