Hirdetés
Karácsonyi menü

A legjobb isler nyomában

Fahéjas-diós babka

Nem csak húsvétkor lehet babkát enni!
Hirdetés

A legjobb isler nyomában

Ha már Ausztriában jártam, Bad Ischl környékén, természetes volt, hogy megkóstolom az islert, több okból is. Egyrészt ez az egyik kedvenc süteményem, másrészt aki esetleg nem tudná, innen származik az isler, itt találta ki ugyanis egy Richard Kurt nevű cukrász.
Hirdetés

Kezdjük azonban a dolog legenda részével, ami szerint az islert kifejezetten Ferenc József számára sütötték először, Bad Ischlben, a Zauner cukrászdában. Amit egyébként 1832-ben nyitott egy Johann Zauner nevű cukrász, aki Bécsből költözött az akkor már nyüzsgő fürdővárosba. Elég régi helyről van tehát szó. 

A Kaiservilla Bad Ischlben, fotó: Pixabay

Ferenc József minden évben a Bad Ischl-i kastélyában (mai nevén Kaiservilla) ünnepelte születésnapját, islert azonban ő még nem kóstolhatott, azt ugyanis csak az 1950-es években találták fel, bár valóban a Zaunerben. Richard Kurt is a Zauner család egyik tagja volt, és az 1958-as brüsszeli világkiállításra alkotta meg az islert, ami azonnal nagy népszerűségre tett szert. Nem ártott persze egy kicsit rájátszani a Sissy-legendára, de a császári pár még biztosan nem élvezhette az islert. 

A történet alapja valószínűleg az lehetett, hogy az isler ostya már a császár életében is létezett, de az nem sütemény, hanem egy lapos ostya volt. Ebből az ostyából készítették a Zauner másik igen híres süteményét a Zaunerstollent. Amit pedig mi islerként ismerünk, az isler tortácska néven debütált 1958-ban. 

A közel kétszáz éves cukrászda még mindig a Zauner család kezében van, fotó: Kalas Györgyi
A Zauner egyébként bennem nem hagyott mély nyomot: hatalmas hely, zsúfolásig tömve, és a sütemények egyáltalán nem nyűgöztek le. Finom volt minden, de korántsem az a minőség, amit itthon, egy hagyományosnak számító cukrászdában ne kapnék meg. Kóstoltunk krémest és csokis császártortát is, de a legjobban persze mégiscsak az isler izgatott.
Az eredeti isler tortácska, fotó: Kalas Györgyi

Talán éppen ezért is volt végül kissé csalódás. Mivel jó előre felkészültem, tudtam, hogy az eredeti recept szerint az islert nem lekvárral, hanem rumos csokoládékrémmel töltik, de ennek annyira más íze volt így, hogy egyáltalán nem hasonlított az általunk islerként ismert sütihez. Inkább olyan volt, mint egy óriási sportszelet. Nekem egyszerűen túl édes volt, túl sok volt benne a krém, és a bevonathoz használt csokoládé sem volt éppen a legjobb minőség. Viszont jó vastag volt. Én kifejezetten a savanyú lekvár miatt szeretem az islert. Ennyiben is maradtam az „eredeti” islerrel, valószínűleg többet nem fogom erőltetni. Az ára egyébként 3,20 euró. 

Belül ilyen vastag a töltelék, fotó: Kalas Györgyi

Szerintem senki ne bánkódjon, ha nem tudja megkóstolni az eredeti islert a süti szülőföldjén, mert szerintem itthon sokkal finomabbak vannak. Bár kétség kívül rengeteg a rossz minőségű isler is, éppen ezért meg is kopott már kissé a híre ennek a sütinek. Több hozzáértő szerint Budapest legjobb islere a Desszert.Nekedben található, így hát el is mentem gyorsan megkóstolni azt is. Az islerkülönlegesség háromféle ízben kapható: pisztácia-málna, fekete ribizli-fekete szezám és dió-meggy. Darabja 760 Ft, de csomagban is kérhető, úgy 1940 Ft a három.

A Desszert.Neked pisztáciás islere, fotó: Kalas Györgyi

A dió-meggy kombó hajaz leginkább a klasszikusra, és nekem külalakra is ez jött be a legjobban, mert pöttyös. Ízben azonban mindegyik nagyon különleges: a pisztáciás egyértelműen mindenkinél nyerő, de a legérdekesebb a fekete szezámos, ahogy ropognak az ember foga alatt a magok. Remekül harmonizál a szintén roppanós csokibevonttal.

Összességében tehát azt mondanám: különleges islerélményért nem kell Ausztriába menni, bőven elég a Paulay Ede utcába. 

Desszert.Neked 1061 Budapest, Paulay Ede u. 17.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások