Hirdetés
Húsvéti menü

Budapest legújabb szenzációja egy iráni cukrászda

Ferdinánd tekercs

Az 1920-as évekből.

Epres rakott tejberizs

Hirdetés

Budapest legújabb szenzációja egy iráni cukrászda

Az iráni édességeket kínáló cukrászda nemes egyszerűséggel az Iran nevet viseli, és alig két hónapja nyílt meg a Nagy Diófa utcában, de máris egymásnak adják a kilincset a vevők.
Hirdetés

A hely tulajdonosa egyelőre egy szót sem beszél magyarul, két éve él Budapesten, előtte közel húsz évig Norvégiában lakott, ahol szintén cukrászdája volt. Norvégiából aztán el kellett jönnie, Fereydu úr azonban nem bánja a váltást, azt mondja, imádja Budapestet, és a magyarok nagyon kedvesek, sokkal jobb fejek, mint a norvégok. Emellett jobban hasonlítanak az irániakra, mert mosolygósak és beszédesek. Hát nem tudom, valóban ilyenek vagyunk-e, mindenesetre jó volt hallani, hogy ilyennek lát minket egy iráni cukrász.

Fotó: Hartyányi Norbert

A cukrászda tele van jól kinéző sütikkel, nekem legjobban mégis az árazás jött be, a bal oldali hűtőben minden 200, a jobb oldaliban pedig minden 300 forint, és kész. A legnagyobb választék természetesen baklavákból van, aminek én személy szerint soha nem voltam nagy rajongója, de ez ne tántorítson el senkit! Csodásan néznek ki.

Fotó: Hartyányi Norbert

Az én kedvencem egy bámia nevű édesség  lett, (ami egyébként úgy tudom eredetileg okrát jelent, és azért hívják így ezt a sütit, mert pontosan úgy néz ki, mint az okra) Pedig nekem inkább a churros jutott eszembe róla, és nagyjából úgy is készül: azaz a fánktésztát belenyomják forró olajba, majd kisütik. Csakhogy a spanyolok itt meg is állnak, – igaz az elkészült hurkácskákat előszeretettel mártogatják még csokoládéba. Az irániak viszont beáztatják még a kisült sütit sáfrányos cukorszirupba, ami első harapásra jól megcsapja az ember ízlelőbimbóit, másodszorra azonban átjön a ropogós fánk is. Ez a sütemény tényleg csodás, és csak 200 forint.

Fotó: Hartyányi Norbert

Azért nem mindegyik süti tömény cukorszirup. Vannak lekváros sütemények, és vajas kekszek is, mint például a danmarka, aminek neve a dán vajas kekszre utal, van egy nagyszerű, sárga sáfrányos keksz, (ezt is nagyon ajánlom!) és rengeteg pisztáciás-vajas dolog. Nagyon bejött például a zaban nevű süti, ami egy pisztáciás leveles tészta, és bár első ránézésre száraznak néz ki, egyáltalán nem az. Hamar rá lehet kapni, és van ugyanez joghurtos, sáfrányos változatban is, – a sáfrány elég gyakran használatban van.

Fotó: Hartyányi Norbert

A jobboldali, krémes süteményes hűtőre már át sem mertem kukucskálni, nem beszélve a kóstolásról, de 300 forintért tényleg hatalmas, autentikus krémes sütiket, és töltött fánkokat ehetünk. Szintén 200 a kávé, meg a tea is, – utóbbi mondjuk nem az a sűrű, szinte kesernyés fekete tea, amit az ember ilyen helyeken megszokott. A tulajdonos mindent saját maga süt, egyetlen bánatom volt, hogy semmilyen sós sütemény nem volt, én ezeket jobban értékelem mint az édességeket. De valóban nagyon kicsi a hely, így a tulajdonos egyelőre nem tud sós süteményeket készíteni, az viszont biztos, hogy az édesség kínálatra nem lehet panasz.

Iran cukrászda, Nagy Diófa utca 32.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások