Hirdetés

Áprilisig még biztos hiány lesz élesztőből

Vajsör

Harry Potter-rajongóknak kötelező!
Hirdetés

Áprilisig még biztos hiány lesz élesztőből

Az utóbbi hetek egyik legmeghatározóbb tapasztalata mindenki számára – főleg annak, aki szívesen elkészítené a csodás kenyér- és kiflirecepteket –, hogy konkrétan sehol nem lehet élesztőt kapni. Megpróbáltuk kideríteni, hogy mi az oka a nagy élesztőhiánynak, és meddig kell még élesztő nélkül élni.
Hirdetés

Hová tűnt az élesztő?

A dolog már csak azért is furcsa, mert a közép-európai régió legnagyobb élesztőgyára éppen Magyarországon, Budafokon található. Nagyon sok, az élesztőhiánytól mélyen lesújtott vásárló éppen ezért egyenesen Budafokon, a gyárban próbálkozik a vásárlással. A napi több száz érdeklődő hívás mellett sokan vannak, akik személyesen érkeznek, nem egy ember egészen messziről autózik oda, hogy hátha tud élesztőt vásárolni. Most szólunk, hogy ez teljesen felesleges időtöltés, mert a gyárban nem tudnak kiszolgálni senkit! 

Az élesztőgyártás jelenleg is folyamatos, a karácsonyi mennyiség többszörösét állítják elő, annyit, amennyit még elbír a hűtőházuk. De hiába szállítanak nagyobb áruházakba, az élesztő azonnal, 5-10 perc alatt elfogy. Ne feledjük, hogy az éves élesztőfogyasztásnak az otthoni használat igen csekély részét teszi ki, az igazán nagy mennyiséget nyilván a pékségek, nagyobb gyárak használják fel. Így a budafoki üzem sem lehetett arra felkészülve, hogy az otthoni fogyasztás ennyire megnövekedik, miközben a többi szerződéses partnert is folyamatosan el kell látni. A budafoki gyár ráadásul exportál is élesztőt tíz országba – ennek is eleget kell tenni.

Összességében nem kaptunk hivatalos választ arra a kérdésre, hogy mikorra áll helyre az élesztőhiány, a gyártás azonban folyamatos. A problémán sokat segít, ha valaki nem vásárol fel nagyobb készletet (hiszen a friss élesztő amúgy sem jó sokáig), vagy éppen ha élesztőhöz jut, ad belőle másoknak is. 

És szárított sincs?

Az még kevésbé elérhető. A szárítottélesztő-fronton piacvezetőnek számító Dr. Oetker gyárat is megkerestük kérdéseinkkel, és készséggel álltak rendelkezésünkre. Elmondták, hogy szárított élesztőt nem gyártanak itthon, ők is külföldről kapják, és mivel Európa összes országában extrém nagy a lakossági kereslet az élesztő iránt, Magyarországra már meg sem érkezik a rendelés. Sosem tapasztaltak még ekkora keresletet az élesztő iránt, a karácsonyi mennyiség többszöröse fogyott. Pedig, mint mondták, Magyarországon sokkal kevésbé keresik a szárított élesztőt – a magyarok sokkal szívesebben vásárolnak ugyanis frisset.

Ezen a héten már nem is fog érkezni szárított termék, ez egészen biztos, legközelebb április 1-jén jön majd nagyobb szállítmány az országba. Arra lehet tehát számítani, hogy április elején kerül a boltokba nagyobb mennyiségű szárított élesztő. A kínálat leghamarabb április közepére állhat helyre – bár a közelgő húsvét valószínűleg nem fog segíteni az élesztőhiányon. 

És hogy pontosan mi is az az élesztő, és mi a különbség a friss és a szárított között azt ebben a cikkünkben olvashatod el!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások