Hirdetés
Bespájzolva

A Minute-ben a lényeg a pohárban van, nem pedig rajta

3 tuti napindító smoothie

Egy szempillantás alatt elkészül, rostban gazdag, finom és egészséges.

Teljes kiőrlésű cukormentes kalács

Kalács, cukormentesen?! Naná!
Hirdetés

A Minute-ben a lényeg a pohárban van, nem pedig rajta

Külföldön hatalmas népszerűségnek örvendenek a koktélbárok és hál’ istennek nálunk is egyre sokasodnak az olyan helyek, ahol elképesztő italkülönlegességeket kóstolhatunk. Decembertől pedig eggyel nőtt ezeknek a szuper helyeknek a száma. A festői Andrássy úton megnyílt a Minute, ahonnan garantáltan nem távozol szomjasan!
Hirdetés

Az Andrássy úton nyitni bármit gyakorlatilag sikerre van ítélve, mert vitathatatlanul az egyik legforgalmasabb utcája a városnak, mind turisztikai, mind közlekedési szempontból. Nem véletlenül övezik gazdagon a jobbnál jobb üzletek, éttermek és fantasztikus szállodák. Az egyik közülük a Hotel Moments Budapest, ahol 2016 óta várják az ide látogató vendégeket. Nem titkolt céljuk, hogy a náluk megszállók minden igényét maximálisan kielégítsék. A hotelhez a kezdetektől tartozik étterem, ahol az ételek mellett természetesen szomjoltásra is van lehetőség, de szerettek volna egy helyet, ahol főleg az italokon van a hangsúly. A Minute tehát egy olyan bár, ahol exkluzív környezetben kóstolhatsz akár 30 éves whiskey-t. Ha netán nem találnál kedvedre valót a koktéllapon – ami amúgy kizárt –, úgy a bartenderek a legnagyobb örömmel készítenek személyre szabott italokat. Igény esetén pedig mindent elárulnak az abba kerülő hozzávalók eredetéről, így rengeteg érdekes információval is gazdagodhatsz.

Fotó: Hotel Moments Budapest

A szálloda egyébként önmagában is egy kincs, hiszen a homlokzat mellett a belső tér felújításakor fontos szerepet játszott, hogy megmaradjon az eredeti konstrukció. A bár kialakításánál a laza elegancia volt a vezérelv, amit fantasztikusan sikerült kivitelezni. Kicsit olyan, mintha az art deco találkozna az urban jungle-lal. Ami különösen tetszett, az a bárpult mögötti polcrendszer. Belépve azonnal egyértelmű, hogy itt a spiriteken van a hangsúly. Több mint 100 féle rum, vodka, likőr, vermuth és megannyi más várja, hogy a bartenderek értő kezei közül a poharadba kerüljenek. Ahogy egymás mellett sorakoznak a különféle nagyságú és formájú üvegek, olyan, mintha egy hatalmas ékszerdoboz előtt állnánk. A bútorok tekintetében a puha, fényes textúrák dominálnak. Akár egy meghitt estére érkezünk a párunkkal, akár nagyobb társasággal ünnepelnénk, egész biztosan megtaláljuk a helyünket. 

A signature koktélok megálmodásakor a játékosságra és fenntarthatóságra helyezték a hangsúlyt. Az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében mindössze három italban van citrom vagy lime, a többiben igyekeztek más módon helyettesíteni a savasságot. Látványban a ‘kevesebb több’ mellett tették le a voksukat. Itt nem fogunk hülyére díszített, kis esernyős, villámokat szóró italokat kapni, a lényeg a pohárban van, nem pedig rajta. 

Silky Way

Nyitásuk óta a legnépszerűbb italuk a Silky Way. Ennek alapjául gin szolgál, nevezetesen Tanqueray. Ezt tojásfehérjével,calvados alapú alma ciderrel, valamint rózsaborssziruppal zárják. Állagában a tojásfehérjének köszönhetően krémes, ízében kissé fanyar, főleg a tetején is látható angosturacseppektől. Ezenkívül van még benne vörös áfonya, goji, egy leheletnyi olívaolaj és szóda. Igazán frissítő, olyan, amiből észrevétlenül simán lecsúszik 2-3 pohár is (2990 Ft). 

Fotó: Mudra László

Pho Eva

Kicsit komolyabb vizekre evezve érkezett a Pho Eva (a képen a középső). Mikor a hozzávalókról érdeklődtem, először azt hittem, hülyéskednek, de nem. Ugyanis valóban pho van benne, vagyis házilag lefőzött marhalábszár-alaplé. Bármennyire is furcsa, utána ezt cukrozzák, hogy elérjék a szirupos állapotot. Elhiszem, ha ez nem úgy hangzik, amiért az ember azon nyomban asztalt foglal, pedig kellene! Baromi finom, és ilyet egészen biztosan sehol máshol nem kóstolsz, nemhogy a városban, de megkockáztatom, hogy az országban sem. Ugyan érződik benne a leves mellékíze, de nagyon enyhén. Nem tudom, ki találta ki, hogy ezt még keverjék össze tequilával, chilivel meg némi lime-mal, de minden elismerésem, mert működik (2990 Ft)! 

Fotó: Mudra László

Silent Night Cap

Erős lezárása volt az italkóstolásnak a Silent Night Cap. Ennek az alapja Unicum szilva és Islay scotch, ami egy nagyon-nagyon füstös whisky. Ezenfelül van még benne só, cseresznyés balzsamecetkrém és narancsbitter. Mikor megszagoltam, az első gondolatom az volt, hogy erre mondják, hogy „férfias”. Az íze egyébként korántsem annyira karcos, mint amennyire az illata alapján feltételeztem. Ettől függetlenül nagyon markáns, mégsem túl sok. Aki egy komoly italra vágyik, mindenképpen ezt rendelje (2990 Ft). 

Fotó: Mudra László

Bar Food

Nem csak inni lehet azonban a Minute-ben, ilyen koktélok mellett természetesen adja magát, hogy valamit enni sem árt. Főleg, ha azzal a szándékkal érkezik az ember, mint én, hogy végigkóstolja az itallapot. 😀 A városban teljesen egyedülálló módon először tűzték étlapjukra az úgynevezett tarte flambée-t. Ez egy nagyon könnyű, kicsit pizzatésztára emlékeztető, de francia kenyérlisztből készült étel. A mérete és az egyszerűsége miatt tökéletes arra, hogy egyél valamit, de ne telítsen el. Egész pontosan 4-féléből lehet választani, mi a capresét és a gombás-paradicsomosat kóstoltuk (2150/1850 Ft). 

Fotó: Mudra László

Vöröstonhal-tatár

Ételek tekintetében az abszolút nyerő nálam, a vöröstonhal-tatár volt. Mostanában egyre népszerűbb a lazacos verzió mellett, amit én örvendve fogadok. Jelen helyzetben egy nagyon könnyű, szinte már hab állagú avokádó ágyazott meg a finom kockákra vágott tonhaldaraboknak. Az avokádó mellett volt még benne zeller, újhagyma, uborka, valamint megbolondították némi wasabiporral is. Fűszerezésében nem egy ízbomba, inkább kellemesen lágy, de nagyon harmonikus (2950 Ft). 

Fotó: Mudra László

Hamburgerválogatás

Aki ennél tartalmasabbra vágyik, annak sem kell átmennie a szomszédba, mert nemhogy hamburgerben, de hamburgerválogatásban lehet része! Ezeket természetesen nem úgy kell elképzelni, mint egy „normális” burgert, mert sokkal kisebb méretűek. Háromféléből lehet választani, de egyet is kérhetünk (1550 Ft/3990 Ft). Kedves módon a vegákra is gondoltak, és ahelyett, hogy az unásig ismert grill/kecske, vagy bármilyen sajttal oldották volna meg a kérdést, gombasteakkel helyettesítették a húst. Nekem nagyon ízlett, az egyetlen bánatom az volt, hogy szerintem kicsit túlszaladt a ketchup, ami eluralkodott a többi hozzávalón. A dobogó második fokán a tépett malachúsos végzett, cole slaw-val a belsejében. A hús nagyon finom szaftos volt, és remek harmóniában voltak az ízek. Harmadik helyezést a marhahúsos kapta. A pogácsa a szokásosnál kicsit tömörebb állagú, karakteres fűszerezéssel.

Fotó: Mudra László

A Minute-et azoknak ajánlom, akik kicsit magasabb szinten élveznék az italozást és nem az eredményért, inkább az élményért veszik nyakukba a várost. Ha mégis több fogyott volna a kelleténél, úgy reggel 7-től 10:30-ig fenséges reggelikínálattal várnak vissza, hogy minél hamarabb túllendülj a másnapon! 

Minute Lounge & Bar, 1061 Budapest, Andrássy út 8. 


Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások