Hirdetés

5 tipp a tökéletes tojásrántottához

Hirdetés

5 tipp a tökéletes tojásrántottához

A rántotta nekem olyan alapkaja, ami nélkül nem tudom elképzelni az életet, a legtöbb reggel ezzel indul. És persze vannak akik a szárazabb, kevésbé trutyis rántottákra esküsznek, nekem ettől függetlenül az a verzió jön be, ami jó szaftos. Ez alapesetben annyira finom dolog, hogy nem is igényel különösebb kiegészítést, de néha azért persze nem árt feldobni valamivel. Na akkor jöjjenek is a tökéletes rántotta tippek!
Hirdetés

1. Használj vajat!

A rántotta finomabb lesz, ha olaj helyett vajat használsz. Na persze egy igazán forró serpenyőnél vigyázni kell, mert a vaj könnyen megéghet, szóval ha ettől parázol, akkor egy kevés olívaolajjal vegyítve kezdd megolvasztani. Ha pedig “gourméskodni” szeretnél, akkor készíts barnított vajas rántottát, a vaj ugyanis mielőtt még élvezhetetlenül megégne, először csak megbarnul és ilyenkor izgalmas aromák szabadulnak fel belőle.

2. A serpenyő legyen TŰZFORRÓ!

Van pár alapanyag a világban, amikhez muszáj tűzforró serpenyőt használni, legyen szó gomba pirításról, vagy steak sütésről, a serpenyőnek bezony szinte füstölnie kell! Nincs ez másképp a rántotta esetében sem, főleg, ha igazán szaftos verzióban gondolkodunk. Hosszú évek kőkemény kutatómunkája során arra jutottam, hogy a serpenyő nem tud túl forró lenni.

3. Ne kevergesd agyon!

A lényeg, hogy ha már igazán felforrósodott a serpenyőben a hangulat, akkor dobjunk bele kb. 1 teáskanál vajat, ezt hagyjuk, hogy megolvadjon és öntsük rá a felvert, sózott, borsozott tojást. Oszlassuk el a tojást a serpenyőben és járjunk el úgy, mintha omlettet készítenénk, azaz ne kezdjük el azonnal kevergetni, hanem hagyjuk, hogy az alja kicsit megszilárduljon. 1-1,5 perc után forgassunk rajta egyet hirtelen és hagyjuk is békén. Ha agyonkevergetjük, akkor túl sok felületen kezd el sülni és nem lesz szép habos és szaftos. Ha egyet forgattál rajta, azonnal zárd is el a lángot, majd hagyd ott a még mindig tűzforró serpenyőben, és 10-15 mp után már tálalhatod is.

4. Turbózd fel az alap rántottát!

A fenti metódussal elkészült alap rántotta önmagában is jó dolog, de azért néha nem árt felturbózni néhány kis extrával. Én imádom a kolbászos rántottát, ami szintén nagyon egyszerű dolog. Vaj helyett felkarikázott kolbász landol a serpenyőben, aminek kisütöm a zsírját, a felesleget kiöntöm és így mehet a tojás a serpenyőbe.

Másik nagy kedvencem a balzsamecetes koktélparadicsom egy kis bazsalikommal. Ezt még a rántotta elkészülte előtt dobom össze ugyanabban a serpenyőben. Kevés olívaolajon, a (természetesen) tűzforró serpenyőben elkezdem pirítani a paradicsomokat, hozzáöntök egy kevés balzsamecetet. Lehet vagánykodni persze a felcsapó lángokkal  és amikor már teljesen összeszottyadt, akkor mehet rá egy kis friss bazsalikom.

Aztán ott vannak még a világ különféle pontjairól összekukázott kísérők. Ha Spanyolországban rákattantál a sült krumplis verzióra, akkor azzal fogod enni, ha Thaiföldön nem tudtál lejönni a rántotta+rizs kombóról, akkor pedig azt.

5. Pakold bele egy szendvicsbe!

Ha egy nap rántottás szendviccsel indul, akkor az a nap már csak szuper jó lehet. Készítsd el a fent leírt módszerrel a rántottát, közben piríts meg két szelet kenyeret, kend meg őket vajjal és pakold bele a rántottát egy kis friss saláta társaságában. Uh, de jóóó!

Képek forrás: Pixabay

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások