Hozzávalók
- 1 konzerv hámozott paradicsom (400 g)
- 5 - 6 ek olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 300 g spagetti
- 1 kis csokor friss bazsalikom
A spagetti story - minden, amit a spagettiről tudni akartatok!
Hozzávalók
- 1 konzerv hámozott paradicsom (400 g)
- 5 - 6 ek olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 300 g spagetti
- 1 kis csokor friss bazsalikom
Vajon mit tudhat ez a (szó szerinti fordításban) “kicsi” vagy “vékony húr”, ami amúgy a hosszú tészta fajták csoportjába tartozik? Miért lett annyira közkedvelt ez a forma és hosszúság, mert ennél azért vannak sokkal, de sokkal izgalmasabb fajták is (pl. papardelle, linguine vagy az orechiette)?
Január 4. a spagetti világnapja. Biztos, hogy tud valamit, ha külön ünnepnapot jelöltek ki neki, szóval nézzük csak nagy vonalakban a történetét:
A “spago” (jelentése: húr) kicsinyítőképzős alakjából és a “spagetto” szavakból jött létre a spagetti szó, amit már említettem, hogy “vékony húrt” jelent.
Ha már a keletkezésénél járunk, akkor fontos tudni, hogy alapvetően Szicíliából származik, méghozzá II. Roger szicíliai király nevéhez köthető, aki megbízott egy földrajz tudóst, Edrisit Abu Abdullah Mohamed al Edrisi hogy térképezze fel Szicília mikrogazdaságát, társadalmi kultúráját. Edrisi leírásaiból tudhatjuk meg, hogy egy Trabia nevű kis városban kezdtek el durumlisztből és vízből tésztát csinálni, és azért alakították hosszú szálakra, hogy nagyobb mennyiségben könnyen exportálható legyen (a legelső spagetti fajta, a vermicelli, amúgy szó szerinti fordításban “vékony féregnek” hívták, az alakjából adódóan 😀 ).
A spagettinek alapvetően 3 fajtája van:
- spagettini (vékonyabb)
- spagetti
- spagettoni (vastagabb).
Több méretű tészta is tartozik a csoportjába, egészen vékonytól a vastagabbig. Elvileg 15 kategória sorolható ide, különböző névvel és szinonimákkal ellátva. Egy táblázatban összeszedtem, hogy körülbelül, hogyan kell elképzelni ezeket a nagyságokat, merthogy nem véletlenül írják rá a tészta gyártó cégek, hogy No.1-2-3. stb.:
Spagetti száma | Vastagság | Szinonima (ha van) |
No 1. | 0,6 mm | |
No 2. | 0,7 mm | |
No 3. | 0,8 mm | Capellini |
No 4. | 0,9 mm | Capellini |
No 5. | 1,1 mm | Spaghettini |
No 6. | 1,3 mm | Fidelini |
No 7. | 1,5 mm | Fidelini |
No 8. | 1,7 mm | Vermicellini |
No 9. | 1,9 mm | Spagetti |
No 10. | 2,1 mm | Vermicelli |
No 11. | 2,3 mm | Vermicelli |
No 12. | 2,5 mm | Spaghettoni |
No 13. | 3 mm | Bucatini |
No 14. | 3,5 mm | |
No 15. | 4 mm |
Egyértelműen mondhatjuk, hogy az olasz konyha egyik ikonikus étele a paradicsomos spagetti, ami, valljuk be az egyik legjobb kaja, viszont a bolognai spagetti vált szinte a leghíresebbé a pasták közül, bár eredetileg nem is ezzel a fajtával készült. Hogy ne érezzetek űrt ezek után a mondatok után, megmutatom az alap paradicsomos spagetti receptjét, ami szerintem a rengeteg olívaolajtól lesz mindenki óriási kedvence, íme:
Recept:
A spagettit al dentére főzzük, leszűrjük. Közben a szószhoz egy serpenyőben az olívaolajon üvegesre pároljuk a felszeletelt fokhagymát, beleöntjük a paradicsomot, amit a fakanállal (vagy előtte a kezünkkel 😛 ) szétnyomkodunk. Sózzuk, borsozzuk és 10 percig rotyogtatjuk. A végén beleszórjuk az apróra vágott bazsalikomot, összekeverjük a tésztával és kész is. Rengeteg parmezánnal és/vagy olívaolajjal tálaljuk!
Néhány érdekesség még a spagettivel kapcsolatban:
- 1993-ban a Guns ‘N Roses amerikai rock zenekar kiadott egy “The spaghetti incident” (“a spagetti incidens”) nevű albumot, aminek a storyja annyi, hogy az egyik alapító, drogfüggő tagjuk, akit amúgy ki is rúgtak emiatt, miután eljött a bandától, pénzügyi pert indított ellenük, viszont ekkor már egyáltalán nem voltak jóban a tagok, és egyikük nekivágott egy tányér spagettit, bár az okáról nem sikerült többet megtudnom. 😀 Máshol azt olvastam, hogy a spagetti csak egy jelszó volt a drogra, amit a tárgyaláson az ügyvéd nevezett így, mert egy ételtároló dobozban tartotta a hűtőben, ami szintén olasz kajákat tartalmazó doboz mellett volt. Nem tudom, hogy melyik story igaz ebből, de szerintem nagyon vicces. 😀
- Krakkóban (Lengyelország 2. legnépesebb városa) van egy The Spaghetti nevű olasz étterem: itt csak olasz alapanyagokat használnak, a tésztájukhoz pedig csak durumlisztet. Ami nekem nagyon tetszik, hogy egy adag spagetti, összesen 1 méter hosszú mennyiséget takar 😀 Amúgy az étlapjukon megtalálható az összes olasz klasszikus, kezdve a pizzától, a lasagnén át a tiramisuig. Az oldaluk: https://thespaghetti.pl/en.
Remélem, hogy sikerült egy picit jobban megismertetnem veletek ennek a zseniális tésztának a történetét, és hogy kedvet kaptatok ti is elkészíteni, merthogy 10 perc alatt tényleg nagyon jó vacsikat lehet összedobni belőle 🙂