Hirdetés
Bespájzolva

Egy könyvesbolt, ahol a pörkölt is nagyon finom: megnyílt a Laurel

Megúszós túrós batyu

Van ennek ugyebár a kelt tésztás változata, ami kissé időigényes, és van ez a 30 perces.

Sajttal töltött röszti

Röszti újratöltve!
Hirdetés

Egy könyvesbolt, ahol a pörkölt is nagyon finom: megnyílt a Laurel

Igen különleges, többfunkciós koncepcióval nyitott meg pár hete a Babérliget kávézó és Laurel Budapest étterem: a hely könyvesbolt, kávézó, borbár és egy nagyon kifinomult fine dining étterem egyben. Bár egyelőre megjósolhatatlan, melyik lesz majd a legjobban működő egység, még minden alakulóban van, de nagyon frissnek és vonzónak tűnik.
Hirdetés

 További érdekessége a projektnek, hogy nem is étteremnek indultak, legelőször a könyvesbolt ötlete született meg, hiszen a Hamvas Béla Alapítvány már régóta tervezett egy nagyrészt Hamvas műveinek dedikált könyvesboltot – ez valósult meg a Babérligettel (ami az író Babérligetkönyv című művére utal).

Fotó: Erdőháti Áron

Ehhez társult aztán kávézó, hogy nézelődés közben egy jó kávét is tudjunk inni, majd mivel a befektetők rátaláltak Mede Ádám séfre (akinek pályafutása az Onyxban indult, Széll Tamás és Szulló Szabina mellett), végül úgy döntöttek, belevágnak egy étterembe is. Az étterem felolvasóestekre és kulturális eseményekre is alkalmas, és már tervben van számos esemény a közeljövőben. A könyvesbolt galériáján visszavonulva olvasgathatunk – nem csak Hamvas műveit, a kortárs irodalmi kínálat kifejezetten nagy, – és hozzá remek a kávé is. Persze mindez kissé idillien hangzik, de a könyves-kávézók nyilván nem véletlenül egyre népszerűbbek.

Mede Ádám a konyhafőnök. Fotó: Erdőháti Áron

Beljebb lépve a borbárt találjuk, – ez a fal mögötti terület már nem Babérliget, hanem Laurel névre hallgat, – ahol a nagy borhűtő után egy lépcső vezet le az elszigeteltebb fine dining részre. Kifejezetten  szimpatikus, hogy az étterem felső szintjén borozni lehet. Ha nincs időnk, vagy éppen anyagi keretünk egy fine dining menüsort végigenni, akkor a pult mellett kóstolhatunk a borokból, és a külön erre a részre összeállított étlapról. Ezek az ételek egyébként szintén Mede Ádám irányításával készülnek. Kevés a jó borbár Budapesten, és még kevesebb helyen tudunk jókat is enni, ez ügyben tehát mindenképpen hiánypótló a Laurel. Zárás után a könyvesbolt is a borbár része lesz, így a reggeli kávé után este borozhatunk a könyvek között.

Fotó: Erdőháti Áron

Külön étlappal készültek a borbárra, ahol inkább tapasos ételeket kóstolhatunk, a lenti részen pedig a 8 fogásos séfmenüt kérhetjük, amiben Mede Ádám mutatja meg szakmai tudásának csúcsát. De emelett 4 vagy 6 fogásos menüket is összeválogathatunk magunknak. A két szint étlapja között egyébként némi átfedés is van: néhány fogást tehát a borbárban is megkóstolhatunk. És ami különlegesség, hogy van egy kifejezetten vegán séfmenü is, ami már most nagyon népszerű. A vegán menüt minden ételallergiás ki tudja kérni, nemcsak hús-, hanem laktóz- és gluténmentes is.

Fotó: Erdőháti Áron

Mede Ádám a Natura Hillben főzött sokáig, majd onnan igazolt át ide a Laurelbe. “Az volt az első, hogy elolvastam Hamvas Béla néhány könyvét, és az ő filozófiáját követve próbáltam összeállítani az étlapunkat is” – mondta el Ádám. Az étlapon igyekezett több ellentétpárt összehozni, ez talán legjobban a kaviár és bodag fantázianevű ételen mutatkozik meg, ahol egymás mellé kerül a drága, luxusnak számító kaviár, és a jellegzetes roma kenyér, a bodag.

Fotó: Erdőháti Áron

Négyféle ételt kóstoltam, a chef menüből a “Velő, Sabayon, Szömörce, Karfiol” összeállítás érkezett először az asztalra: a velő rántott formában, a karfiol sülve és kuszkuszként is megjelent a tányéron, kísérőnek pedig pezsgős-tojásos hab, valamint háromféle tengeri algából álló saláta egészítette ki. Az egész tökéletes összhangot alkotott a gyönyörű tányéron, amit egyébként Néma Júlia keramikus készített egyedileg az étterem számára. Az ő munkáit használja a kávézórészleg is, magával ragadóan szépek a kávéscsészék és a kiöntők is, én nagyon odavoltam értük, pedig soha nem gondoltam volna, hogy egyszer rajongani fogok a kerámiáért.

Fotó: Erdőháti Áron

Az ezután érkező fogás azonnal kedvencem lett: füstölt pisztráng, ami helyben füstölődik, de az enyhe hőkezelésnek köszönhetően az íze nagyon friss, a tetején karalábé, alatta zöldalma-szósz, és az egészhez jár egy kis pirított mandula (3100 Ft). Majd jött a körömpörkölt, ami egészen biztosan a Laurel sláger- és húzóétele lesz, és nagyon jó hír, hogy ezt meg lehet kóstolni majd a Gourmet Fesztiválon is! Biztos sokan ódzkodnak majd ettől a fogástól, és nehéznek gondolják, de éppen az ellenkezője igaz. Első ránézésre az ember azt gondolhatja, hogy pizza landolt előtte, holott a kerek alap nem más, mint egy bodag, azaz a hagyományos roma kenyér. Talán laposabb, mint a legtöbb bodag, de a tészta nagyon finom, csakúgy mint a rákent, és nagyon apróra tépett, intenzív ízű körömpörkölt, ami kizárólag hagymával és kápia paprikával készült (2600 Ft).

Fotó: Erdőháti Áron

Ezután egy ismerősebb ízvilágú fogás következett, a mogyóvajas marhanyárs jégcsapretekkel (3500 Ft), ami szintén slágergyanús fogás, hiszen nagyon jó kísérője a boroknak. Bár a körömpörkölttől se féljen senki, olyan bort választott hozzá a két sommelier, Hajdú Norbert és Balogh Levente, hogy majdnem leestem a székről. A desszert ezúttal a rebarbara, mák és gyömbér összeállítás volt a tavasz jegyében – a rebarbara több formában is jelen volt a tányéron Ötvös Zsuzsanna cukrász tolmácsolásában.

Fotó: Erdőháti Áron

A borbárban kisebb tapasok, sajtok, sonkák is kérhetők még, az ételek ára szerintem viszonylag baráti, – az ausztrál wagyu steaket leszámítva, ami nem is nagyon illik a koncepcióba. Az étterem ára természetesen jóval magasabb, a 4 fogásos menü és a vegán menü 18 ezer 500, 6 fogás 23 ezer, a 8 fogásos chef menü pedig 27 ezer Ft.

Babérliget Könyvesbolt, Laurel étterem és borbár, Kertész utca 29.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások