Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Csirkepaprikás kovászos kenyérben: ilyen a Delibaba szendvicsműhely

Citromkrémes piskótatekercs

Tök jó összehozza az ízeket!
Hirdetés

Csirkepaprikás kovászos kenyérben: ilyen a Delibaba szendvicsműhely

A Delibaba szendvicsműhely nem új hely, öt éve nyitottak a Nádor utcában, és azóta folyamatosan a város legjobb szendvicsezőjeként tartják számon őket a műfaj rajongói. Bármikor érkezünk, valamelyik tulajdonos biztosan személyesen köszönt minket, a kiszolgálás nagyon gyors és elvitelre is kérhető minden. Vannak olyan szendvicseik, amit az öt évvel ezelőtti nyitás óta még sosem vettek le az étlapról annyira népszerűek, és rengeteg a vega és vegán opció is.
Hirdetés

Lőrincz Anna és Sárkány Bence sokáig a média világában dolgoztak, Anna art directorként, Bence pedig szerkesztőként. Egy idő után azonban úgy érezték, szeretnének olyan dologgal foglalkozni, amiben folyamatos sikerélményük van, és minden napot úgy fejezhetnek be, hogy pozitív visszajelzés érkezett a munkájukra. Mivel a gasztronómia régóta érdekelte őket, végül egy apró szendvicsezőt nyitottak a Nádor utcában. Már csak azért is, mert öt évvel ezelőtt, amikor ebbe belevágtak, még koránt sem volt egyértelmű, hogy a szendvics az nem feltétlenül csak párizsiból, és a zsemléből kilógó rántott húsból áll.

Fotó: Hartyányi Norbert 

Mint Anna elmondta nem volt könnyű dolguk, hiszen nálunk még mindig nem elfogadott dolog, hogy szendvicset ebédre is lehet enni, a magyarok többnyire ragaszkodnak a meleg ételhez. Pedig a Delibabában nem átlag szendvicseket kapunk, hanem főételnek is bőven beillő, sokszor főtt étellel megpakolt szendvicsekről beszélünk. A fő koncepció egyébként már öt éve is az volt, hogy magyar kistermelőktől származó alapanyagokkal dolgozzanak. Mint Anna hangsúlyozza, ők nem szeretik a kézműves szót használni, pedig náluk aztán tényleg minden kézzel készül. Nem csak a szendvicsek, de a szendvicsekhez felhasznált, chutney-t, gulyáskrémet, savanyúságot, szörpöket és lekvárokat is Anna készíti. Ezeket egyébként mi is megcsodálhatjuk a pult feletti polcon, és biztosan lehetünk benne, hogy ezekből a finomságokból kerül majd a kenyerünkbe is.

Fotó: Hartyányi Norbert 

Bence hangsúlyozza, sokféle jelzőt lehetne a Delibababa szendvicsműhelyre használni, de az első és legfontosabb mégis az, hogy finom szendvicseket készítsenek, az, hogy mindez friss, egészséges és kézműves, csak a ráadás. A kenyér az egyetlen dolog, amit nem maguk készítenek, a teljes kiőrlésű kovászos kenyeret a Jacques Liszt pékség kifejezetten nekik süti. Anna úgy véli, hogy az igazi szendvics alapja nem zsömle, bagett vagy ciabatta, hanem két szelet jó minőségű kenyér, hiszen úgy jön ki legjobban a jó minőségű alapanyag íze. A szendvicsek mindig frissen készülnek, ott állítanak össze mindent a szemünk előtt. Nagyon különleges a Delibaba abból a szempontból is, hogy valamelyik tulajdonos mindig ott áll a pult mögött, nem tudunk úgy betérni, hogy Bencével vagy Annával ne találkoznánk. Ezt egyébként szerintük a vevők nagy része igényli is.

Fotó: Hartyányi Norbert 

Mi kétféle szendvicset próbáltunk, az egyik a törzsvendégek egyik nagy kedvence, a paprikás csirkés szendvics (csirkemell, pirospaprika, tejföl, uborkasaláta), a másik pedig a heti ajánlatban szereplő céklás hummuszos szendvics, sült csirkével, és salátával (a heti szendvicset sokszor kérhetjük vegán változatban is).  Mind a kettő isteni volt, jó alaposan megpakolva friss hozzávalókkal. Nagy kedvence még a törzsvendégeknek a gulyásos szendvics amibe Anna saját készítésű házi gulyáskrémje, valamint tokaji ecet kerül, a vegák pedig a sütőtökös-kecskesajtos és a csicseriborsó salátás szendvicsre utaznak. Anna szerint, aki először jár náluk, szinte majdnem mindig kacsamáj pástétomos szendvicset kér, (ebbe a saját készítésű balzsamecetes hagymalekvár kerül) és utána kezdi megkóstolni a többi szendvicset is.

Fotó: Hartyányi Norbert 

A Delibabának mára komoly törzsközönsége alakult ki, és mivel sok salátát és szendvicset el tudnak készíteni vegán változatban is, nagyon sok vegán jár hozzájuk. Egyébként az igény kifejezetten vegán fogásokra, az utóbbi időben, egyre inkább növekszik, ezért is vették fel tavaly a kínálatba a szendvicsek és a leves mellé (minden nap kétféle leves van, egy húsos és egy vegán) a zöldségtálakat.

Fotó: Hartyányi Norbert 

Ezek közül én a török csicseritálat kóstoltam, de nagyon szemeztem az olasz lencsetállal és a thai tésztatállal is. A hatalmas adag tálak ára egységesen 1590 Ft, a szendvicsek ára 1100-1200 Ft ebédmenüben, levessel a tál 1990 Ft, a leves+szendvics menü pedig 1690 Ft. Az utóbbi hónapokban elindult a reggeli is, amit mindenképpen érdemes kipróbálni, az a tojásos szendvics és a vegán smoothie: kivi, banán, spenót, alma, bazsalikom és magok vannak benne. De Anna minden nap süt valamilyen quiche-t, tortát, sőt vegán csokis kekszet is. 

Fotó: Hartyányi Norbert 

Öt év távlatából Anna és Bence nagyon örül, hogy belevágtak a Delibabába. Bár anyagilag nem olyan könnyen térül meg egy ilyen vállalkozás, de visszajelzés valóban rögtön érkezett, és érkezik a mai napig is. Mint mondják, nekik az a legnagyobb dicséret, hogy a tányérok 99 százaléka teljesen kiürül, és naponta legalább húszan mennek oda a pulthoz, hogy milyen finom volt minden.

Fotó: Hartyányi Norbert 

Delibaba Szendvicsműhely, Nádor utca 19.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások