Hirdetés

A város egyik legjobb kávézója egy eldugott, egyetemi büfé

Rakott lencsés édesburgonya

Egyetek hozzá egy jó nagy adag salit, és kész a tökéletes vacsi!

Csicseriomlett és gluténmentes lepénykenyér

Kifejezett előnye, hogy a massza akár egy hétig is elvan a hűtőben.
Hirdetés

A város egyik legjobb kávézója egy eldugott, egyetemi büfé

Aki éppen nem bölcsészkaros egyetemista, az természetesen nem jár napi szinten az ELTE Múzeum körúti épületében. És nem tudja azt sem, hogy belépve az udvarra a kapu után rögtön jobbra van egy kis ajtó, amin keresztül lejutunk az alagsorba, és megérkezünk a kávézó-mennyországba, a minőségi szendvicsek és csodás sütik közé. Ez a Műhely Egyetem Café.
Hirdetés

A Múzeum körúti egyetemi büfé már akkor is létezett, amikor én jártam egyetemre, annak ellenére, hogy a helyiség adottságai nem túl jók. Tulajdonképpen egy pincéről van szó. Persze az én egyetemi éveim még az úgy nevezett gasztroforradalom előtti időkre estek, amikor a kifinomultság csúcsának a műanyag dobozba pakolt majonézes almás sajtsaláta és a gombakrémes melegszendvics számított. Sokan azt gondolják, az egyetemisták ma is csak erre buknak, de Szeleczki Gábor szerencsére rájött, hogy ez hülyeség, és nem csak hogy újított a kínálaton, hanem konkrétan a város egyik legjobb kávézóját csinálta meg.

Gábor egy ideig Londonban dolgozott szakácsként, majd 2014-ben hazajött és látatlanban kibérelte a büfét. Már akkor elhatározta: nem beszállítókkal fog együtt dolgozni, hanem amit tud, maga készít majd, a lehető legjobb minőségben. És el is kezdte gyártani a saját fejlesztésű szendvicseit, mint amilyen a kubai sonkás, a csirkés-padlizsános, a sajtkrémes-lazacos, a pesztós-rukkolás, vagy éppen a rántottás panini. Sokan azt mondták, egy hónapot sem fog megérni a hely, mert az egyetemistáknak a parizer meg a virsli kell.

A Műhely Café hamar beindult, és ma már nem egyszer a folyosóig áll a sor. Pedig az utcán még egy apró tábla sem hirdeti, hogy itt egy ilyen csodás kávézó bújik meg. Hirtelen nem is tudok még egy budapesti helyet mondani, ahol ennyire gusztusos pultot láttam volna. A reggel nyolcas nyitásra már feltornyozva áll a több száz, saját készítésű szendvics, bagel, croissant.

És nem elszállós árakon dolgoznak. A kávé minőségére és pörkölésére is nagyon figyelnek, a kávé egy angol pörkölőből, Winchester-ből érkezik, mégis 300 forintért kapunk itt egy presszó kávét, a kapucsínó 450, a hatalmas szendvicsek pedig 500 és 650 forint között mozognak, – ami pont fele a legtöbb újhullámos kávézó árainak.  És mindegyik szendvics akkora, hogy bőven jól lehet vele lakni, főleg amibe hús vagy grillezett zöldség is kerül.

De nem kell nélkülöznie az egészséges és mentes életmód követőinek sem, saláták, gyümölcssaláta, gluténmentes brownie és nyers almatorta is szerepel a kínálatban. Emellett csodálatosan széles a sütemény választék. Gábor saját cukrásszal dolgozik, aki minden nap készíti a száraz süteményeket, ezek mellett tanácsadóként dolgozik nála Balatoni Brigitta, aki sokáig Huszár Krisztián mellett volt cukrász a Fámában, ő hetente egyszer készít süteménycsodákat.

Délben van szuper ebédmenü, aminek az ára 1250 forint, és a lehető legfantáziadúsabb ételeket képzeljük el, amit egy ilyen kicsi konyhában ki lehet hozni. Úgy mint: gesztenyés almaleves, vöröslencseleves, karfiolkrémleves, vagy mexikói leves tortillával. Második fogásnak sem valami összedobott menzakaja kerül a tányérra, finom tészták, mint például sütőtökös, sült paprikakrémes vagy éppen sajtos gnocchi baconnel, de ha van idő, Gábor kicsit bonyolultabb kajákat is bevállal, mint például rakott édesburgonya, sütőtökös csicseriborsós curry, vagy sült lapocka bulgurral.

Mindehhez a Műhely Egyetem Cafének csodás a hangulata, természetesen igazodva a bölcsészkar szelleméhez is: otthonos, süppedős párnák, sok könyv, régi folyóiratok és lomtalanított bútorok. A Műhely café hangulatában és ár-érték arányban is az egyik legjobb hely Budapesten, nagyon ajánlom mindenkinek, és szerencsére nem kell ahhoz egyetemistának lenni, hogy itt reggelizhessünk. Bárki betérhet az utcáról is, ha megtalálja az utat.  

Műhely Egyetem Café, Múzeum körút 6-8. 

Fotók: Jóföldi Anna, Kalas Györgyi

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások