Hirdetés

Bemutatjuk Budapest egyik legjobb és legolcsóbb kínai éttermét

Káposztás lángos

Lángos télen-nyáron!
Hirdetés

Bemutatjuk Budapest egyik legjobb és legolcsóbb kínai éttermét

Bár a kőbányai kínai negyed és a kínai ételek rajongói előtt nyilván nem újdonság a Dabao Jiao Zi nevű hely, de én nem olyan régen fedeztem fel, és teljesen bele is szerettem.
Hirdetés

 A gőzölt, vagy sült gombóc/batyu amúgy is az egyik kedvenc kajám, – annak ellenére, hogy sokáig nem is tudtam pontosan, mi a hivatalos neve és mi a különbség a bao és a jiaozi között. Ez itt például nem bao, hanem mint a hely neve is mutatja, jiaozi (ejtsd: csiaoce), a sült verzió pedig jianjiao, és ez a két étel a hely fő attrakciója.

Fotó: Mudra László

A bao nevű gombócnak más a tésztája, sokkal levegősebb, mivel van benne élesztő, és a formája is más: nagyobb és kerekebb, míg a jiaozi hosszúkás és kisebb, talán leginkább a pelmenyihez hasonlít, és mindig hús kerül bele, vega verzió ebből nincs. Elég sok helyen kóstoltam már, de amit itt adnak, azért egészen odavagyok. Ráadásul a hely ár/érték arányban is zseniális, 1500 Ft-ért kapunk 15 húsos táskát, egyedül szinte nem is lehet megenni, egy salátával simán kétszemélyes adag.

Fotó: Mudra László

Az étteremben egyébként néhány más étel is van, de szinte mindenki csak a jiaozi-ért jár ide, nagyon ritka, hogy mást látnánk az asztalokon, mint a batyukat. Mint ahogy az is ritka, hogy ne kínaiak ennének itt, ebből is látszik hogy autentikus helyről van szó. Ráadásul a batyuk készítését sem fedi titok, minden ott helyben készül a hátsó konyhában, bárki láthatja.

Fotó: Mudra László

Általában hárman készítik a batyukat egy asztal körül: egy valaki nyújtja a tésztát, majd belekerül a friss töltelék, ami rák és sertéshús, valamint némi újhagyma vagy zöldség keveréke. Utána szépen, csepp formájúra összehajtogatják, és mehet is a főzésre, majd a vendég elé.

Fotó: Mudra László

Ez a húsos batyu annyira híres, hogy sokan haza is hordják, ennek semmi akadálya egyébként, negyven darabot 3000 Ft-ért kapunk elvitelre, lefagyasztva, otthon elég gőz fölött elkészíteni, vagy ahogy helyben ajánlották: kétszer forró vízbe dobni, majd gombóc-szószba mártani, és lehet is enni.  

Fotó: Mudra László

Ha valaki nem jiaozi-t kérne (ami teljesen érthetetlen lenne) akkor választhat wonton levest – ami a másik legnépszerűbb étel itt, és ebben is van némi töltött batyu, – csípős pacalt, marhahúsos tészta levest, vagy kétféle salátát. Ezeket is kóstoltam már, a vékonyra szeletelt főtt marhacomb és a fokhagymás, csípős uborkasaláta sem rossz, de egyik sem kiemelkedő – ide tényleg a jiaozi, azaz a húsos táska miatt kell jönni! Magyarul nem tud senki, ne is számítsunk rá, csak mutassunk rá az étlapon arra, amit szeretnénk, aztán várjuk a sorsunkat. Jó lesz!

Dabao Jiao Zi, Jegenye u. 23.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások