Hirdetés

Ez a chili olyan erős, hogy szüretelni is csak maszkban szabad

Rántott puliszka

Mert rántva minden jobb!

Óriás csokis keksz - grillen!

Egy adag vaníliafagyival ez a süti maga a mennyország!
Hirdetés

Ez a chili olyan erős, hogy szüretelni is csak maszkban szabad

Csordás Csaba alsópáhoki kertjében három fóliasátorban még éppenhogy csak előbújtak a paprikapalánták. Bár én nem nagyon tudom őket megkülönböztetni, harmincnál is többféle chili terem itt, aminek nagy része olyan erős, hogy még hozzáérni is fájdalmat okoz. Persze mindig a legerősebb chili a legkapósabb.
Hirdetés

Csordás Csaba eredeti szakmáját tekintve masszőrként dolgozik a hévízi kórházban, mellékesen nagy chilirajongó – bár a paprikát eleinte csak magának és a barátoknak termesztette anyósa kertjében. Aztán a barátok mindig egyre többet rendeltek, így jött a feleségével közös ötlet, hogy komolyabban is foglalkozzanak a chilitermesztéssel.

Nőnek a paprikák, fotó: Mudra László

Már csak azért is, mert Csabának rengeteg ötlete támadt az ízesítéssel kapcsolatban: például szederrel meg édesburgonyával kezdte keverni a paprikát. Ma már több mint húszféle chiliszószt készít, és a termékei egyre kapósabbak.

Erősek és csajosak

A három fóliasátor alatt több mint harmincféle chilipaprikát termesztenek. Persze egy magamfajta amatőr számára már az is újdonságnak számít, hogy egyáltalán létezik harmincféle paprika. Csaba fóliánként különíti el a legerősebbeket, a közepeseket és a gyengébbeket – melyek nyilván csak egy hardcore chilirajongó számára gyengék, hiszen még ezek is pokolian erősek. 

Ilyen nagyra nőnek a nyár végére, fotó: Csabichili/Facebook

A legerősebb fajta annyira csíp, hogy Csaba szerint már attól rosszul lesz az ember, ha csak ránéz. Ilyen például a Carolina Reaper, ami a bejegyzett Guinness-rekord szerint is a világ legcsípősebb paprikája. Szintén a nagyon erősek közé tartozik a habanero paprika, amiből többféle is van. Ezeknek a szüretelését is gumikesztyűben és szemüvegben végzik, máshogy nem is lehetne.

Itt nő a világ legerősebb paprikája, fotó: Mudra László

Nekem meglepetés volt az is, hogy mindig a legbrutálisabb chilikre van a legnagyobb kereslet. A legerősebb chili fogy el mindig a leggyorsabban, a fanatikusok mindig ezt viszik. Az igazi rajongók betéve ismerik a chilifajtákat, sokan esküsznek egy bizonyos típusra, és a piacon is csak ezt keresik. Csaba azt mondja, ők szinte jobban ismerik a fajtákat, mint ő maga, sőt néhány fajtát kizárólag állandó törzsvevői miatt termeszt. 

Fotó: Mudra László

Kicsi a paprika, de erős

Ilyen kicsi palántákat látva nehéz elhinni, de egy tőről akár 200-250 darab paprikát is tudnak szüretelni. A nyár végére ugyanis hatalmasra nő. Ez azt jelenti tehát, hogy ha valaki chilitermesztésre adná a fejét, 3 fóliasátornyi helyből már bőven lehet eladásra is termelni. Persze némi kellemetlenségre is fel kell készülni: chilit főzni például csak maszkban és védőszemüvegben lehet, különben már a szagától is elájul az ember. Ha pedig főzés közben a forró chili a bőrre fröccsen, az akár égési sérülést is okozhat. Vannak azért a chilik között – ahogyan Csaba mondja – „csajosabb” fajták is, amelyek kevésbé csípnek, de azért még ezek is nagyon erősek.

Fotó: Mudra László

A chiliszüreten az egész család részt vesz. Szedés után kevés ecettel és sóval megfőzik a paprikát, turmixolják, majd üvegbe teszik. A tiszta chili mellett több mint húszféle szószt is készítenek, és mindegyikhez kizárólag a saját maguk által termesztett alapanyagokat használják, mesterséges ízesítők nélkül. A szószokhoz szükséges egyéb zöldségeket is maguk termelik tehát, mint például a paradicsomot, az édesburgonyát vagy a tormát.

Fotó: Mudra László

Csaba egyik kedvenc szósza a Fekete herceg, ez füstölt chilivel és szederrel készül, főleg vadhúsokhoz ajánlott, bitang erős szósz. Aztán ott van a Ravasz, ami egy chilis barbecue szósz, valamint a Lilcsi, ami párolt lila káposztával készül. A Csibészben pedig édesburgonya és gyógynövények vannak, ami nagy segítség a téli köhögéses időszakra. A chiliszósz mellett újabban lekvárokat is főznek. 

Csaba a chiliket főleg a termelői piacon értékesíti, de persze aki betér hozzá az alsópáhoki kertbe, ott is vásárolhat, és kóstolásra is van lehetőség az edzettebbek számára. 

Csabichili & Fűszerkert, 8394 Alsópáhok, Dózsa György utca 111.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások