Hirdetés

Előbb könyvesboltot nyitottak, aztán mellette egy pékséget

Grillezett baklava

Bedobhatjátok 175-180 fokos sütőbe is, de ha grillen készítitek, akkor kap egy plusz ízt.

Céklás burger házi tönkölybucival

Házi buci, zseniális mártás és a világ legjobb céklapogácsája.
Hirdetés

Előbb könyvesboltot nyitottak, aztán mellette egy pékséget

– Már vártál? – kérdezte Dórát minden este negyedik gyermeke vacsora közben. – Már vártalak – felelte Dóra, mire a kisfia szertartásszerűen beleült az ölébe. Persze akkor még egyikük sem sejtette, hogy pár év múlva Dóri kovászos pékséget nyit, aminek a Már vártalak nevet adja majd.
Hirdetés

Csabai Dóra negyedik gyermeke születése után döntött úgy, hogy szeretne vállalkozást indítani, és mivel Székesfehérváron nem volt egyszerű minőségi gyerekkönyveket vásárolni, úgy döntött, nyit egy gyerekkönyvesboltot. Végül a Pagony kiadóval egyezett meg, így indult el négy évvel ezelőtt a fehérvári Pagony. Az épület másik felébe Dóra már akkor is pékséget tervezett: ez végül tavaly ősszel valósulhatott meg. Duplán találó tehát a név: Már vártalak

Csabai Dóra és Attila, fotó: Mudra László

Szendvics és kovász

Így voltak ezzel a fehérváriak is: nagyon vártak egy igazán jó pékséget, ahol kizárólag a minőség és a kovász a főszereplő. És azonnal magukénak is érezték, annak ellenére, hogy a hely nem a belvárosban helyezkedik el. A pékség olyan régi álma Dórának és családjának, hogy férje, Csabai Attila maga is megtanult kenyeret sütni. 2005 óta ő készíti a család számára a kenyeret és a kalácsot. A pékségben is találkozhattok vele, a szendvicsgyártást ugyanis – amit egyféle művészetnek tekint – ritkán adja ki a kezei közül. Szombaton a kemence mellé is beáll, és hajnal négytől kezdve süti a kenyeret, Dóra pedig egész héten, mindennap a pult mögött áll a pékségben.  

Fotó: Mudra László

Attila kiemelte, hogy azért is vártak ilyen sokáig a nyitással, mert mindenben a legjobbra törekednek. Ezért sem kapható a pékségben egyelőre croissant, mert bármennyire is szeretnék, úgy érzik, még nem tökéletes. És bár sok vásárló nehezményezi, de a minőség jegyében nincs például hétfőn túrós batyu. A leveles tésztát ugyanis a sütést megelőző nap kell elkészíteni, és mivel vasárnap zárva vannak, hétfőre nem lesz batyu. 

Fotó: Mudra László

„Innen nem mehet el úgy vevő, hogy nem elégedett” – mondja Dóri is, aki hangsúlyozza, termékeikben semmiféle adalékanyag nincs. Kenyereiket kivétel nélkül kovásszal készítik, és hosszan kelesztik, amitől egyrészt sokkal jobb lesz az ízük, másrészt élettanilag is kedvezőbb hatással bírnak az élesztős kenyérnél. Könnyebb megemészteni, és lassabb a felszívódása is, így nem leszünk tőle gyorsan éhesek. De nem erőltetik mindenáron a kovászt. Attila elmondta, próbálták például kakaós csigában is – de nem jött be, így több péksütemény esetében maradtak inkább az élesztőnél vagy a poolishnál.

Fotó: Mudra László

Mint Dóra mesélte, a nyitás utáni első két hónapban férjével együtt mindketten a pékműhelyben álltak reggel négytől, és sütötték a kenyeret és a süteményeket. A betanítást az egyik legjobb hazai pékre, Kovács Beára bízták. Bea pár éve lépett ki a nagyvárosi irodai létből, és azóta a Kisapátiban lévő, Búzalelke nevű pékségében készíti a Balaton-felvidék csodás kenyereit. A 2019-es Kenyérlelke fesztiválon fehér és félbarna kenyereivel első helyezést ért el – Beáról bővebben ebben a cikkben olvashattok. 

Fotó: Mudra László

Kávé és süti

A Már vártalakban mindennap 6-7-féle kenyeret sütnek a Búzalelke repertoárjából válogatva. A legkelendőbb a félbarna (780 Ft) és a diós-mazsolás, de sokan visszajárnak a teljes kiőrlésű és a magos verzió miatt is (900 Ft). Nagyon népszerű a bagett – ami viszont csak délutánra készül el, mert akkorra kel meg tökéletesen a tészta. A Már vártalakban a pitékért és a napi süteményért Kruppa Regina felel, aki a multis létet hátrahagyva lett cukrász. Szerencsére nekem is kijutott a jóból, amikor ott jártam, éppen akkor sült meg a körtés-diós galette, valamint a meggyes pite is. Mindkettőt nagy megelégedéssel és meglehetős gyorsasággal fogyasztottam el. 

Fotó: Mudra László

Ami azonban nálam egyértelműen minden babért learatott, az a fougasse, ami egyféle lepénykenyér. Mindenhol ropogós, de friss, olajos héjjal és némi nagy szemű sóval a tetején. Muszáj megkóstolni! Csakúgy, mint a szendvicseket, amik külön műalkotások, és Attila maga készíti őket minden reggel. 

Nagy kedvence a sajtos perec: a saját sütésű perecbe Taleggio olasz lágy sajt kerül, amit aztán a pereccel összemelegít, hogy nyúlós legyen benne. Kinek folyik már a nyála? Mondom akkor tovább. A briósba Attila gorgonzolás mascarponét tesz, amire olasz sonka, prosciutto vagy bresaola kerül, erre jön aszalt füge és cheddar sajt, és így landol a kontaktgrillben. Ennek készül egy salátás változata is, amiben a sonkára saláta jön, majd Attila bazsalikomos pesztója, végül mozzarellát rak rá. A kemencében kenyérsütés után paradicsomot konfitál, amiből szószt készít, majd koronaként az egészre tejszínes torma is érkezik. Egy konkrét műalkotás. A szendvicsek ára 990 Ft.

Fotó: Mudra László

És ha mindent befaltunk, jöhet az egészre egy jó kis szörp a Mayertől, tea a Bazsalikomos kerttől, vagy éppen kávé a nemrég elhunyt olasz kávélegenda, Gianni Frasi veronai kávépörkölőjéből. Cornides Ági kenyérzsákjai, Délity Kitti mézei, a Superjuice zöldség- és gyümölcslevei, a Tekeresvölgyi sajtmanufaktúra sajtjai, joghurtjai, és kencéi mind megtalálhatók a pékség polcain.

A csapat, fotó: Mudra László

A Már vártalakba a nap bármely szakában megéri beugrani, hiszen ügyelnek arra, hogy délutánra se ürüljenek ki a pultok. Sok mindent kétszer sütnek, így munka után is kapunk friss kiflit és kalácsot. A Már vártalak egy remek hangulatú hely, ahol a tulajdonosok minden részletre figyelnek. Fehérvári lakosoknak, vagy éppen a Balaton felé autózóknak mindenképpen ajánlott. 

Már vártalak, 8000, Székesfehérvár, Királysor 66.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások