Hirdetés

5 szuper + 2 megosztó étel a Gourmet Fesztiválról

Húsos makaróni

Ki szokott otthon húsos makarónit csinálni? Vacsorára perfekt! ;)#sknation #makaroni #husthussal

Tapenád, az egyik legmenőbb előétel

Pirítóssal, grissinivel vagy zöldségekkel is tök jó!
Hirdetés

5 szuper + 2 megosztó étel a Gourmet Fesztiválról

A Gourmet Fesztivál nemcsak arra kínál csodás lehetőséget, hogy jókat együnk, hanem arra is, hogy közelebbről megismerjük azokat, akik a konyhában és a pultok mögött állnak az étteremben nap mint nap. Míg egy átlagos vacsorán a séf többnyire megbújik a színfalak mögött, itt mindenkivel személyesen találkozhatunk, és ha nem a legnagyobb tömegben érkezünk, beszélgetni is van lehetőség, és kóstolás közben sok mindent megtudhatunk az ételekről is.
Hirdetés

Az idei téma a sercli és a paprika volt, ami azt jelenti, nagyon sok ételben megjelenik most a a paprika, ami az első nap tapasztalata alapján igen sok helyen kápiakrémben, vagy pörköltben nyilvánul meg. Így ez a fesztivál most nem a light jegyében zajlik. Mindig nagyon nehéz elkezdeni az evést egy ilyen fesztiválon, már a kóstoló adagok ára sem olyan alacsony, és 4-5 ételnél nem is tud többet kóstolni az ember, így igyekszik jól választani. Ebben próbálunk most segíteni.

A Babel polipja. Fotó: Kalas Györgyi

Bár mindenkit arra biztatok, fedezze fel a fesztivált saját maga, néhány támpont biztosan jól jön a barangolás során. Én például legelőször a Babel étteremnél kezdtem a kóstolást, legfőképpen azért, mert ők voltak azok, akik idén Michelin-csillagot kaptak – a Stand mellett, de náluk már kétszer is végigettem a menüt. Először is a Babel legikonikusabb fogását kóstoltam meg, a tojásos galuskát. Bár Veres István séfnek bér biztosan elege van belőle, hogy mindenki tojásos galuskáért tolong nála, a fesztivára is komplett, 51 fős csoportok jelentkeztek be csak nokedliért. Nem csoda, a lepirított galuska a tetején a tojáshabbal és a szarvasgombával zseniálisan finom. Náluk a tematika a másik fogásban jelenik meg: sörben pácolt grillezett polip paprikával és serclimorzsával. Nekem ez a fogás az egyik kedvencem lett, bár az ára magasabb, ez a fogás 2000 Ft fölött van.

Mangalicával töltött gyoza. Fotó: Kalas Györgyi

Következő megálló nálam Takács Lajos új étterme, a Kobuta volt, annyi jót hallottam róluk, hogy muszáj volt kipróbálni. Mindhárom étel nagyon szimpatikus volt, végül a gyozát választottam, ami ugyanaz, mint a jiaozi, és éppen nemrég írtam meg, hogy milyen jiaozi-mániás vagyok. A gyoza itt nem főzve, hanem sütve érkezik egy speciális japánból rendelt gyozasütőben, a tésztája jóval vastagabb, mint annak, amit a kínai piacon, Kőbányán ettem legutóbb, a mangalicatöltelék pedig intenzív és szaftos. Én a mangalicásat próbáltam, de van a hagyományos rákos és vega változat is.  900 Ft 3 gombóc, ami jóval magasabb ár, mint a kínai étteremben, de még így is az egyik legolcsóbb kóstolóadag.

A csodás bodag a Laurelben, – a fesztiválon is kóstolható. Fotó: Erdőháti Áron

Innen nem messze találjuk a pár hete nyílt Laurel éttermet, – túlzás nélkül mondhatom, hogy az egész város az ő kömöpörköltes bogadukról beszél. Szerencsére ez a fogás a Gourmet fesztiválon is megkóstolható, nagyon nagyon ajánlom. Ezután megálltam a St. Andrea előtt. Hozzájuk évente egyszer benézek ebédelni, és sosem csalódtam, a csillagos várományosok között is emlegették őket idén. A marhapörköltjük a legjobb ételek között volt, és remekül értelmezték a tematikát: puhára főtt marhahús, sok-sok szafttal, mellé egy nagy, puha serclivel, ami a Tarka Macska pékségtől érkezett. Olyan jót tunkoltam, mint annak idején gyerekkoromban (1900 Ft).

Marhapörkölt és abszintos koktél. Fotó: Erdőháti Áron

A St Andrához a desszert miatt is érdemes benézni: a citromos-sörös spárga kiemelkedő kreáció, már anna, aki szereti a spárgát. persze (1500 Ft). A St. Andreánál egyébként remek koktélokat is ihatunk.

Citromos spárga. Fotó: Erdőháti Áron

Úgy hozta az élet, hogy a legnagyobb élményem ugyanott ért idén is az első nap, mint tavaly – pedig kifejezetten szoktam ügyelni rá, hogy más helyekre látogassak el. A Société standja előtt azonban muszáj volt megállni, hiszen éppen egy tálalásdizájn-workshop zajlott, ami nagyon sok embert megmozgatott, hiszen egyedileg készíthettük el a Société egyik ételét, a kecskesajtos salátát. Mindenki választhatott egy ízlésének megfelelő tányért, amire egy csipesz segítségével és a séf útmutatásai alapján helyezhette rá a saláta különböző elemeit, díszítő leveleket, virágokat, magokat kecskesajtgolyókat. Úgy tűnt, ezt mindenki nagyon élvezi – ennek az eredményét láthatjátok a nyitóképen! Ez tehát nem profik munkája.

A Société standja. Fotó: Erdőháti Áron

Aztán ha már ott voltunk, jött a kóstolás: kacsagombóc, kápia, gazpacho, málna (1900 Ft) és mangalica tarja, sercli, sörhab (2300 Ft), ami nálam hivatalosan az idei kedvenc lett! A mangalicához főzött zöldalmás-citromos mártás, és a hozzá kínált rengeteg zöldség egyedivé, mégis könnyűvé teszi az egészet.

A győztes étel: a mangalicatarja. Fotó: Erdőháti Áron

A végére hagytam két olyan ételt, ami biztosan megosztó lesz, de mindenképpen ajánlanám kipróbálásra: az egyik a Bori mami desszertje: nudli, vér, szilva (1200 Ft). A gyöngyösi Bori mami étterem régóta az egyik kedvencem a vidéki éttermek között, aki a Mátrában jár, mindenképpen térjen be hozzájuk. Több újdonság is történt náluk mostanában, az egyik például, hogy Szabó Kevin lett a séf, aki Széll Tamás mellett mellett segédkezett a Bocuse d’Or-versenyen, és együtt meg is nyerték az európai döntőt.

Nudli, vér, szilva. Fotó: Erdőháti Áron

Az ő tolmácsolásában érkeznek tehát az ételek az idei fesztiválon, egyrészt a szarvasgombás lecsó, másrészt szürkemarha és sör, és amit én itt ajánlgatok, éppen az a desszert: szép nagy adag pirított nudlik, csokoládés-vérrel és fahéjas habbal. Furcsán hangzik, de nem kell tőle félni, ne ijedjen meg a vér szótól senki, nem az dominál. Ez a kreáció remek és kiadós!

Paprikás kakastaréj. Fotó: Erdőháti Áron

A másik biztosan megosztó étel a Salon tálalásában a paprikás kakastaréj burgonyahabbal (1450 Ft). Erről az ételről mindenki ódákat zengett, úgyhogy kénytelen voltam kipróbálni. Ráadásul imádom az ilyen különlegességeket, a csirkeagytól kezdve a kecskeszívig mindent szívesen megeszek. És mégis, ez az étel semmilyen szinten nem jött be. Nem értettem a ráfújt burgonyahabot sem, ami nem illett az amúgy nagyon nehéz, sűrű paprikás szószhoz, az egész egyszerűen túl tömény volt. De ez tényleg csak az én véleményem, sokan kifejezetten imádták.

 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások