Hirdetés

Büntetést kell fizetni egy étteremben a vendégeknek, ha meghagyják az ételt

Tripla csokis cannoli

A ütéséhez speckó fémcsőre lesz szükségetek, de ilyet a nagyfaterotoknál is találhattok

Tripla húsos spagetti

Ha már vágytok valami igazán húsos dologra, akkor ez a ti receptetek.
Hirdetés

Büntetést kell fizetni egy étteremben a vendégeknek, ha meghagyják az ételt

Szokatlan módszerrel küzd az élelmiszerpazarlás ellen egy cseh vendéglős: aki a tányéron hagyja a köretet, annak fizetnie kell.
Hirdetés

A Prága északi részén lévő Litvinov vendéglőben régóta próbálnak küzdeni az élelmiszer-pazarlás ellen, de mint mondják, hiába. Egy falusi étteremnek könnyebb dolga van, hiszen a maradékot az állatok étkeztetésére általában még fel lehet használni, de egy nagy városban nincs ilyen lehetőség. A szigorú egészségügyi előírások miatt rászorulóknak sem adhatják a meghagyott ételt – ez sajnos nálunk is így van.

A Radio Praha által megszólaltatott tulajdonos, Jan Kristina Trojánková elmondta, a fő gond a köretekkel van. A vendégek gyakran reklamálnak, hogy a köret ára nincs benne az ételben, külön kell érte fizetni. De ha kapnak köretet, akkor általában nem eszik meg, ők pedig mindennap 5-10 kg ételt dobhatnak a kukába.

Ezért drasztikus lépésre szánták el magukat: aki meghagyja a köretet, annak az étel árán felül még 50 koronát felszámolnak kvázi büntetésként. Ez nem különösebben nagy összeg, nagyjából 2 euró, azaz 600 forint. Ezzel párhuzamosan áttértek félig önkiszolgáló rendszerre, a köretet a vendégek maguknak vehetik el egy büféasztalról. Annyit tesznek a tányérjukra, amennyit akarnak, sőt újra is szedhetnek, de ha meghagyják, jön a szigorú büntetés.

A fő gond a hagyományos cseh körettel, a knédlivel van. A tulajdonos szerint egy átlagos vendég két knédlit eszik meg köretként, de ha csak ennyit hoznak ki neki, reklamál. Legalább négyet szeretnek kapni, de általában ott is hagyják. Ezért vezették be ezt a módszert, amit elmondása szerint nagyon jól fogadtak a vendégek. A tulajdonos szerint a céljuk az volt, hogy mindenki reálisan gondolja át, mennyi ételre is van szüksége valójában.

Szerinte a módszer bevált, mert azóta sokkal kevesebb maradék kerül a kukába. Persze lehet, hogy az emberek csak félnek a büntetéstől, és inkább megeszik az ételt. Szuper dolog, hogy valaki felhívja a figyelmet az élelmiszer-pazarlásra, és próbál is küzdeni ellene, de lehet, hogy nem ez a legcélravezetőbb út.

Fotók: Pixabay

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások