Hirdetés

Éttermet nyitott a Balaton egyik legjobb hentese

Borjúraguleves

Egyszerűen imádjuk!

Zöld mexikói húsos palacsinta

Hortobágyi mexikói palacsinta :D
Hirdetés

Éttermet nyitott a Balaton egyik legjobb hentese

Nem tudom, van-e olyan Balaton-rajongó gasztroőrült, aki ne ismerné a Pörc nevét. Kocsis Jenő öt éve nyitott egy kis delikátboltot meglévő hentesüzletük mellé, ami azonnal hatalmas siker lett. Főleg a névadó pörc (húsos, sült szalonna), amiért sokszor az utcán áll a sor, és nem győznek belőle eleget sütni. Idén nyáron pedig egy magyaros vonalat képviselő bisztró is csatlakozott az üzlethez
Hirdetés

Kocsis Jenő negyedik generációs hentescsaládból származik, családja 150 éve foglalkozik hússal Balatonkenesén, egykor hatalmas családi birtokuk, gazdaságuk, több üzletük és éttermük is volt. Jenő már régóta kacérkodik a bolt mellett egy bisztró gondolatával is, de sokáig nem sikerült megfelelő helyet találnia. Tavaly csak egy pici teraszon tudott megnyitni, igen szűk étlappal. Idén azonban méltó helyen, Balatonkenese központjában lelt új otthonra a Pörc Bisztró, a 19. század végén, eleve vendéglőnek emelt épületben.

pörc bisztró
Kocsis Jenő a Pörcben. Fotó: Erdőháti Áron

A felújítás sok izgalmat tartogatott: bontás során az egyik falban több érdekes dolgot találtak a ház építésének idejéből. Például cipőket, valamint egy 1900-as újságcikkből való komplett menüsort, amit terveik szerint egy alkalomra le is főznek majd. A Pörc bisztró a szellemiségéhez híven magyaros konyhát visz, de természetesen erősen átértelmezve, és a hagyományosnál könnyedebben. A felújítás remekül sikerült, belépve először a megszokott delikátboltban találjuk magunkat, onnan lehet továbblépni az étterembe és a tágas kertbe.

A Pörc delikát az új helyen. Fotó: Mudra László

A belső rész sem kicsi egyébként, és mivel egész éves nyitva tartásra készülnek, kell majd a hely télre is. A belső tér világos, egyszerű és barátságos lett. Összesen 120 embert tudnak egyszerre leültetni, de Jenő szerint a kiszolgálással nem lesz gond. Megtanulta a tavalyi nyár során, hogy nincs borzasztóbb, mint beúszni a rendelésekkel.

Fotó: Mudra László

Az étlap kifejezetten sokszínű, az ételekért a veszprémi ex-Chianti ex-séfje, Handl Roland felel, ami garancia a minőségre. (A Chianti most Gusto 13 néven üzemel Veszprémben.)  Természetesen mivel a Pörcről van szó, főszerepben a hús áll: hagymás rostélyos sztrapacskával, virágmézes, füstölt kacsamell nudlival, az elmaradhatatlan hamburger valamint rántott hús, aminek minőségére garancia, a saját hentesbolt. A rántott hús egyébként osztrákosan, lekvárral tálalják majd, ehhez ők főzik be a házi lekvárokat.  Ne feledkezzünk meg a Pörc-tálról, ami a delikátbolt kínálatából ad ízelítőt, és borítékolhatóan az egyik legnépszerűbb fogás lesz. Az ára is kedvező, 1950 Ft.

Sertésszűz is lesz az étlapon. Fotó: Mudra László

De mindez csak a könnyű kezdés, hiszen ennél jóval hard core-abb dolgokkal is összefuthatunk majd a Pörcben, mint konfitált malaccsülök lecsóval és kölessel, sertéspofa pörkölt grillezett kolbásszal (természetesen saját töltésű, pörcös kolbászról van szó, amit egy kis tárkonnyal bolondítanak meg), vagy éppen az extrán különleges szarvasbélszín fűszeres túrógombóccal. Utóbbit  én is teszteltem – igaz még a nyitás előtti béta verzióban. A hús szuper puha volt és rózsaszín, remekül illett hozzá a friss málna és a sós túrógombóc is. Mivel az étterem még csak tesztüzemmódban és szűkített étlappal működik, pontos árakkal sajnos nem tudok szolgálni, érdemes a Facebookon tájékozódni.

Gourmet burger. Fotó: Mudra László

Nem maradnak azért majd éhen a vegák sem, nagyobb társasággal is nyugodtan beülhetünk. Ők ehetnek fogast, rakott túrós csuszát, és grillezett kecskesajtot is. Én amúgy szeretem a húst, de a nyári kánikulában az embernek nagy barátja a saláta és a hideg levesek, szerencsére ezekből is lesz bőven a Pörcben. A saláta, a zöld fűszer és a zöldségek nagy része egy siófoki kistermelőtől érkezik frissen, Jenő ugyanis mindenképpen szeretett volna egy saját kiskertet a bisztró részére.

Túrógombóc, de lesz tiramisu is. Fotó: Mudra László

Aki azonban még több húsra vágyik, annak nagy barátja lesz a szmóker, amiben minden nap más sül majd, készüljetek oldalasra, pulled porkra, csülökre, egész csirkére, de az étlapon is lesznek napi ajánlatok, ami nyitás hetén a pacal volt. A hamburgerek közül megmaradt a gourmet burger, ami mint a neve is utal rá, nem egy átlagos hamburger. A közepében hatalmas húspogácsa, hozzá grillezett kecskesajt, saját hagymalekvár is jár (ára 3150 Ft).

Az első terasz. Hátul kert is van. Fotó: Mudra László

A jó ételek mellett pedig törődést is kapunk, Jenő azt mondja, ő most már csak a vendégekkel akar majd foglalkozni. Bárki érkezzen a Pörcbe, biztos lehet benne, hogy a tulajdonosnak lesz hozzá egy-két szava.

Pörc bisztró, Balatonkenese, Széchenyi út 1.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások