Hirdetés

Bor, mámor, Fióka

Málnahabos Viktória-piskóta

Jól áll neki a PINK! :)
Hirdetés

Bor, mámor, Fióka

Most már tényleg ideje lenne többször látogatnom a budai oldalt, mert annyi klassz hely van, amiről nem tudok, hogy szégyen. A Fiókáról a szerkesztőségben hallottam először, ugyanis többen mesélték, milyen jókat esznek-isznak itt, hát nem volt mit tenni, eljöttem én is. :D
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hibát találtam
Hirdetés

A Fióka épületének komoly múltja van, korábban postafiókként működött – innen ered a név is –, étteremként mindössze 7 éve üzemel, azóta viszont töretlen a sikere. Nem is csoda, hiszen nemcsak hogy időről időre fantasztikus étlapot állítanak össze Mézes Attila konyhafőnök segítségével, de közben nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy az ételintoleranciával rendelkező vendégek is tudjanak miből válogatni. Emellett folyamatosan tartanak különböző tematikájú borkóstolókat és zenés esteket is. A bornak nem csak az étel kísérőjeként jut nagy szerep, az étteremben több helyen is visszaköszön valamilyen dekoráció formájában, így engem azonnal megvettek. 😀 Az enteriőr és a kert is szuperhangulatos, tipikusan egy olyan hely, ahol végtelen órákat tudsz eltölteni anélkül, hogy észrevennéd, mert egyszerűen csak élvezed. 

Fotó: Mudra László

A vírus elleni védekezésre különösen figyelnek, az étel- és itallapok mind egyszer használatos, újrahasznosított papírból készülnek, az evőeszközöket pedig minden reggel külön csomagolják, hogy semmivel ne érintkezzenek addig, amíg a vendég elé nem kerülnek. Az általános lazítás dacára náluk a felszolgálók még a kerthelyiségben is maszkot viselnek, ugyanez igaz természetesen a konyha teljes személyzetére is.

Fotó: Mudra László

Az állandó étlap mellett egyébként minden hónapban kiválasztanak egy „sztár hozzávalót”, és az abból készült ételeket a séf ajánlatai között találjuk a táblán. Egy évben egyébként kétszer-háromszor is váltják az étlapot, hogy mindig a lehető legfrissebb szezonális alapanyagok kerüljenek a tányérunkra. Lássuk, most mik is voltak ezek. 

Céklás quinoa gránátalmával, avokádóval és marinált tofuval 

Hiába vegán fogás, azt mondják, az étlapra kerülése óta az egyik legnépszerűbb tétel még a húsevők körében is, amit abszolút meg tudok érteni. Ott indul, hogy már ránézni is csodálatos. A sötétlila cékla és az élénkzöld avokádó annyira jól mutatnak egymáson, hogy alig bírtam kivárni, hogy elkészüljenek a képek és meg is kóstolhassam. Azt kell mondanom, ízében legalább akkorát üt, mint látványban, a cékla markánsabb ízét nagyon klasszul egészíti ki az avokádó lágysága, a saláta pedig a roppanósságával volt klassz kiegészítője az egésznek. A tofun nem véltem felfedezni semmi különösebb extrát, de nem is éreztem a hiányát. Ilyen egy tökéletes nyári étel (3680 Ft).

Fotó: Mudra László

Porchetta sütőben sült zöldségekkel

Éles váltás következett a vegán fogás után, de hát gyáva népnek nincs hazája, szóval nekiveselkedtünk ennek a sokkkkkal kevésbé beachbody-barát tányérnak is. Aki esetleg nem lenne képben porchetta ügyben, annak súgom, hogy ez a malac húsos-bőrös hasi része. Leginkább Olaszországban népszerű, de itthon is sok étlapon találkozhatunk vele. Ami az ízét illeti, a fotósunk olyannyira volt tőle elájulva, hogy egyszerűen muszáj idéznem, mert úgy gondolom, hogy ennél jobban nem hozhatnék hozzá kedvet. Miközben láthatóan nem tudott betelni a dologgal, olyan mondatok hangzottak el, hogy „az ízek spektruma bomlik szét az ember nyelvén”, „ez annyira finom, hogy tutira a malac lelke is benne van”. Azt gondolom, ennél többet nem is kell hozzáfűznöm. 😀 Nekem az volt nagyon szimpatikus, hogy mivel már eleve egy nem túl könnyed ételről van szó, nem nehezítették tovább valamilyen krumplis körettel, hanem friss idényzöldségeket pakoltak mellé (3180 Ft). 

Fotó: Mudra László

Kapros tökfőzelék citrusos gravlax lazaccal

A főételek közül nekem ez volt a kedvencem. Szinte alig van olyan étterem, ahol ne lehetne lazacfilét kapni, mert ez valahogy olyan kötelező lett, és sajnos azt tapasztalom, hogy sokszor meg se próbálnak kreatívan hozzáállni. Megsütik, mellétesznek valami salátát, és csókolom. Ezért hát nagyon tetszett, hogy itt még ha magának a halnak az elkészítésében nem is volt világokat megrengető csavar, de a „köretére” annál nagyobb hangsúlyt fektettek. Mondanom sem kell, hogy a tökfőzelék köszönőviszonyban sincs menzás emlékeinkkel (bár én azt is szerettem), már csak azért sem, mert a gyalult tököt fehérboron futtatják meg, amitől kap egy extra kis ízt. Annak ellenére, hogy a tök és a lazac is eszméletlenül puha volt, egyiket sem főzték túl, de ami nálam a pálmát vitte, azok a képen látható zöld cseppecskék, vagyis a kaporolaj. Igen, kaporolaj. Fenomenálisan finom! Sajnos ez az étel csak júliusban elérhető, szóval siessetek, le ne maradjatok róla (4480 Ft)!

Fotó: Mudra László

Diós-mandulás répatorta narancsos glezzel és kókuszos fehér csokival 

Őszinte leszek, én abszolút nem vagyok édesszájú, nagyjából évente kétszer jut eszembe magamtól bármilyen desszertet rendelni, de ha mégis, akkor az vagy cheesecake, vagy répatorta. Ennek fényében nem is volt kérdés, hogy a créme brulée helyett erre vetem rá magam. A széle szuperropogós, míg belül ott van ez a zseniális töltelék, de ami nekem a legjobban ízlett, az a narancsos karamellöntet. Ettől én kerültem olyan állapotba, mint Laci a porchettától, ha kihozták volna az egész tortát, tutira addig ettem volna, amíg van. Nem mondom, az ára egy desszerthez képest nem kevés, de higgyétek el, megéri (1580 Ft)! 

Fotó: Mudra László

Akár egy romantikus vacsira, akár nagyobb társasággal érkeznél, a Fiókánál keresve sem találni hangulatosabb helyet. Bátran ajánlom mindenkinek, aki nemcsak a jó ételeket szereti, de az is fontos számára, hogy azokat milyen bor kíséri. 

Cím: 1122 Budapest, Városmajor utca 75.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások