Hirdetés
Instant

Egy hely, ahol minden a friss tésztáról szól: megnyílt a Lashka tésztaműhely

Céklás borjúraguleves

Csak a színe csajos

Sajttal-juhtúróval töltött rántott cukkini

Magasabb szintre emeltük a rántott cukkinit
Hirdetés

Egy hely, ahol minden a friss tésztáról szól: megnyílt a Lashka tésztaműhely

Hirdetés
Hammer Zoltán több helyet megjárt már séfként, de régi vágya – mint sok mindenki másnak – az volt, hogy saját helyet nyisson. A tésztás koncepció már régóta mocorgott a fejében, és két éve véglegesen is testet öltött. Olyan helyet akart, ami a frissen gyúrt tésztáról szól, és ahol mindenki megtalálja a kedvenc tésztaételét.
Hirdetés

Már 2018-ban meglett a megfelelő helyszín a harmadik kerületi Folyondár utcában – fantasztikus, retró épület, csodás adottságokkal, bár kissé kieső helyen. A felújítás elhúzódott, így végül 2019 decemberében nyitott meg a Lashka tésztaműhely, ami, ahogyan neve is mutatja, a tészták világából nyújt elég nagy merítést. (A laska egyébként a lapos, gyúrt tészta neve.) Egy vadiúj helyről van tehát szó.

Fotó: Mudra László

Bár a tésztáról legtöbbünknek az olasz kaják jutnak eszünkbe, valójában jellegzetes tésztaétele minden népnek van, így természetesen nekünk, magyaroknak is. Ennek értelmében az étlap is három részre tagolódik: van a Hazai pálya, az Olasz meló és a Világ többi része, ez utóbbiba például a távol-keleti és amerikai tésztaételek kerülnek.

Fotó: Mudra László

Rögtön a kezembe is nyomtak egy kis gyozát, ami eléggé telitalálat volt, mert ez a japán húsos táska konkrétan az egyik kedvencem – olyannyira, hogy külön cikket is szenteltem már neki. Ha vevők vagytok a távol-keleti ízvilágra, mindenképpen próbáljátok ki. Az állandó kínálat mellé mindig igyekeznek kitalálni valami újat, az e heti újdonság például a cérnametélt és a mákos tészta, aminek már a tésztájába belegyúrják a mákot. 

Fotó: Mudra László

A tészta egy üvegfal mögött készül egész nap, így a nyújtás rejtelmeibe is betekintést nyerhettek. Hosszan el tudnám nézni, ahogy potyog ki a tészta a tésztagépből vagy éppen nyújtják. Szinte felsorolhatatlan mennyiségű tészta készül a Lashkában, amit ráadásul nemcsak az étlap keretei között kóstolhattok meg, hanem haza is lehet vinni.

Mindig legalább 15 félét találtok a pultban (töltött és töltetlen változatokat is), amelyeket lehetőség szerint otthon három napon belül meg kell főzni, hiszen mindegyik friss tojást tartalmaz. De fagyasztóba is tehetitek későbbi kifőzés céljából. Tényleg érdemes tehát feltankolni, mert a friss, gyúrt tészta isteni finom, köszönőviszonyban sincs a bolti változattal. 

Fotó: Mudra László

Az étlap nagyon sokszínű, egészen biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja majd, amit szeret – kivéve gluténérzékenyek, számukra egy ilyen hely nyilván tabu. 

A magyaros vonalat erősíti a hortobágyi ravioli – ami a hortobágyi palacsintának egy modernizált változata –, és ide tartozik még a káposztás, a túrós és a krumplis tészta. Utóbbi a legkülönlegesebb szerintem: paprikás krumplis töltelékkel töltött ravioli. A csuszára Hammer Zoltán különösen büszke, kizárólag házi túrót és tejfölt használnak hozzá, és kétféle szalonna pirul a tetejére. Természetesen nagy csuszatésztából, és a végén még rá is pirítanak, ahogyan kell. 

Parajos-ricottás ravioli, fotó: Mudra László

Egyedül olyan sok mindent nem tudtam végigkóstolni, de igyekeztem többféle stílust választani. Magyaros felhozatalból a krumplis tésztát és túrós csuszát kóstoltam, az olasz tematikából a parajos-ricottás raviolit, a különlegességek közül pedig a kolbászos nudlit, ami egy kis sültpaprika-krémmel és kolbászmorzsával érkezik. 

Fotó: Mudra László

Összességében a magyaros ételek számomra túl intenzívek voltak. Persze részben azért is, mert olyan eszméletlen finom a házi tészta, hogy jobban hagynám érvényesülni, és kevesebb ízt adnék hozzá – mint egy jó nápolyi pizza esetében, ahol a tökéletes tésztára csak kevés feltét kerül. A nudli olyan lágy és finom, hogy a nyersen rászórt spenót, a paprikakrém és a paprikás kolbász már túl sok, és ugyanezt gondoltam a krumplis tészta esetében is. Nagyon bejött viszont a parajos-ricottás ravioli paradicsommártással, igazi klassz, könnyű fogás, de messze a gyoza végzett az élen. 

Kolbászos nudli, fotó: Mudra László

Bár az étlap nagy részét a tészták teszik ki, nem marad hoppon az sem, aki nem akar szénhidrátot fogyasztani. Többféle superfood salátát is készít a séf, emellett levesek is vannak. Amit még ki kell hangsúlyozni, az a reggeli. Korántsem csak ebédre és vacsorára nyit ki a Lashka, reggel nyolctól lehet náluk reggelizni is, igen különleges reggeli ételekkel. 

Túrós csusza, fotó: Mudra László

Az étlapon szereplő tésztafogások többsége 2-3000 Ft között mozog. A száraztésztákért 180-250 Ft közötti összeget kérnek (10 dkg) – én például egy ezresért az egész családnak elég nudlit vettem vacsorára. A töltött raviolik ennél persze többe kerülnek. Ha minden jól megy, hamarosan saját tésztaszószokat is árulnak majd, így tényleg pillanatok alatt varázsolhatunk friss és egészséges vacsorát otthonra. 

Lashka tésztaműhely, 1037 Budapest, Folyondár utca 22-24. 


Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások