Csernobili növényekből gyártana vodkát egy tudóscsoport
„Azt hiszem, ez a legfontosabb palackozott szeszes ital a világon, mert elősegítheti az elhagyott területek környékén élő közösségek gazdasági fellendülését” – nyilatkozza ebben a videóban Jim Smith, a Portsmouthi Egyetem professzora. Egy hároméves kutatási projekt eredményével támasztja alá azt az állítását, miszerint az elkerített, veszélyes övezeteken belül termesztett gabonákból teljesen tiszta, jó minőségű vodkát lehet előállítani.
Fotó: pixabay.com
A különböző gabonákban ugyan találtak némi sugárszennyeződést, de az ital előállításához használt vízgőz-desztillációs eljárásnak köszönhetően nyoma sem maradt azoknak. Pontosabban csak annyi visszamaradt természetes szenet tartalmazott, amennyi a többi szeszes italban is megtalálható. A desztillált alkoholt ásványvízzel hígították fel, amely a várostól 10 kilométerre található mély víztározóból származik. Ennek kémiai tulajdonságai hasonlóak a franciaországi Champagne régióban található talajvízhez.
Fotó: newfoodmagazine.com
Céljuk, hogy olyan, értékes terméket állítsanak elő, amely a fő kizárási zónán kívüli térségek gazdasági fejlődését támogatja. Az eladásokból befolyt összeg 75%-át a környékbeli közösségek kapnák. Ezenkívül pedig sokak számára munkalehetőséget is biztosítana az üzlet. A kutatási jelentést pozitívan fogadta az ukrán állam, így nagy esély van rá, hogy hamarosan elindul az ATOMIK-nak keresztelt vodka nagyüzemi gyártása, ami évi 500 palackot jelentene.