Bemutatjuk Újbuda legkisebb cukrászdáját
Zsigmond Zsófi a pályaelhagyók táborát erősíti: sokáig egy filmforgalmazó cégnél dolgozott, első kislánya születése után még visszament korábbi munkahelyére, de a második után már intenzíven sütni kezdett, eleinte főleg fotózásokra “Akkor jöttem rá, hogy a sütés engem nagyon kikapcsol, sokkal jobban mint bármi” – meséli Zsófi.
Fotó: Hartyányi Norbert
Az apró helyiséget már régen kinézte magának, majd másfél évig ostromolta a tulajt, amíg kötélnek állt, és kiadta neki a műhelyt. Három éve, márciusban kapta meg a kulcsokat és augusztusban már meg is nyitotta a helyet, de azt ő is bevallja, hogy sokkal több munka volt vele, mint azt eredetileg elképzelte, és cukrászdát nyitni korántsem olyan egyszerű. Arra viszont nagyon büszke, hogy a nyitás óta nem kellett több pénzt beletennie, a cukrászda a nyitás óta önfenntartó.
Fotó: Hartyányi Norbert
A Hacukiban Zsófi azt süt, amit előző nap kitalál, vagy amiből van friss alapanyag, néhány sütit azonban minden nap készít, különben, ahogy ő fogalmaz “kitör a forradalom”. Ilyen például a brownie keksz, ami már a Hacuki védjegyének számít. De népszerű a sajttorta, a barackos joghurttorta, a mogyorós csokitorta, és szintén nagyon felkapott a fahéjas almatorta. Amikor megérkeztünk, Nutellás kuglóf készült, és éppen kisült a mákosguba-torta, valamint a málnás pite, amit meg is kóstoltam, és rögtön a kedvencem lett. A Hacukiban egy percre sem áll le az élet, folyamatosan készülnek a torták, a kekszek, kisül a pogácsa is, minden süti az orrunk előtt készül, nem is lenne helye külön műhelynek. Zsófi kávézóknak is süt, tortáival találkozhattok például a Pagony könyvesbolt kávézójában és a Magvető Caféban is.
Fotó: Hartyányi Norbert
A Hacuki viszonylag eldugott helyen működik, és a vásárlók a 80 %-a rendszeres törzsvendég. Zsófi maga is meglepődött, mekkora igénye van az embereknek a beszélgetésre. “Én úgy gondoltam, hogy majd biztosan itt veszik meg az emberek a tízórait a gyerekeknek, ezért is nyitunk fél nyolckor. Ehelyett inkább az történik, hogy a szülők leadják a gyerekeket, és ők maguk jönnek be reggelizni és persze beszélgetni. Mivel ez egy nagyon pici helyiség, olyan, mintha a konyhámba lépnének be, így rögtön otthon érzi magát mindenki” – meséli Zsófi. De nem csak a szülők, a gyerekek is imádják a Hacukit, vannak, akik vidékről járnak be suliba, és itt várják meg reggel az iskolakezdést. A Hacuki tehát nemcsak cukrászda, hanem egyben közösségi központ is.
Fotó: Hartyányi Norbert
Zsófi egyébként is nagy hangsúlyt helyez a közösségi programokra, rendszeresen szerveznek Márton-napi lámpás felvonulást, halloweeni beöltözést meleg kakóval, és egyéb gyerekprogramokat a közeli játszótéren. Az árak pont olyanok, mint a hely: barátságosak, a kekszek, és a péksütik 200 forintba kerülnek, a tortaszeletek ára 500-550 Ft, a Kolumbiából érkező, 100 % arabica kávé pedig 260 Ft.
Fotó: Hartyányi Norbert
Persze a cukrászda-tulajdonos élete nem csak móka és cukormáz, reggel hatkor már a cukrászdában van, hogy tízig megsüssön 15-20 tortát. Emellet nagyon sokat kell egyensúlyozni, hogy kijöjjön a matek, Zsófi ragaszkodik a jó alapanyaghoz, például a rengeteg francia vajhoz, ami nem olcsó. Folyamatosan gondolkodik egy nagyobb helyben, de nem egyértelmű az sem, egyáltalán szükséges-e. Igaz, hogy egy ilyen kis helyre kevesebb vendég fér be, de alacsonyabban lehet tartani az árakat, így összességében lehet, hogy többen jönnek. Zsófi ezzel együtt is úgy gondolja, megéri. A mai napig mindig úgy kel fel, hogy imád sütni, és nagyon szereti ezt csinálni.
Hacuki Sütibolt, Dávid Ferenc u. 11.