Hirdetés

A város legkülönlegesebb italbárjában jártunk: itt a Schrödinger macskája

Céklafasírt

Ha vegák vagytok, vagy több zöldséget akartok enni, akkor ez a céklafasírt tök jó újítás.

Vajsör

Harry Potter-rajongóknak kötelező!
Hirdetés

A város legkülönlegesebb italbárjában jártunk: itt a Schrödinger macskája

Pár hete nyílt meg Budapest legújabb különlegessége, ami már nevében sem mindennapi: Schrödinger macskája névre hallgat, és ötletgazdája és egyben tulajdonosa, Schinágl Martin definíciója szerint egy spirit bár.
Hirdetés

“Közel tíz éve vendéglátásban dolgozom és nagy vágyam volt nyitni egy saját helyet. Magyarországra különösen későn érkezett a röviditalok kultúrája, de az utóbbi időben megfigyeltem, hogy egyre többen szeretnének az ételek mellett az italokkal is közelebbről megismerkedni, az alkoholokon belül pedig aranykorát éli a gin és a rum. Bár a bor jó minőségére már régóta figyelünk, de hogy milyen egy jó rum, tequila, gin, whisky, arra csak most kezdünk rájönni” – meséli Martin, aki a trendeket követve nyitotta meg a kifejezetten rövid italokra koncentráló bárját.

rum és gin
Fotó: Mudra László

“A belső dizájn inkább étteremre hasonlít, de ez tudatos volt, szerettem volna, hogy otthonos legyen. Szerintem nagyon kevés az olyan hely, ahol valóban minőségi, különlegesen összeválogatott alkoholkínálattal találkozunk, amit igényes körülmények között lehet elfogyasztani. Ez nemcsak egy kocsma, hanem egy kulturális találkozóhely is, ahol tudsz beszélgetni, hallod a másikat, talán a saját gondolataidat is” – kapjuk a definíciót. Ilyen tehát a Schrödinger Macskája a VII. kerületi Kertész utcában, ami egy hónapja nyitott, és azóta erősíti a fővárosi alkoholfelhozatalt.

Fotó: Mudra László

A Schrödinger legfőbb húzóitala a rum és a gin. Hogy a gin miért lett az utóbbi években ekkora divat, azt Martin sem tudja, de tény, hogy amíg mi elvoltuk a rozé fröccsökkel, addig Nagy-Britanniában 2013 óta egyre népszerűbb ital lett. Pár éven belül szinte megduplázódott az eladott üvegek száma. Ezzel párhuzamosan pedig elkezdett felépülni egy, a ginhez minőségi, kézműves tonikot kínáló szubkultúra is – aminek legnagyobb győztese a szintén angol Fever-Tree lett, ami piaci részesedésben már a nagy márkák tonikjait is lenyomta.

Fotó: Mudra László

Ezzel a márkával készíti a gin-tonikot Martin is. (A tonik története megérne egy külön cikket is, röviden annyi, hogy a kinin tartalmú szódát leginkább a malária sújtotta dél-ázsiai angol gyarmatokra szánták, és ott kezdtek hozzá gint keverni, hogy elvegyék a kinin keserű ízét. A mai kézműves tonikokhoz ismét természetes kinint használnak, bár nagyon kis mennyiségben.) A gin-tonik egyébként az én emlékeimben úgy élt, mint egy teljesen ízetlen, jeges, régimódi ital, amit akkor rendel az ember, ha nincs fantáziája valami ütős dolgot kitalálni, de fröccsözni azért mégsem akar. Na, ezt a prekoncepciót el is felejthetjük, a Schrödinger macskájában egészen új dimenzókat nyit meg ez a párosítás. A nagyon különleges, angol, svéd és japán ginek mellé különböző ízesítésű kézműves tonik dukál, valamint némi fűszer is: rózsabors, virágszirom, kardamom vagy éppen narancshéj: a végeredmény pedig tényleg tökéletes. (A gin-tonikok ára 2500-3500 Ft között mozog.)

Fotó: Mudra László

Itt olyan párosításkat kóstolhatsz, amit nagyon kevés helyen a városban. “A gin-tonik azért olyan harmonikus ízvilágú, mert a különböző gin- és tonic-párosítások egymást erősítik. A gin szerintem az egyik legizgalmasabb ital, mert nagyon sokféleképpen lehet variálni, szinte végtelen lehetőség rejlik benne” – mondja Martin aki egy személyben tulajdonos, pultos és bártender is. Egyedül viszi az egész helyet, bármikor érkezzünk, őt egészen biztosan a pult mögött találjuk.

Sokan a kifejezetten különleges japán ginek miatt érkeznek a Schrödingerbe, mert a közhiedelemmel ellentétben a borókabogyóból készült gin nem csak tonikkal, de önmagában is élvezhető. “Jelenleg 17 féle gin kapható nálam, de a kínálat folyamatosan bővül. Bár nem mindegyiket, de sokat ajánlok önmagában is” – mondja a tulajdonos, akinek a személyes kapcsolat is nagyon fontos. Mindenkivel beszélget egy kicsit, megpróbálja kideríteni, hogy a vendég mit szeretne, és ahhoz állítja össze a párosítást, attól függően hogy valaki a könnyebb, citrusosabb, vagy az erősebb, szárazabb ízvilágot keresi. És vannak bizonyos párosítások, amikre azonnal nemet mond, hiszen próbálja a vendégeket egy kicsit terelgetni is.

Fotó: Mudra László

A másik sláger ital a rum, amiből zavarba ejtően széles a választék: jelenleg 33 félét találunk az itallapon, bár Martin azért hangsúlyozza, hogy a rum nem éppen egészséges ital. Míg a jó ginhez az erdőben gyűjtögetik a kökényt és a borókabogyót, a rum tömény cukor, kizárólag cukornádból készül. A rumok közötti ízbeli különbségeket az adja, hogy milyen hosszan érlelik, milyen hordóban, és milyen eljárással történik a lepárlás. A ginnel ellentétben a minőségi rumot nem ajánlott keverni más itallal, sőt jég sem kell hozzá, hiszen az íze és aromája legjobban szobahőmérsékleten élvezhető.

Fotó: Mudra László

A Schrödingerben minimális ételváaszték is van, mivel Martin mindent egyedül készít, egyelőre a snackek mellet pulled pork szendvicset kérhetünk, ami helyben készül és kifejezetten finom és kiadós.  A későbbiekben nagyobb ételválasztékot tervez, lesznek pop up-események is, aminek keretében például Ausztriából érkezik majd egy Michelin-csillagos étteremben dolgozó magyar séf, Meczker Tamás, és egy dobozban kell majd összeállítani az alapanyagokat – utalva a Schrödinger macskájával kapcsolatos kísérletre -, és tervben vannak még a nyárra koncertek is.

Schrödinger macskája, Kertész utca 42-44.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások