Hirdetés

5 puncstorta Budapesten, avagy a nagy puncsteszt

A legcuccosabb lasagne

Tényleg nagyon cuccos!

Vega rakott padlizsán

Zseniális ebédtipp!
Hirdetés

5 puncstorta Budapesten, avagy a nagy puncsteszt

A puncstorta az egyik legfurcsább cukrászati képződmény: tulajdonképpen nem más, mint piskótával töltött piskóta. Városi legendák tömege terjed arról, hogy a kókuszgolyóhoz hasonlóan ez is kizárólag maradékokból készül.
Hirdetés
Nem más, mint a levágott tortaszéleket újrahasznosító haszontermék, amit a végén bevonnak rózsaszín cukormázzal, hogy elfedjék az alatta fekvő borzalmat. Hatalmas fejtörést okoz már annak a megfejtése is, hogy a puncstorta miért rózsaszín, hiszen a forró alkoholos ital, vagy a rum színe nem rózsaszín, így erre talán már soha nem kapunk választ. A puncstorta tulajdonképpen szoros rokona a piskótatekercsnek, a rumba áztatott piskótákat ugyanis hivatalosan itt is baracklekvár réteggel választják el egymástól. Valójában azonban a puncstortát csak a nagyipari cukrászat csúfolta meg így a háború után, a minyonnal együtt. Amikor ugyanis Kugler Henrik 1858-ban megnyitotta első cukrászdáját Budapesten, ő is készített rózsaszín puncstortát, sőt receptkönyvében ötféle változatot is leír. És a rózsaszín bevonatos verzió stabilan tartja magát a cukrászdák kínálatában ma is, népszerűsége töretlen. Mint annyi minden, a puncsimádat is osztrák szomszédainktól ragadt ránk, szóval nem kell azt gondolni, hogy a puncsszelet kizárólag valami retró magyar megszállottság. Az osztrákok ugyanúgy imádják, és Bécsben is sok cukrászdában kapható. Igaz ott  Punschkrapfen, azaz puncsfánk néven fut, – és nem teljesen azonos a puncstortával. A tortában ugyanis eredeti recept szerint nincs kakaó, míg az Ausztriában is kedvelt puncskockában van. Idén a 160 éves Gerbeaud cukrászda ismét felvette a kínálatára az eredeti, Kugler Henrik receptje alapján készült puncstortát, ezért is szaladtunk egy kört a városban, hogy megnézzük, mi kapható puncstorta néven a különböző cukrászdákban.
A nagy vesztes: Rigó Jancsi, 300 FtNosztalgia, retró és olcsó árak ide vagy oda, a Böszörményi úti Rigó Jancsi puncstortája értékelhetetlen. A piskóta száraz, állott, nagyipari termék, a cukormáz alig észrevehető, a rózsaszín-pirosas töltelék egyértelműen az ételszínezés iskolapéldája. Kinézetre sem vonzó, ízre nem is hasonlít egy jó puncstortára, egyetlen pozitívum hogy érezhető benne a baracklekvár. Ennél azonban bármilyen kezdő cukrász jobbat süt, az biztos.

Az erős közepes: Jégbüfé, 550 Ft

A pesti és a budai  oldalon is várja a retró stílus masszív rajongóit a Jégbüfé, mondjuk szerintem meglepően drágán: több olyan tortaszelet is van, ami 7-800 forintba kerül. A puncstorta mindenhol az olcsóbb sütemények közé tartozik egyébként, itt 550 Ft. Kinézetre és állagra jó, és az összíz is oké, de mégis egyenként mindenbe bele lehet kötni. Az alsó piskóta réteg el van ázva, a töltelék nagyon élénk színű, valószínűleg sok színezékkel készül. A piskóta nem elég könnyű, ízre jellegtelen. A fondant valami adalékanyaggal készülhetett, mert nagyon krémes, hogy mivel van megszórva a torta oldala, arra nem jöttünk rá.

Sokak kedvence: Múzeum kávézó, 450 Ft

Külalakra az egyik legszebb puncstorta, még a díszítésre is ügyeltek, a rózsaszín cukormáz vastag, a torta szép nagy adag. Ízre erőteljes, a töltelék benne nem a klasszikus módon “rakott”, hanem összemorzsolt piskótából áll. Első kóstolásra remek, másodikra azonban olyan mintha valami parfümmel locsolták volna meg. Nagyon sokáig érezni az erőteljes aroma ízét, ettől függetlenül többeknél első helyen landolt a Street Kitchen bázisán ez a cuki mignon. Összesítésben azonban végül a harmadik helyezést érte el.

Az eredeti: Gerbeaud, 920 Ft/ 2 db, elvitelre

Ez az eredeti puncstorta állítólag, amit maga Kugler Henrik is sütött, és a Gerbeaud-ban több mint száz évig folyamatosan kapható volt, nem olyan régen vették ki a kínálatból, – valószínűleg megkopott hírneve miatt. A töltelék szuper vastag és nagyon szaftos, de a puncstorta lényege, a rum, kevésbé jön át rajta. Emellett alig érezhető benne a lekvár, a piskóta pedig némileg lehetne vastagabb is. Külcsínre a legszebb puncstorta, a várt ízorgiát azonban mégsem hozta, és ár-érték arányban sem nyerő. Szerkesztőségi gyorstesztünk szerint a dobogó második fokára küzdötte fel magát a süti.

A győztes: Szamos, 550 Ft

Ha cukrászdai körülmények között szeretnénk puncstortát fogyasztani, mindenképpen ezt ajánlanánk, a Street Kitchen bázisán ez lett az első! A Szamos tortája valóban finom és jó. A fondant tökéletes, a töltelék nem túl édes, szaftos, nem is túl rózsaszín szerencsére, így valószínűleg nincs agyontolva színezékkel. A piskóta friss, nincs elázva, a baracklekvár ízét is erősen érezni benne. Ráadásul ugyanannyiba kerül, mint Jégbüfés társa, de klasszisokkal jobb. Az oldalát a bevált kókuszreszelékkel díszítették.

Ha pedig otthon szeretnétek puncsszelet készíteni, itt van hozzá egy remek recept!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások