Hirdetés
Karácsonyi menü

Az ország legjobb sült pisztrángját ettük Lillafüreden

Fahéjas-diós babka

Nem csak húsvétkor lehet babkát enni!
Hirdetés

Az ország legjobb sült pisztrángját ettük Lillafüreden

A lillafüredi pisztrángtelepre már elég régóta szerettem volna ellátogatni, több okból is. Az első és legfontosabb, hogy imádom a pisztrángot – pedig nem minden hallal vagyok így. Másrészt nagyon érdekelt, hogyan tenyésztik az állatokat – és mi tagadás, maga a pisztrángkeltető szó is nagyon megtetszett.
Hirdetés

A telepen üzemelő Erdei Halsütöde a csodás sült hal mellett élménynek sem utolsó. Egészen biztosan helyi halból készül, a halakat lehet közben figyelni a medencében, így kisgyerekes programnak is kiváló. A pucolás és a sütés is a szemünk előtt történik, így biztosak lehetünk benne, hogy a hal egészen friss, pár órája még a medencében úszkált.

Az erdei büfé bejárata, fotó: Kalas Györgyi

A pisztrángtelephez tartozó Erdei Halsütöde 1991-ben nyílt, mint mondják, az országban náluk kapható talán a legfrissebb pisztráng, hiszen a halakat sütés előtt emelik ki a medencéből. Céljuk, hogy mindenki hozzá tudjon jutni a jó minőségű halhoz. Az itt tenyésztett pisztráng máshol is kapható, hiszen sok Miskolc környéki étterembe szállítanak, csak erősen utána kell járni.

LIllafüredi sült pisztráng, fotó: Lillafüredi Pisztrángtelep/Facebook

A büfé több szempontból is pozitív élmény volt: egyrészt nagyon régen láttam ilyen helyet, ahol az egész személyzet végtelenül kedves és türelmes, pedig nyilván naponta százszor magyarázzák el, hogyan készül a pisztráng. A hideg idő ellenére is nagyon sokan voltak a büfében, ami nem csoda, hiszen ezen a napon voltak utoljára nyitva idén. Így fel voltam készülve, hogy ezer évet kell majd várni, ehhez képest alig pár perc alatt elkészült a rendelésünk.

Ropogós pisztráng, fotó: Kalas Györgyi

A pisztráng eszméletlen finom volt. Én nagy rajongó vagyok, de sajnos valódi sült pisztrángot kevés helyen ettem, a grillezettnek és pároltnak pedig sosem lesz annyira zamatos íze. Nagyon finom ropogós volt a hal bőre és a farka is. A pisztrángot először saját fűszerkeverékbe, majd kétféle lisztbe forgatják, és friss olajban sütik. Nyilván nem állíthatok biztosan ilyet, hogy ez az ország legfinomabb pisztrángja – Szilvásváradon például még nem kóstoltam –, de azok közül, amiket mostanában ettem, messze ez volt a legjobb.

Pisztráng a vendéglőben, fotó: Lillafüredi pisztrángtelep

Hogy mondjak valami kritikát is, a pisztrángok elég kicsik, 20-25 deka van írva egy adagra, de ez biztosan nem volt akkora, őszintén szólva egy éhes embernek egymagában kevés. Az ára is magas, egy adag 2900 Ft, ami nyilván átértékelődik annak fényében, hogy egy pisztrángot legalább másfél évig kell nevelgetni, mire ehető nagyságú lesz. Addig pedig biztosítani kell számára a friss, oxigénben gazdag, kifejezetten hideg vizet és az eledelt is. 

Pisztrángos ízkavalkád, fotó: Kalas Györgyi

Még ennél is nagyobb meglepetést tartogatott azonban a Pisztrángos ízkavalkád tál, amin többféle pástétom, pisztrángos pite és füstölt pisztráng is volt. Ez utóbbi egyébként az Erdei Halsütöde másik specialitása. Egy éjszakán keresztül pácolják a pisztrángot tizenkét féle fűszerben – a halsütőnek saját fűszerkertje is van – és hagyományos módon, bükkfafűrészporon füstölik egy napig, végül átmelegítve, majonézzel és mustárral tálalják.

Bár a hely specialitása a sült pisztráng, gyakran rendeznek gasztronapokat, amelyek keretében különleges pisztrángos ételeket készítenek, mint például halászlé vagy pisztrángos kenyérlángos. Kemencéjük is van, amit ilyenkor szintén befűtenek.

Magyarország legnagyobb vízesése, a lillafüredi, fotó: Kalas Györgyi

A pisztrángtelep 1932 óta üzemel, azaz közel 90 éves. Herman Ottó már 1906-ban javasolta a Szinva patak völgyében egy pisztrángtelep megépítését, ami azonban, egy tragédia miatt, csak jóval később valósult meg. 1932-ben ugyanis a Hámori-tó pisztrángjainak 80%-a egy betegség következtében elpusztult. A választás ekkor a Garadna völgyére esett, ahol a Margit-forrás állandó hőmérsékletű, oxigéndús vize alkalmas volt az ikrakeltetésre.

Az ikrákat Ausztriából és a Felvidékről hozták, és elkezdődött a pisztrángok tenyésztése, egyre több medencében. A háború végén a teljes halállomány megsemmisült, és az egész telep építését újra kellett kezdeni, a halakat a környező patakokból próbálták visszafogni. A nyolcvanas évekre a telep állapota jelentősen romlott, mára azonban több mint 30 tonna pisztrángot tudnak előállítani évente. A büfé mellett közvetlenül találhatók a medencék, mindkét irányba, ahol fajták szerint nevelkednek a pisztrángok, néhány medencében ponty is.

Háromféle pisztrángot tenyésztenek: sebes, arany és szivárványos pisztráng. Ezek közül a magyar hegyi vizekben a sebes pisztráng az őshonos, de a büfében alapvetően a szivárványos pisztrángot sütik, illetve néha az arany pisztrángot fokhagymás bundában. Bár a szivárványos pisztráng eredetileg amerikai fajta, de több a húsa, nagyobb, és gyorsabban nő – így könnyebb tenyészteni. Ízben nincs nagy különbség a két hal között.

Vendéglő a pisztrángoshoz, télen is nyitva, fotó: Facebook

Bár a telephez tartozó büfé a téli időszakra bezár, élő halat egész évben lehet kapni, 100 forintért meg is pucolják nekünk. Emellett a híres, bükkfán füstölt pisztrángot is árulják. A büfétől nem messze nyílt pár hónapja egy étterem, a Vendéglő a Pisztrángoshoz. Ez szintén a haltelephez tartozik, és egész éves nyitvatartással üzemel, ahol filézett pisztráng és más halak (ponty, kecsege, harcsa) is kóstolható.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások