Hirdetés

Bárkert Bistro - Nem csak turistáknak

Céklafasírt

Ha vegák vagytok, vagy több zöldséget akartok enni, akkor ez a céklafasírt tök jó újítás.

Vajsör

Harry Potter-rajongóknak kötelező!
Hirdetés

Bárkert Bistro - Nem csak turistáknak

A 2017-es nyitás után tavaly egy elég erős koncepcióváltáson esett át a Várkert Bazár szomszédságában található Bárkert Bistro, ami többek között a tulajdonos váltásnak köszönhető. Az átalakulás előtt a fine dining határozta meg az éttermet, ezzel azonban szakítottak. A jelenlegi séf, Rusvai Attila úgy gondolta, hogy a teljesen megújult étlapon olyan, könnyen érthető, de egy kis csavarral újragondolt magyaros fogások szerepeljenek, amikért nemcsak a turisták, de a helyiek is visszajárhatnak. A környezet miatt természetesen rengeteg a külföldi, de nem titkolt céljuk, hogy a magyar vendégek körében is minél nagyobb népszerűségre tegyenek szert.
Hirdetés

Amit már az elején le kell szögeznem, hogy bár munkán kívül is gyakran járok el enni, ilyen szép és jó ízléssel berendezett étteremben már régen voltam. Az egy dolog, hogy a hatalmas belmagasságnak és ablakoknak köszönhetően az egész beltér fürdik a fényben, de minden részlet, a színek, a textíliák, a bútorok tökéletes harmóniában vannak. Az egész helyet áthatja egy végtelen elegancia, ennek ellenére egy kicsit sem éreztem azt, hogy na, itt most aztán „viselkedni kell”. Az elrendezésénél szempont volt, hogy akár meghitt vacsorára, akár üzleti megbeszélésre érkezünk, meglegyen a privát szféra, így nincsenek egymás hegyén-hátán az asztalok. Erről egyébként leszokhatnának már az éttermek, mert sajnos rengetegszer tapasztalom, hogy a profit növelése érdekében (?) teljesen indokolatlan asztalmennyiséggel üzemelnek, ami nemcsak a vendégeknek kényelmetlen, de a személyzetet is hátráltatja. Nos, itt ilyen nincs.

Fotó: Mudra László

Az étel- és itallapon egyaránt fontos szerepet kap a szezonalitás. Az új menü megalkotásakor abszolút a hazai ízek domináltak. Signature fogásuk például a Bárkert© gulyás (2050 Ft), a Bárkert© csirkepörkölt zsemlegombóccal (3550 Ft), valamint a Cézár salátájuk és a túrógombócuk is (2950 Ft / 1650 Ft). A legnépszerűbb ételek között szerepel a kecskesajtos sütőtökgratin (2850 Ft), a lassan sült mangalicaoldalas konfitált babbal (4650 Ft), valamint a bárány (4550 Ft). Meglepve tapasztaltam egyébként, hogy nemcsak a vegákra gondoltak több ízben, de még a vegánok is jól tudnak itt lakni. 

Az ételekhez hasonlóan szintén vannak signature koktélok, és mint egykori bartender nagyon megörültem a pálinkás italoknak. Azt hinné az ember, hogy ha már van egy kevés pálinkánk, akkor azt egész sokféleképpen felhasználhatnánk koktélokba, de valamiért mégsem tesszük. Nem úgy a Bárkert Bistro! Pear and Pálinka fantázianevű koktéljukban a körtelevet, a bodzaszirupot és a citromfüvet Panyolai vilmoskörte-pálinkával támogatják meg (2450 Ft). Ezenkívül kiemelném még a Sidecar Tokaji Editiont, amiben konyak, narancslikőr és Tokaji édes szamorodni felelnek a kellemes hangulatért (2450 Ft).

Ha már olyan népszerű előétel a sütőtökgratin, én is ezzel kezdtem. A tálalása nagyon tetszett: egy többrétegű tornyocskát kaptam a tányéromra, tökmagropogóssal. Ízében nekem túlságosan dominált a sütőtök, így sem a kecskesajt, sem a szarvasgomba nem tudott érvényesülni, ezért bevallom, ettől nem voltam elájulva. 

Fotó: Mudra László

Mindenért kárpótolt azonban a tengerisüllő-filé batátapürével és patiszonnal (4450 Ft). Jézus és Mária. Eszméletlenül finom volt! Tökéletesen ropogósra sült a hal bőre, míg a húsa gyakorlatilag leolvadt a késem széléről. A fűszerezés nem volt túlgondolva – a jó értelemben, a tetejére szórt durva szemű só pontosan azokat az ízeket hozta ki, amiket kellett. A köret szintén kifogástalan volt, és még újdonságot is tartogatott a számomra. A batátapürében helyet kapott savanyított tarlórépa is, amivel korábban még nem volt alkalmunk bemutatkozni egymásnak. Ha másnak is idegen, úgy a képen a rózsaszín kis valamikről van szó. Engem leginkább a retekre emlékeztetett az íze, savanyított verzióban pedig zseniális ellenpólusa volt az amúgy édeskés pürének. 

Fotó: Mudra László

A marhatatár marinált zöldségekkel kerek volt és könnyed – minden értelemben. Nem volt elrontva azzal, hogy teleszórják pirospaprikával, ami minden mást elnyom (3350 Ft). 

Fotó: Mudra László

A báránycomb aszalt paradicsomos kuszkuszon érkezik mentás joghurttal, és a saját pecsenyelevébe van visszaforgatva. Nem hiába az egyik legnépszerűbb fogás a vendégek körében. A kuszkusz és a bárány híresen jó barátok, ez a mártás viszont ad egy új csavart az egésznek, így egy nagyon komplett ízélményben lehet része annak, aki ezt választja. Egy pohár kékfrankossal ajánlom feltenni a pontot az i-re!

Fotó: Mudra László

No és akkor a második fénypontja következik az itt eltöltött estémnek. Desszertek közül a csokivariációkat kóstoltam meg, amit forraltbor-sorbet-val tálalnak. Vagyis FORRALTBOR-FAGYIVAL! Hát mégis ki látott már ilyet? Mert én még nem, de szeretnék minél többet! Mivel némileg elfogult vagyok mindennel, ami a borhoz köthető, és imádom, ha azon túl is használják, hogy kiöntik a megfelelő pohárba, ezzel engem teljesen megvettek. A sütemény része a látszat ellenére egyáltalán nem volt gejl, jól érvényesült a gesztenye és nagyon jólesett az édesség után az egyébként inkább dísznek szánt ribizli (1650 Ft).

A fentiekből már kiderülhetett, hogy az árfekvés miatt ez nem az a hely, ahova hetente többször beülsz a haverokkal, de ünnepibb alkalmakra, hivatalos megbeszélésekre vagy randihelyszínnek tökéletes választás, úgyhogy rakjátok fel a térképre a Bárkert Bistrót – mi megtettük! 

Bárkert Bistro, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2–6.


Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások