Hirdetés

Az egész város Szabadfi Szabolcs virágfánkjaiért rajong

Fűszeres alma-körte ital

Perfekt az esős őszi és a hideg téli estékre!
Hirdetés

Az egész város Szabadfi Szabolcs virágfánkjaiért rajong

Alig egy hete nyitott Szabi, a pék, azaz a Panificio il Basilico pékség tulajdonosának új üzlete, a Bomboloni fánkozó, máris városi zarándokhellyé vált. Nem volt még olyan nap, hogy ne fogyott volna el az összes fánk, ráadásul Szabi teljesen új formát is kölcsönzött neki: virág alakúra süti, a töltelék pedig a tetejére kerül.
Hirdetés

Ennyire gyönyörűen megalkotott fánkokat még soha nem láttunk. A Bomboloni olyan, mintha egy szentélybe érkeznénk, és a helyszín is telitalálatnak tűnik. Bár az ember azt gondolná, a Pozsonyi úton már egészen biztosan nem fér el több dolog, de aztán mindig kiderül, hogy igen.

A hely elég kicsi, de a tervek szerint hamarosan több üzlet is nyílik, fotó: Mudra László

A Bomboloni a Szent István parkkal szemben, a nagy nyüzsgés közepén helyezkedik el, mint Szabolcs remekül megfogalmazta: „ez a város közepe, nem a Király utca”. Erről én is hamar meggyőződtem; amíg beszélgettünk, félpercenként toppant be valaki a boltba, hogy megkóstolja a híres fánkokat. Leggyorsabban a pisztáciakrémes fogyott.

Fotó: Mudra László

A több pékséggel és két étteremmel is rendelkező Szabolcs most egy igen ügyes üzleti húzással olyan üzletet nyitott, amit egyetlen termékre húzott fel. Nagyon úgy tűnik, hogy az ötlet telitalálat, hiszen jó fánkozó eleve kevés van (vagy nincs) a városban, ráadásul Szabadfi bármit nyit, arra a közönség mindig vevő.

A fánk olyan gyorsan fogy, hogy egyik sem idősebb két óránál, sőt ha épp jókor érkezünk, még meleg. Szabadfi Szabolcsot főleg kovászos kenyereiről, kakaós és sajtos csigájáról és remek pizzájáról ismertem eddig, de mint meséli, hét évig élt Ausztriában, és már akkor beleszeretett a krapfenbe, vagyis a fánkba. (Az osztrákok szerint a fánk úgy született, hogy Cecilia Krapfen mérgében a férjéhez akart vágni egy adag tésztát, ami véletlenül a forró olajban landolt.) A hely nevét azonban az olaszok, kicsi töltött fánkja, a bomboloni ihlette.

Szabi, a pék, fotó: Mudra László

Bár klasszikus, nagymama-féle, kelt tésztás fánkokról van szó, Szabi természetesen még csavart egyet rajta: virágalakúra süti, és a krémes tölteléket nem belülre, hanem kívülre, a fánk tetejére teszi. Így egyrészt jobban is néz ki, másrészt, senkit nem ér csalódás, hogy kevés a töltelék a tésztában. A fánkok zseniálisan néznek ki, de ez önmagában nyilván nem elég a sikerhez. Aki ismeri Szabit, tudja róla, hogy maximalista. Mindenhez a legjobb alapanyagot használja, és addig kísérletezik, amíg kiváló nem lesz az eredmény.

Fánk karamellizált fügekrémmel, fotó: Mudra László

A fánkok készítését egyelőre nem adja ki a kezéből, mert minden fázis nagyon fontos. Mint mondja, a fánk érzékeny dolog, könnyen megfázik, vagy éppen túl olajos lesz. „A jó fánk titka a tökéletes alapanyag, mint minden pékterméknek, de nagyon fontos az is, hogy a dagasztás során milyen sorrendben kerülnek a tésztába a hozzávalók. A zsiradékot csak a legvégén kell beletenni és szintén fontos, hogy én jó minőségű rumot is adok hozzá, ami meggátolja, hogy a tészta magába szívja a zsírt. Hosszan kelesztem, majd a folyamat végén egy kis levegőt engedek a fánkokra, hogy bőrréteg képződjön a tészta külsején. Így ropogós lesz a héja, és nem szívja magába az olajat” – meséli a pék. Természetesen a sütés is nagyon fontos: Szabi pontosan 4 perc 20 másodpercig süti a fánkokat.

Fotó: Mudra László

Minden egyes fánkot kézzel formáz, és a töltelékeket is házilag készítik. Karamellizált fügekrém, pisztáciakrém, kandírozott narancshéjlekvár, vaníliakrém mazsolával, házi baracklekvár bazsalikommal, citromkrém habcsókkal – csak néhány a kínálatból. A töltött fánkok mindegyike egységesen 690 Ft, a sima pedig 490. Az ízek naponta változnak, így érdemes minél gyakrabban benézni a fánkozóba – most éppen a szilvából tankoltak fel. Hamarosan érkeznek a sós krémekkel töltött fánkok, és tervben vannak a kávé mellé kérhető minifánkok is.

Baracklekváros-bazsalikomos fánk, fotó: Mudra László

Kiskorú rajongók egyelőre hiányolhatják a csokis és nutellás fánkot, de ezek is úton vannak. Hamarosan érkezik a Harrer csokoládé a fánkok tetejére – bár Szabi terve szerint a csokit egy kis libatepertővel is megbolondítja majd –, és a jó minőségű, pálmaolajmentes mogyorókrém kiválasztása is folyamatban van. 

Szabadfi Szabolcs nagy terve, hogy a Bomboloniból franchize hálózatot csinál. Ez szerinte azért lenne remek, mert csak egyetlen termék elkészítését kell megtanulni az üzlet nyitásához. A fánkhoz szükséges lisztkeveréket Szabolcs biztosítja, és kötelezi a tulajdonost, hogy kutassa fel a saját környezetélben lévő legjobb alapanyagokat, amit a fánkokhoz használ. Van is megkeresés bőven, nemcsak Budapestről, hanem vidékről és külföldről is. 

Ha kedvet kaptatok a fánk sütéshez, itt találjátok az SK szuper rózsafánk receptjét!


Bomboloni, 1137 Budapest, Pozsonyi út 49.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások