Hirdetés
Instant

Budára költözött az egyik legautentikusabb indiai étterem

Majonézes tojássaláta

10 perc után ez a kaja megmentheti az esti bulit, kiváló reggelire és tízóraira is.
Hirdetés

Budára költözött az egyik legautentikusabb indiai étterem

A magyarok körében valamilyen oknál fogva nem túl népszerű az indiai konyha, pedig zseniális ételeik vannak, arról nem is beszélve, hogy a vegák számára valóságos kincsesbánya. A nemrég lokációváltáson átesett Curry House-ról egy ismerősöm mesélt, és azt mondta, hogy mindenképpen ki kell próbálnom. Mivel amúgy is nagyon szeretem a keleti konyhát, nem is kellett több, hogy ellátogassak hozzájuk.
Hirdetés

A korábban a nyolcadik kerületben működő Curry House azért költözött Budára, mert szerettek volna egy nagyobb helyet, ahol egyrészt több vendéget tudnak befogadni, másrészt kerthelyiség is van. Mindezt sikerült is megtalálniuk a János Kórháztól mindössze néhány percre lévő cím alatt. A Curry House előtt egy magyaros étterem üzemelt itt, aminek az emlékei még itt-ott tetten érhetőek, főleg a kinti részen, de belépve kétsége nem lehet senkinek azt illetően, hogy hova érkezett. A vendégeik egy része egyébként indiai, de amúgy is elég nagy törzsközönséggel büszkélkedhetnek, akik követték őket Budára.

Ami az étlapot illeti, a szakácsok egytől egyig India északi részéről származnak, a tulajdonos pedig bangladesi, így az autentikus ízek garantáltak. Legnépszerűbbek természetesen a tandoorban készült ételek, de a csirkés és bárányos fogások is közkedveltek. Ugyan volt szerencsénk találkozni a tulajdonossal is, minket Márti, az étterem szíve-lelke szolgált ki, aki nem mellesleg a 2013-as nyitás óta tagja a csapatnak, így nemcsak az étlapról tud mindent, hanem a vendégekről is. Rengeteg tételen megakadt a szemem az étlapon, de végül rábíztuk magunkat. 

Fotó: Mudra László

Vegyes tál 

Előételnek egy vegyes ízelítőt kaptunk, amin volt hagyma bhaji, tigrisrák koliwada, pani puri, tandoori szárnyak és zöldséges samosa. Mivel, felteszem, ez kevesek számára jelent bármit, ezért kezdjük az elején. 😀 A hagyma bhaji csicseriborsólisztbe forgatott hagymaszeletek, ami engem leginkább a tócsnira emlékeztetett. A rák szintén csicseriborsólisztben van megforgatva, piros színe ellenére inkább édeskés ízű, mint csípős. A pani puri az egyik legjellegzetesebb indiai streetfood, ez egyfajta ropogós tészta, amibe korianderes, fűszeres burgonyát és hagymát töltenek. A zöldséges samosában burgonya és borsó keveredik, szintén olajban sütik ki, kicsit keményebb a külseje, belül finom puha. A tandoori szárnyak pedig értelemszerűen tandoor kemencében sültek ilyen szép pirosra (4500 Ft).

Vajas csirke 

A vajas csirke nagy meglepetés volt, mert ennyire finom, puhára sült csirkével már rég találkoztunk, valósággal elolvadt a szánkban. A csirkemellkockák paradicsomos-kesudiós szószt kapnak, amit még tejszínnel, indiai fűszerekkel, sajttal és természetesen vajjal támogatnak meg. Amellett, hogy a csirkébe tényleg képtelenség lenne belekötni, a szósz gyönyörű fényes és homogén. Aki esetleg gyerekkel érkezik, ezzel egészen biztosan nem lőhet mellé, mert amellett, hogy nagyon finom, egyáltalán nem csíp (2500 Ft). 

Fotó: Mudra László

Paneer Tikka

Nekem a legjobban talán ez ízlett, mert egyrészt élek-halok a sajtokért, másrészt élek-halok a sajtokért. 😀 A paneer ugyebár az indiaiak házi sajtja, ami a mi túrónkhoz hasonló eljárással készül, azzal a különbséggel, hogy keményebbre préselik. Önmagában elég semleges íze van, így ezerféle módon variálható. Ez esetben némi chilivel lett megtámogatva, ezért is van ilyen kicsit piroskás színe. Felszolgáltak mellé egy mentás szószt, amivel konkrétan nem tudtam betelni, így ezt feltétlenül próbáljátok ki! Köretként vele sült krumpli és hagyma érkezik (2200 Ft).

Csirke Madras

Közvetlenül a paneer tikka masala után nálunk ez került a dobogó második fokára, mert a fűszerezése valami egészen elképesztően finom volt. Leginkább a mustáros, gyömbéres ízjegyek domináltak, de egyébként egy hagymás-kesudiós szószban vannak megforgatva a csirkemelldarabok, aminek a tetejére kókuszreszelék kerül. Ez elsőre nekem furcsán hangzott a mustáros vonallal, de nagggggyon jó volt. Ne tévesszen meg az erőteljes színe, inkább pikáns, mint csípős, szóval aki nem rajong a tüzes ízekért, az is bátran kérje (2400 Ft). A kétféle csirkéhez egyébként zöldséges tawa pualót választottunk köretnek, ami vegyes zöldségekkel és paneerral kevert byriani rizs, amit még fehér borssal és vajjal turbóznak. Ezenkívül érkezett még fokhagymás naan kenyér is, amiből nagyjából bármennyit meg tudtam volna enni (1200/700 Ft).

Fotó: Mudra László

Sós és mangó lassi

Ennyi finomság után természetesen joggal szomjaztunk meg, így egy-egy lassi formájában érkezett a segítség. A mangó lassi egy olyan dolog, amit egy indiai helyen nem lehet kihagyni, sóssal pedig meg még nem találkoztam, így kérdés sem volt, hogy megkóstoljuk. A lassi egyébként egy joghurt alapú ital, amit aztán jellemzően egzotikus gyümölcsökkel és némi fűszerrel ízesítenek. A mangósat imádtam, a sós nekem annyira nem ízlett, a fotósunk azonban egy cseppet sem hagyott belőle. 

A Curry House-t azoknak ajánlom, akik szeretnek más nemzetek kultúrájával kísérletezni, valamint a vegáknak, mert rengeteg izgalmas fogást tartogat számukra az étlap! 

Cím: 1125 Budapest, Diós árok 16.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások