Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Bikavért és sok-sok hagymát is használ Pohner Ádám a Bocuse d’Or-on

Rántott kelbimbó

Jól olvassátok! Rántott. Kelbimbó.

Töltött padlizsán

Egyszerű ÉS nagyszerű!
Hirdetés

Bikavért és sok-sok hagymát is használ Pohner Ádám a Bocuse d’Or-on

Január 29-30-án zajlik Lyonban a Bocuse d’Or világdöntő. Idén Pohner Ádám, a Kistücsök szakácsa képviseli Magyarországot Lyonban, aki csapatával a 8. helyen végzett a tavaly nyáron, Torinóban megrendezett európai válogatón. Ö az idei verseny legfiatalabb indulója. A verseny két napig tart, hiszen összesen 24 ország szakácsai mérik össze a tudásukat. A kötelező alapanyagok mellett a magyar csapat sok magyaros dolgot is megmutat a menüben. 
Hirdetés

Pohner Ádámmal még az európai válogató előtt beszélgettünk, akkor elmesélte, hogy gimnáziumban jött rá, hogy szakács szeretne lenni, bár nem származott vendéglátós családból. Sokat volt otthon egyedül nyári szünetekben, és állandóan mirelit kaján élt, és amikor megcsömörlött a fagyasztott pizzától, elkezdett főzni. Legelőször paprikás krumplit főzött 17 évesen, aztán nem volt megállás. Ádám elmondta, szerinte hatalmas siker, hogy egy vidéki étterem szakácsa indulhat a Bocuse-versenyen, és nagy lehetőség a vidéki gasztronómiának, hogy képviseltetni tudja magát Lyonban is. Úgy érzi, a Kistücsök szakácsaként nem csak Magyarországot, hanem a Balatont is képviseli ezen a versenyen.

Pohner Ádám, fotó: Fekete Antonio

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke elmondta, nagyon jó helyzetben van a magyar csapat, hiszen minden körülmény adott volt a koncentrált felkészüléshez. Azt is hozzátette, hogy a Bocuse d’Or azért is fontos verseny, mert olyan fejlesztések történnek, amelyek később beszivárognak a mindennapi gasztronómiába is, emellett a felkészülések során megszerzett tudást folyamatosan igyekszik továbbadni a jövő generációinak. Széll Tamás versenyzéséről oktató videó készült, Pohner Ádámék felkészülését pedig folyamatosan figyelhette és segíthette mintegy 15 szakácstanuló vagy kezdő szakács.

Pohner Ádám úgy nyilatkozott, hogy nagyon izgatottan várja versenyt. A Bocuse d’Or-on minden évben kötelező alapanyagok vannak, de Pohner azt mondta ezek mellé jó néhány magyar alapanyag is befér. Megjelenik majd a versenyételben többek között a derelye, a tokaji ecet, a bikavér, a technológiák közül pedig kiemelten fontos a savanyítás. A magyar csapat coach-a idén Segal Viktor, Pohner segítője pedig Csillag Ádám. 

Fotó: Fekete Antonio

A Bocuse d’Or a világ legnagyobb presztízsű szakácsversenye, a versenyt a névadó Paul Bocuse alapította 32 éve Lyonban, azóta minden második évben megrendezik. A Bocuse d’Or döntőn Magyarország először 2013-ban képviseltette magát. Akkor Széll Tamás és csapata a 10. helyet szerezte meg. 2015-ben Molnár Gábor a 13. helyen végzett. 2017-ben ismét Széll Tamás vezette a magyar csapatot, aki egy bravúros európai győzelem után a 4. helyet szerezte meg Lyonban.

Ahogy minden évben, a versenyzőknek most is egy zöldség és egy hústálat kell majd elkészíteniük valamivel kevesebb, mint 5 és fél óra alatt. A 2019-es versenytémák a tavaly elhunyt Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítanak emléket. A tányértéma (Joel Robuchon tiszteletére) egy igazi francia klasszikus, a zöldség chartreuse, amelyet meghatározott kagylófélékkel kell majd elkészíteni. (32 db fésűkagyló, 60 db szívkagyló, 18 db osztriga és 60 db feketekagyló). Az ételekről nem véletlenül nem láthatunk fotókat, hiszen a versenyételt az utolsó pillanatig titkolják. 

Segal Viktor a coach, és Hamvas Zoltán, az akadémia elnöke. Fotó: Fekete Antonio.

A chartreuse egyébként egy nálunk kevésbé ismert zöldséges étel, amelynek alapja a párolt káposzta, és formában készül.  Az ételhez csak a versenypiacon elérhető zöldségek használhatók fel. A hústál kötelező alapanyaga a csontos borjúkaraj (5 csonttal), azonban újszerű kihívás, hogy az ételhez a csontot is fel kell használni, sőt, együtt is kell főzni vele.

A magyar csapat kedden reggel, harmadikként kezd majd főzni, eredményhirdetés pedig szerdán este hat körül várható. Az eredményről mindenképpen beszámolunk.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások