Hirdetés

A város egyik legjobb fagyija és nápolyi pizzája egy helyen

Sós túrós pite

Szuperegészséges kajaötlet!

Vegán lencsefasírt

Mindenbe IS jó
Hirdetés

A város egyik legjobb fagyija és nápolyi pizzája egy helyen

A pasaréti Fragola fagyizóba belépve még alig tértem magamhoz az extravagáns nápolyi pizzakemence láttán, és Kiss András üzletvezető-társtulajdonos kedves, olaszos fogadtatásától, de máris elsuhant mellettem egy nagy gőzölgő, illatozó pizza, amitől rögtön összefutott a nyál a számban. Nem is kellett több, máris elkapott az igazi Dolce Vita életérzés, melynek a tulajdonos házaspár, Tihanyi Eszter és Török Balázs nagy szerelmese, és pont ezt a világszemléletet szeretnék átadni vendégeiknek is. De hogyan is jött a képbe a nápolyi pizza?
Hirdetés

Balázs 2011-ben kezdett bele a fagylaltok gyártásába. Az övé volt az ötlet, és ő maga kísérletezte ki a különböző ízeket is. A családi vállalkozásként indult üzlet mára már egy igen sikeres utat járt be, ami a kiemelkedő minőségnek és a lelkes munkájuknak köszönhető. Balázs és Eszter 11 saját Fragola üzlet tulajdonosai, ezen felül országos szinten számos franchise partneri kapcsolatot építettek ki. Mivel a fagyi szezonális termék, ezért szerettek volna egy olyan ételt is kínálni, amelyet hasonlóképpen magas színvonalon tudnak elkészíteni, és egész évben van rá igény.

Fragola pizza csapataFotó: Mudra László, balról jobbra: András, Eszter, Balázs, Péter, Attila

A házaspár üzleti okokból (is) rengeteg időt töltött Olaszországban, azon belül főleg Nápolyban, ahol volt alkalmuk végigkóstolni az ottani kínálatot, így kialakult bennük egy kép a számukra tökéletes pizzáról. Ennek receptjét hosszú kísérletezések után Pomázi Péter pizzaséffel alkották meg, aki 2010-ben részt vett egy olaszországi pizza-világbajnokságon, és 600 versenyző közül 24. helyezést ért el. Péter dolgozott már Svájcban és Oroszországban is pizzaséfként, valamint több neves hazai étterem csapatát is erősítette saját receptjeivel.

Pomázi Péter pizzaséf
Fotó: Mudra László, Pomázi Péter pizzaséf

A Fragola pizzázó különlegessége, hogy saját, eredetvédett nápolyi kemencét készíttettek egy ottani nagy tekintélynek örvendő kemenceépítő mesterrel, melyet sajátkezűleg rakott  össze nekik a Pasaréti úton lévő üzletükben. Az 1,6 tonnás fatüzelésű kemence 6-7 pizza egyidejű sütésére alkalmas. “Minden kemencének lelke van, ezért mindegyiknek egyedi receptre van szüksége” – mondja Balázs, aki feleségével együtt személyesen ment ki Nápolyba, hogy kiválasszák a csempeborítást.  

Nápolyi pizzakemence
Fotó: Mudra László, Domenico eredetvédett nápolyi pizzakemencéje

Nápolyban több kritériumnak is meg kell felelnie egy pizzának, ahhoz, hogy elnyerje az AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletan), azaz az igazi, hamisítatlan nápolyi pizza minősítést. Ennek feltételei: a tésztát kétszer átszűrt, 00-s lisztből kell készíteni, hosszú kelesztési idővel (ettől lesz ropogós, levegős) 90 másodperc alatt kell megsülnie 300 fok feletti hőmérsékleten, és D.O.P. minősítésű San Marzano paradicsomból készült szószt, valamint szintén D.O.P. jelzéssel ellátott bivalymozzarella kell rákerüljön. Ezt a vonalat követik a Fragolában is, ahol szinte csak olasz alapanyagokkal dolgoznak. Egyedül a friss zöldségeket szerzik be hazai forrásból, hiszen már itthon is megvannak erre a lehetőségek.

Pizza feltét
Fotó: Mudra László, Készül a Caprese pizza

Pomázi Péter pizzaséf szerint a tökéletes, ropogós pizza titka a minimum 72 órán át kelesztett tésztában rejlik. A legjobb eredményt 96-120 óra pihentetéssel lehet elérni. Az eredmény függhet az időjárás okozta hőmérsékletváltozástól és a páratartalomtól is. Fontos a megfelelő hűtési- és a szobahőmérséklet is, melyen sütés előtt nyújtjuk, valamint a kemence hőmérséklete is. Ádám Attila pizzaszakács szerint az egyik titok az extra minőségű paradicsomokból készült szószban rejlik. A legfontosabb azonban a rutin, és hogy szívvel-lélekkel készüljön.

Fragola enteriőr
Fotó: Mudra László, Ádám Attila tálalja a pizzát

Kétféle pizzát kóstoltunk. A Pignoli sajtos alappal készült, ricotta, pancetta, pirított fenyőmag és dió, valamint rukkola volt rajta. A Caprese pedig úgy, ahogy kell paradicsomszósszal, bivalymozzarellával, bazsalikommal és olívaolajjal érkezett. Mindkettő nagyon ízlett, érezni lehetett, hogy tényleg magas minőségű alapanyagokkal dolgoznak. Közepén vékony, ropogós, a széle pedig “buborékos” és megfelelően vastag. A pizzák (32 cm átmérőjű) ára 2000-2900 Ft között mozog.

Caprese pizza
Fotó: Mudra László, Caprese pizza friss bivalymozzarellával és olívaolajjal

A Fragolában egyébként be lehet szerezni többféle különleges ízvilágú olívaolajat és olajbogyókat is, melyeket az ínyenc Balázs és Eszter itáliai utazásaik során válogattak össze vendégeik számára úgy, hogy lehetőleg minden igényt ki tudjanak szolgálni. Megkóstoltunk egy különleges sült olajbogyót, aminek intenzív, kissé keleties ízvilága volt.

Fragola Terasz
Fotó: Mudra László, Fragola Terasz

Személyesen járták körbe a Nápoly környéki termelőket, és a bivalyfarmra is elmentek, ahonnan a mozzarellájuk  származik. Caserta régió a bivalymozzarella fellegvára. A biogazdaságban 600 bivalyt tartanak, melyeket saját lucernával etetnek, és még elektromos hátvakarójuk is van az állatoknak. Nem csoda tehát, hogy ennyire finom a tejükből készült sajt. Ugyanilyen alapos utánajárással kerültek kiválasztásra az italok is, kezdve a prosseccoval, a fehér -és vörösborokon át, egészen a sörökig minden ital személyes élményeikhez fűzi őket.

nápolyi kemence
Fotó: Mudra László,1,5 perc alatt készült el a Caprese pizza

Házhozszállítás nincs, viszont elvitelre lehet rendelni pizzát, ami szemmel láthatóan jól működik már náluk, bár a tulajdonosok inkább arra buzdítják a vendégeket, hogy helyben egyék meg, mert úgy az igazi az ízélmény. A pizzázó hangulata igazán kellemes. Érződik, hogy egy otthonos, családias légkör kialakítása volt a cél, melynek megvalósulása Eszter testvérének – Tihanyi Krisztina belsőépítész –  nevéhez fűződik. Van egy kis teraszuk is, ahol szintén szép környezetben fogyaszthatjuk el az olasz finomságokat.

Dolce Vita a Fragolában
Fotó: Mudra László, Dolce Vita hangulat a Fragolában

Egyfajta klubéletet szeretnélek kialakítani, élőzenei koncertekkel várják a jövőben a vendégeiket, melynek első állomása július 5-én lesz, és Döbrösi Laura színésznő fog énekelni. Terveik között szerepel a terjeszkedés, jelenleg a 12. kerületi Fragolában tudják elképzelni a következő pizzakemence érkezését.

1025 Csévi utca 7. Nyitva tartás: H-V: 11-21
Pizzarendelés H-V: 12-21<

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások