Hirdetés

“A telefont mindenkitől elvesszük” - digitális detox-túrák indulnak a Balatonnál

Teljes kiőrlésű bagel

Bónuszként a híres-neves „bagel spice mix” receptjével.
Hirdetés

“A telefont mindenkitől elvesszük” - digitális detox-túrák indulnak a Balatonnál

Az egész napos túra elején mindenkitől elveszik a telefont, hogy a lényeg a természeten, a beszélgetésen, az ételeken és a borokon legyen.
Hirdetés

“Az ötletet saját élmény szülte” – kezdi a történetet az egyik szervező, Budavári Dóra, majd hozzáteszi, hogy egyébként is úgy tapasztalta, hogy a “digitális detox”, a slow life és a telefon nélküliség, a jelenlevés egyre több embernek igénye, és ezt a projektet is ez hívta életre. Egy túra közben maguk a szervezők azt vették észre, hogy nem a természet szépségét figyelik, sőt, alig beszélgetnek egymással, helyette fotóznak, posztolnak és a telefont nyomkodják.

“A bejövő üzenetek, a telefonok megakasztják a beszélgetést, kirántanak a jelenből, az ember már elkezd a tennivalókon gondolkodni, bármilyen szép helyen is van, betüremkedik a világ és elveszik a kikapcsolódás. Erre szeretnénk legalább pár órára nemet mondani” – mondja Dóra, aki maga is beismeri, hogy ha ott a telefon a zsebében, az állandó kísértést jelent. Ez a tapasztalat hívta életre az Offline túra projektet, melyet Budavári Dóra, Cseri Dóra és Kovács Kata indított el. Az áprilisi első meghirdetett badacsonyi túra egy óra alatt betelt, így kellett egy második időpont is. Ezen a két napon közel 70 ember túrázott telefon nélkül, a természetet figyelve, egymással ismerkedve, és borokat kóstolva.

Minden túra a telefon elvételével kezdődik, a szervezők biztonságos helyre száműzik a készülékeket – de vészhelyzet esetén visszaadják. Több gasztro-megállót is beiktatnak, megtudhatunk izgalmas információkat a túra állomásairól, van mód az elcsendesedésre, a meditációra, a távolba nézésre, de egymással beszélgetni is bőven lehet. Badacsony után a második megálló a Szent György-hegy lesz, május 11-én és 12-én indul egy-egy túra.

A Szent György-hegynek megfelelően a bazaltorgonák megmászása mellett a gasztronómiára is nagyobb hangsúly helyeződik, a túra egy reggelivel indul a környék egyik legjobb és legismertebb pékségében, Kovács Beánál a Búzalelke Pékségben. Bea pár éve a fővárosi, irodai életet hátrahagyva költözött Kisapátiba és kezdett el kenyereket sütni, – a túra résztvevői vele is megismerkedhetnek. Az uzsonna pedig egy egészen különleges helyen éri a csapatot, a félig magyar-félig angol származású Molnár Áron (vagy a környékbeliek által jobban ismert nevén Papa Áron) teraszán, ahol borkóstoló és egy tál biryani tesz pontot a túra végére.  

A szervezők azt ígérik, hogy a telefon helyett lesz “jelen-lét, friss levegő, tó, fák, figyelem, hegyek, ízek, vulkanizmus, forrásvíz, emberek, bor, meglepetés móka és beszélgetés”. Bár a telefont mindenkitől elveszik, hagyományos fényképezőgépet lehet vinni, de a túráról hivatalos képek is készülnek. A túra nagyjából 10 kilométer, és délelőtt fél 11-től este fél 6-ig tart, a részvételi díj 6000 Ft. Az egész nyár folyamán lesznek még túrák, így aki most nem tud menni, az később egy másik túrára is csatlakozhat.

Jelentkezni ezen a linken lehet.

Fotók: PAP Wines, Búzalelke/Facebook

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások