Hirdetés

Az olaszok már javában tervezik az éttermek újranyitását

Olaszos borsókrémleves bruschettával

A szárítottparadicsom-krémet pedig mentsétek le külön is!

Olasz húsgombóc zsályás aszaltszilva-mártással

Kétféle darált hús egy gombócban, mindez egy őrjítően jó mártással és polentával tálalva
Hirdetés

Az olaszok már javában tervezik az éttermek újranyitását

Pár napja hivatalos: a koronajárványt leginkább megszenvedő Olaszország újraindítja a gazdaságot és enyhít a korlátozásokon. Ennek már előre meghatározott terve is van. Eszerint május 18-ától indul újra a kereskedelem, megnyitják a múzeumokat, könyvtárakat, majd június 1-től a kávézókat, éttermeket is.
Hirdetés

Az egészben a legérdekesebb, hogy az olaszok az iskolákat viszont szeptemberig zárva tartják, holott a legtöbb ország éppen az iskolák megnyitására törekszik előbb, és utána jönnek csak az éttermek. Ebből is látszik, hogy mennyire szerves része az olasz kultúrának a közösségi étkezés, vendéglátás és a presszók. Olaszországban egyébként a tervek szerint a strandok is megnyitnak, de csak egymástól négy méterre helyezkedhetnek el az emberek – nagy kérdés, hogy ezt vajon hogyan tervezik betartatni? És ez persze nem jelenti azt, hogy rohanhatunk Olaszországba nyaralni, hiszen egyelőre az olasz tartományok között sem lehet utazni, arról pedig, hogy turisták jöjjenek az országba, még bőven nincs szó. 

Bari, fotó: Erdőháti Áron

Előbb elvitelre

Olaszországban eddig elvitelre sem volt szabad ételt készíteni az éttermeknek, ám ez Toszkánában már április 24-től engedélyezett, május 4-től pedig teljes Olaszországban az lesz, de helyben fogyasztani majd csak júniustól lehet. Sokan kritizálják egyébként ezt a döntést, hiszen a COVID-19 járvány éppen Olaszországban szedte a legtöbb áldozatot, és az olaszoknál igen magas az éttermek, kávézók száma. Emellett nagyon sok a régi, igen kicsi, 50 négyzetméternél is kisebb kávézó. 

Távolságtartás

Étterembe járni egy ideig sajnos nem lesz ugyanolyan, mint előtte – bár talán már unjátok ezt a mondatot, hiszen ez hangzik el leggyakrabban a járvánnyal kapcsolatban. Az olaszoknak már konkrét terve van az éttermek beindítására, de valószínűleg ezekkel a szabályozásokkal találkozhatunk majd itthon is. Először is minden pincér maszkban és gumikesztyűben lesz, úgy fog felszolgálni. Sok étterem kötelező lázmérést is előírhat a bejáratnál. Ezenkívül egymástól csak jó távol, két méterre lehetnek majd az asztalok, így kicsit olyan érzésünk lesz, mintha egy tornateremben ennénk, viszont tény, hogy a zsúfolt bisztrók korszakának egyelőre leáldozott. Többé nem fog belelógni a szomszéd zakója a levesünkbe, az biztos. 

Fotó: Pixabay

Látszik, hogy az olaszoknak rendkívül fontos a vendéglők és a kávézók újranyitása, hiszen ez szervesen hozzátartozik az életükhöz. Ezért olyan dolgokra is gondoltak, hogy mivel a nagy távolságok miatt kevesebb asztal fog majd elférni az éttermekben, engedélyeznék, hogy az úttesten is asztalokat helyezzenek el a parkolóhelyek rovására. Kíváncsi vagyok, hogy itthon mikor hagynák jóvá egy étteremnek, hogy az úttest felé terjeszkedjen – valószínűleg soha. Olasz vendéglősök szerint viszont a nyári újranyitás még a túléléshez sem biztos, hogy elég lesz. Eleve sokkal kevesebb vendéget fogadhatnak, és még a turisták is elmaradnak idén. Egyelőre úgy tűnik, ősz előtt nem lehet korlátozások nélküli újranyitásról beszélni, de még az őszi dátum is kétséges lehet. 

Máshol is nyitnak

Elsőként beszélt az éttermek felélesztéséről Ausztria is, ők május 18-án nyitnák az éttermeket és az iskolákat is – előbbiek egyelőre este 11-ig üzemelnének. Svájc is megnyitná az étteremket, de kissé később, csak június 8-án. Az iskolákat viszont már május 11-től beindítanák. 

Franciaországban Michelin-csillagos séfek kérik az államfőt, hogy segítsen kidolgozni, milyen körülmények között nyithatnak újra az éttermek. Április 24-én Emmanuel Macron államfő fogadott is több híres francia séfet, hogy erről a témáról tárgyaljanak. A megbeszélésen Alain Ducasse sztárséf is részt vett, akinek az éttermei 17 Michelin-csillaggal rendelkeznek. Szerinte az éttermek sokkal inkább betartják a biztonsági előírásokat, mint, mondjuk, egy sarki bolt, ezért sokkal biztonságosabb étteremben enni. Ducasse szerint a francia éttermek várhatóan június 2. és 20. között nyithatnak újra – írja az MTI.

A francia kormány korábban azt közölte, hogy a március 15-én hatóságilag bezárt vendéglátó-ipari egységek újranyitásáról május végén születhet döntés. A McDonald’s egyébként már óvatosan ugyan, de elkezdte megnyitni az éttermeit Franciaországban, és Írországban is ezt tervezi, bár egyelőre csak a drive-in rendszerben. 

A Rozmaring Kiskert vendéglő Siófokon, fotó: Erdőháti Áron

Sok magyar vendéglátóssal beszéltünk, és ők is úgy tippelik, hogy júniusban nyithatnak újra az éttermek Magyarországon is, persze merőben más szabályokkal, mint eddig, és akár egy év is eltelhet, mire a vendéglátás visszatér a régi kerékvágásba. Nálunk május 3-tól várhatók majd enyhítések, a hét közepén nagyjából kiderül tehát, hogy mikor mehetünk ismét étterembe. 

Spanyolországban egyelőre nincs hír az éttermek beindításáról, bár mallorcai vendéglátósok nagyon lobbiznak, hogy kinyithassák a bárokat. Montenegró is kinyitná a strandjait és az éttermeit is, hogy a nyári szezonra fel tudjanak készülni. Ők egész korán, már május 18-án megnyitják az éttermeket. 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások