Hirdetés

Bemutatjuk Budapest egyik legjobb és legolcsóbb kínai éttermét

Csirkebecsinált leves

Kissé citromos, picit tejszínes, nagyon zöldséges leves, amit egész évben ehettek!

Sós túrós pite

Szuperegészséges kajaötlet!
Hirdetés

Bemutatjuk Budapest egyik legjobb és legolcsóbb kínai éttermét

Bár a kőbányai kínai negyed és a kínai ételek rajongói előtt nyilván nem újdonság a Dabao Jiao Zi nevű hely, de én nem olyan régen fedeztem fel, és teljesen bele is szerettem.
Hirdetés

 A gőzölt, vagy sült gombóc/batyu amúgy is az egyik kedvenc kajám, – annak ellenére, hogy sokáig nem is tudtam pontosan, mi a hivatalos neve és mi a különbség a bao és a jiaozi között. Ez itt például nem bao, hanem mint a hely neve is mutatja, jiaozi (ejtsd: csiaoce), a sült verzió pedig jianjiao, és ez a két étel a hely fő attrakciója.

Fotó: Mudra László

A bao nevű gombócnak más a tésztája, sokkal levegősebb, mivel van benne élesztő, és a formája is más: nagyobb és kerekebb, míg a jiaozi hosszúkás és kisebb, talán leginkább a pelmenyihez hasonlít, és mindig hús kerül bele, vega verzió ebből nincs. Elég sok helyen kóstoltam már, de amit itt adnak, azért egészen odavagyok. Ráadásul a hely ár/érték arányban is zseniális, 1500 Ft-ért kapunk 15 húsos táskát, egyedül szinte nem is lehet megenni, egy salátával simán kétszemélyes adag.

Fotó: Mudra László

Az étteremben egyébként néhány más étel is van, de szinte mindenki csak a jiaozi-ért jár ide, nagyon ritka, hogy mást látnánk az asztalokon, mint a batyukat. Mint ahogy az is ritka, hogy ne kínaiak ennének itt, ebből is látszik hogy autentikus helyről van szó. Ráadásul a batyuk készítését sem fedi titok, minden ott helyben készül a hátsó konyhában, bárki láthatja.

Fotó: Mudra László

Általában hárman készítik a batyukat egy asztal körül: egy valaki nyújtja a tésztát, majd belekerül a friss töltelék, ami rák és sertéshús, valamint némi újhagyma vagy zöldség keveréke. Utána szépen, csepp formájúra összehajtogatják, és mehet is a főzésre, majd a vendég elé.

Fotó: Mudra László

Ez a húsos batyu annyira híres, hogy sokan haza is hordják, ennek semmi akadálya egyébként, negyven darabot 3000 Ft-ért kapunk elvitelre, lefagyasztva, otthon elég gőz fölött elkészíteni, vagy ahogy helyben ajánlották: kétszer forró vízbe dobni, majd gombóc-szószba mártani, és lehet is enni.  

Fotó: Mudra László

Ha valaki nem jiaozi-t kérne (ami teljesen érthetetlen lenne) akkor választhat wonton levest – ami a másik legnépszerűbb étel itt, és ebben is van némi töltött batyu, – csípős pacalt, marhahúsos tészta levest, vagy kétféle salátát. Ezeket is kóstoltam már, a vékonyra szeletelt főtt marhacomb és a fokhagymás, csípős uborkasaláta sem rossz, de egyik sem kiemelkedő – ide tényleg a jiaozi, azaz a húsos táska miatt kell jönni! Magyarul nem tud senki, ne is számítsunk rá, csak mutassunk rá az étlapon arra, amit szeretnénk, aztán várjuk a sorsunkat. Jó lesz!

Dabao Jiao Zi, Jegenye u. 23.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások